Pit_100 Napisano 26 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2005 Zakładam nowy wątek o Mierzeji bo inne długo się otwierają.Fanty z ostatniej dwudniowej wyprawy.Foto nr 1. Ruski hełm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 26 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2005 Foto nr 2. Dwie niemieckie klamry. Szkoda, że stalowe, ale lepszy rydz niż nic. Ta z lewej po oczyszczeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 26 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2005 Foto nr 3. Kilka łusek od radzieckich samolotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 26 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2005 Foto nr 4. Odznaka za kampanię zimową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 26 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2005 Foto nr 5. Piękna odznaka ,,Za rany''. Gdzieniegdzie widać resztki złocenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 26 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2005 Foto nr 6. Puszka od maski p.gazowej, a w niej znalazłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 26 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2005 Niemiecką maskę p.gazową w dobrym stanie. Na plastikowych okładkach ochraniających szkiełka napis ,,kug 1943 Jnnenseite'' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 26 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2005 W ten weekend znowu jadę na Mierzeję. W przyszłym tygodniu dam fotki. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 27 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 27 Lipiec 2005 Czekam na inne posty od poszukiwaczy, którzy byli na Mierzei? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 28 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 28 Lipiec 2005 Nie wierzę że jeszcze nikt w tym roku nie był na Mierzeji.Rozumiem że wyszły grube fanty, ale chociaż parę fotek dajcie. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lain Napisano 29 Lipiec 2005 Share Napisano 29 Lipiec 2005 w sumie kicha ale krotko bylem.kąty rybackie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lain Napisano 29 Lipiec 2005 Share Napisano 29 Lipiec 2005 i prosba o identyfikacje z mierzei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lain Napisano 29 Lipiec 2005 Share Napisano 29 Lipiec 2005 i jeszcze jedno.podejrzewam ze powojenna.myle sie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lain Napisano 29 Lipiec 2005 Share Napisano 29 Lipiec 2005 no i resztki maski p.gaz. chyba pojda do smieci... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 29 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 29 Lipiec 2005 Jeśli się nie mylę to ta druga łuska jest od broni myśliwskiej. Oczywiście powojenna. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allen26 Napisano 30 Lipiec 2005 Share Napisano 30 Lipiec 2005 Ta druga łuska to 8x57 Mauser,wytwórca Sellier&Bellot z Pragi, rok niewiadomo jaki ale pewnie powojenna,a ta pierwsza jesli to jest mauser 7.92x57 to równiez jast to czeski wyrób Sellier&Bellot, partia z lutego 1921 roku,jak się mylę to porawciepzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanshin Napisano 30 Lipiec 2005 Share Napisano 30 Lipiec 2005 Masz całkowitą racje Marcin.to są takie łuski jakie mówiłeś.pzdrSanshin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allen26 Napisano 30 Lipiec 2005 Share Napisano 30 Lipiec 2005 Dzięki Kamil, w końcu łuseczki to nasz konik":)),choć czasem potrafią zdziwić i trochę trzeba się namęczyc z identyfikacją!pzdrallen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_breslau Napisano 30 Lipiec 2005 Share Napisano 30 Lipiec 2005 Witam.Znawcą nie jestem i nie chce tu podważać niczyjego zdania lecz uważam że ta łuseczka z datą 1921 nie pochodzi od mausera tylko raczej lebela lub manlihera.Jak wcześniej wspomniałem znawcą nie jestem ale wydaje mi się że mauser spłonki miał proste a nie raczej wypókłe(jak ta na okazanym zdięciu).Lecz człowiek mylnym jest i jeśli się myle to proszę o korektę.Pozdrawiam.Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wraith Napisano 30 Lipiec 2005 Share Napisano 30 Lipiec 2005 Ta pierwsza z łusek to 5 x 80 R Mannlicher, producent Sellier&Belliot, Praga wyprodukowana w lutym 1922. Bicie producenta tego zakładu w przypadku mauserowskiej jest na godzinie 12-tej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wraith Napisano 30 Lipiec 2005 Share Napisano 30 Lipiec 2005 Tfu lutym 1921 of kors:> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lain Napisano 30 Lipiec 2005 Share Napisano 30 Lipiec 2005 jestescie niesamowici:)dzieki!luska 1921 nie jest z mausera zgadza sie.dzieki za reszte info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wraith Napisano 31 Lipiec 2005 Share Napisano 31 Lipiec 2005 lain polecam tą stronkę -> http://www.zakee.ionichost.com/ tam jest sporo info na temat rozpoznania łuseczek:-) pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 31 Lipiec 2005 Share Napisano 31 Lipiec 2005 Mój wujek ( spoza branży ) wrócił wczoraj z Mierzei i mówi do mnie w głębokim sekrecie : Słuchaj - widziałem tam pełno róznych okopów i masę róznych umocnień ! Słuchaj jedź tam bo wygląda że tam jeszcze nikogo nie było " ;-)O biedny nieświadomy ..... ;-) Pozdrawiam - kocur ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzerule Napisano 31 Lipiec 2005 Share Napisano 31 Lipiec 2005 ciekawe jak w jego oczach wyglada teren ,gdzie ktos byl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.