Skocz do zawartości

OSP i Hełmy

Kobieras39

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam taki poscik rozpoczynam ostatnio z dwa tygodnie temu bedąc u dziewczyny w wielkopolsce natrafiłem na dwie Osp w których miały być niemieckie hełmy dowiedziałem się od miejscowego:) okazało się ze syn komendanta remizy ma jeden hełm z ocalałych porządków:) i wydębiłem go za friko niemiecki hełm straży pożarnej cały czarny z wkładką 80%farby i emblemat niemieckiej strazy-kalka:)
czy ktos z was tez trafił cos ciekawego w OSP?
walcie na forum:)
Napisano
czasami czasami na zapadłych wioskach walają się po magazynach fajne rzeczy-włanie w stylu hełmów niemieckich ale większość remiz jest już po porządkacha to=wywaleniu wszystkiego na złom albo śmietnik...ale w osp można znależć za to mnóstwo starych zabytkowych samochodów-przyznam się że przymierzam się do Stara25 z remizy na wsi u mojej babci-czekam tylko jak będą zmieniać sprzęt-już wiemże za rok kupują nowy i autko jest moje za 2 tysiaki:)
Napisano
Większość OSP posiada izby Muzealne" lub Izby Pamięci". W takich jest mnustwo ciekawych przedmiotów, ale ich się nie wyrwie. Tak jest na południu Polski, gdzie o każdy sprzęt trzeba było się baaardzo długo starać, u nas na północnym zachodzie jest trochę gożej. Większość sprzętu była w spadku" po Freuewilige Fauerwehr i była traktowana jako poniemiecke śmieci. Gdy tylko kupiono nowy, polski ( i nie tylko - byle nie niemiecki) sprzęt, ten stary trafiał na śmietnik lub złom. W mojej miejscowej OSP ( a jest naprwadę duża - 3 samochody gaśnicze i 1 ratownictwa drogowego, rocznie mamy nawet 200 wezwań!) nawet nie ma za bardzo z czego taką izbę stworzyć, gdyż przetrwała do dzisiaj tylko 1 miedziana prądownica, 1 mosiężny hydrant i to co jest u nas w kolekcji, ale tego do straży nie oddamy, bo bałbym się, żeby nie zostało choćby w trakcie głupich zabaw zniszczone. A na naszych wiejskich" OSP jest jeszcze gożej, bo tam wszystko, co zdjęte ze stanu od razu poszło na złom!

pozdr i powodzenia wonsY
Napisano
heheh wons nie dziwie się ja tez bym mojego garnka nie oddał do żadnej izby:) przeca tam fanty giną bez śladu a jak nie giną to miejscowi je niszczą np przemalowują zeby lepiej wyglądało :) a wychodzą kwasy z tego:)
a co wons masz w kolekcji?:)z OSP?
Napisano
Kilka dobrych lat temu w pewnej remizie OSP zetknąłem się z hełmami SS i wehrmachtu ze zdrapanymi naklejkami (niezbyt dokładnie) i pozbawione fasunków ale za to w stanie menniczym. I nie było to na tkzw. ziemiach odzyskanych ale w okolicach Włocławka :)
Napisano
Co mamy z OSP? Ano satysfakcję z niesienia pomocy innym ludziom ;) - cała nasza ekipa jest w OSP Połczyn Zdrój :)

Boję się, że w czasie jakiejś imprezki" ktoś by latał w naszych hełmach, co pewniakiem skończyłoby się w najlepszym przypadku wgnieceniami i rozdarciami. :))
A poza tym? Kilka hełmów- jeden polski przedwojenny OPL i teraźniejsze OC, kilkanaście hełmów z włukna szklanego - tych szaraczków" - które miały trafić na wysypisko, kilka kompletów mundurów OSP, w tym młodzieżowe - wszystkie już wycofane z użycia, kilka orłów, odznak i medali... A w przyszłości? kto wie? może i coś większego? ;)
jak coś sobie jeszcze przypomnę, to dam znać.
pozdr. wonsY
Napisano
Witam.Okolo 10-15 lat temu kuzyn mieszkajacy na wiosce w okolicach Starogardu Gdanskiego za butelkę wina i kilka paczek papierosów wyrwał od Komendanta miejscowej OSP osiem hełmow policyjnych z wkladkami(helmy byly jak nowe-100 proc.farby) Znaki zamalowane byly czarna farba ale sprytny kuzyn dokladnie to wyczyscil...Wszystkie helmy kuzynek sprzedal na pchlim targu w Gdansku Wrzeszczu za zawrotna wtedy sume 135 tysiecy....a ja w formie zadoscuczynienia na urodziny dostalem najprawdziwszy oryginalny helm Ludowego Wojska Polskiego.Pozdrawiam
Napisano
W moich rękach jest kilka niemieckich chełmów-samych czerepów-,i bojowych i Luftschutzu,w pięknych ciepłych kolorach czerwieni.A pochodzących via śmietnik z magazynów okolicznych OSP.
pozdrawiam
kruszyna
Napisano
Kilka lat temu w prezencie za przysługę, otrzymałem polski kompletny chełm wz. 28, w strażackim malowaniu od Komedanta OSP.Chełm był użytkowany przez stażaków przez ok. 50 lat, niestety wszystkie pozostałe zostały przekazane na złom.
Napisano
Ja w latach 80-tych w nieistniejącej już remizie we wsi Siedlątków (w tej chwili jest tam zbiornik Jeziorsko) znalazłem kilka niemieckich hełmów policyjnych.Pozostały mi 2 .W mojej miejscowosci strażacy 2 lata temu wywalili na złom kilka niemieckich hełmów !!!Do tego jeszcze kilka wczesnych LWP !!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie