wolfik_wwa Napisano 24 Lipiec 2005 Autor Napisano 24 Lipiec 2005 Może ktoś z forumowiczów ma jakieś bliższe informacje o działaniach 500 batalionu strzelców spadochronowych SS w 1944 roku w Warszawie i jej okolicach? W/g źródeł, z którymi miałem okazję się zapoznać ta jednostka była w tym okresie (lato 1944), formalnie podporządkowana IV Korpusowi pancernemu SS i brała udział w działaniach przeciwko powstańcom na Zoliborzu jak również w rejonie działań obronnych IV KPanc na płn. od Pragi i Żerania. Czy możliwy był udział tej formacji w operacji Sternshuppe" przeciwko oddziałom AK w Puszczy Kampinoskiej ?
wolfik_wwa Napisano 24 Lipiec 2005 Autor Napisano 24 Lipiec 2005 Achaaa! Jeszcz zapomniałem dodać, że jednostka ta została skierowana dla wsparcia IV KPanc.(9 armia) z 2 armii, 1 września 1944.
Fall Napisano 24 Lipiec 2005 Napisano 24 Lipiec 2005 500 batalion walczyl od 16 sierpnia w okolicach Sukuriskiai, 17 sierpnia zostal przydzielony 212 Infanterie Division. Dwa dni pozniej znou wyjety" z frontu i przydzielony do tzw rezerwy operacyjnej.Pod koniec Sierpnia istnialy plany przydzielenia 500 batalionu - IV SS Panzerkorpusowi, ktory walczyl w okolicach Warszawy z nacierajacymi Armiami Rosyjskimi.7 wrzesnia OHK Grupy WH srodek napisalo: ... nie jest mozliwe obecnie przezucenie ... 500 batalionu z rejonu Sakiai z powodu ciaglej mozliwosci i zagrozenia wiekszych atakow wroga w tym rejonie... Spodziewamy sie przezucic 500 batalion SS w pozniejszym okresie..."500 zostal przezucony 15 wrzesnia w okolice Fischborn (Ostpreusen), gdzie zostal uzupelniony i 27 wrzesnia wyjechal do Ziechenau (Ostpreusen), z tamtad samolotem do Wiednia.poz Fall
michalczewski Napisano 24 Lipiec 2005 Napisano 24 Lipiec 2005 To duzo ich zostalo po akcji w Jugoslawii skoro wracali do wiednia samolotem (liczba pojedyncza) ;)
Fall Napisano 24 Lipiec 2005 Napisano 24 Lipiec 2005 W dniu 16 sierpnia - liczba cala 157 ludzi, z tego zdolnych do walki 90Po uzupelnieniach i urlopie w Prusach Wschodnich - dnia 26 wrzesnia - liczba calkowita 251 - zdolnych do walki 155poz Fall
Boruta Napisano 25 Lipiec 2005 Napisano 25 Lipiec 2005 To ciekawe, bo liczba niezdolnych do walki wskutek urlopów i uzupełnień powiększyła się ;-)).Pozdrawiam
pepe Napisano 25 Lipiec 2005 Napisano 25 Lipiec 2005 cgyba najbardziej znane zdjecie niemieckiego spadochroniarza waffen-ss
Fall Napisano 25 Lipiec 2005 Napisano 25 Lipiec 2005 Witammoze zle napisalem...pierwasza liczba to Gesammtstärke - liczba bojowa"a druga to Kampfstärke - sila bojowa"Pozatym nie zawsze uzupelniano w pelni zdolnymi do walki ezerwami"Czesto zdazaly sie uzupelnienia ludzmi bedybymi jeszcze w Lazarettach czy na Urlopach rehabilitycyjnych!Te uzupelnienia" to w tym okresie juz fikcja!Dywizje istnialy tylko na papierze!Np. w czasie przed akcja przeciwko Tito liczyl 1140 ludzi...Po Tito zostalo ich 200... i okolo 650 w szpitalach29 lipca 1944 - 292 zdolnych do walki...we wrzesniu 1944 mial 157 ludzi, po uzupelnieniu 251...jak doskonale widac byla to kompania karna i tak ich tez zuzywano"... poz Fall
wolfik_wwa Napisano 25 Lipiec 2005 Autor Napisano 25 Lipiec 2005 Witam i dziękuję za informacje.Fall. Jeśli chodzi o Twoje wiadomosci na poruszony temat, to z grubsza by się zgadzało z tym co udało mi się juz uzyskać. Mianowicie: a/ 1 września 1944roku, 500 bat. został wyciągniety z frontu 2 Ar. do 9 Ar. dla IV K.Panc;b/ w/g stanu na 7.09.1944 na podstawie wykazu 9 Ar. batalion (dosł. podzielony" (!?) został podporządkowany IV K.Panc.c/ w widłach Wisły i Bugo-Narwi IV K.Panc miał 500 baon strz. spad.SS , na podst. nast. źródeł: mapy sprawozdawcze OKH z 10,11 i 13 września 1944; meldunków sytuacyjnych grupy armii Środek" z 6,9,10 i 11 września oraz meldunków o stanie bojowym z 7.09.44.Natomiast zastanawia mnie to co napisałeś 24-07-br cyt:7 wrzesnia OHK Grupy WH srodek napisalo: ... nie jest mozliwe obecnie przezucenie ... 500 batalionu z rejonu Sakiai z powodu ciaglej mozliwosci i zagrozenia wiekszych atakow wroga w tym rejonie... Spodziewamy sie przezucic 500 batalion SS w pozniejszym okresie..." 500 zostal przezucony 15 wrzesnia w okolice Fischborn (Ostpreusen), gdzie zostal uzupelniony i 27 wrzesnia wyjechal do Ziechenau (Ostpreusen), z tamtad samolotem do Wiednia. poz FallJeśli nieprawdziwy jest fakt przydzielenia batralionu w dniu 1 września do IV KPanc, to można domniemywać, że batalion był w Warszawie lub jej rejonie parę dni. Skąd ta spreczność? Czy możesz podać źródło swoich wiadomości?pozrdawiam,Wojtek
Fall Napisano 25 Lipiec 2005 Napisano 25 Lipiec 2005 WitajTo nie sprzecznosc - oficjalnie zostal przydzielony, jednak z w.w wzgledow nie doszlo do ealnego" przezucenia 500 SS, dopiero 15 wrzesnia nastapilo przezucenie".poz FallPS Info z ksiazki Das SS-Fallschirmjäger-Batalion 500/600" Rolf Michaelis, Michaelisverlag, 2004, Strona 60 i 65
wolfik_wwa Napisano 8 Wrzesień 2005 Autor Napisano 8 Wrzesień 2005 Witam po przerwie.Przepraszam, że dosyć długo się nie odzywałem. Korzystałem z urlopu i miałem sporadyczne okazje korzystać z kompa.Fall, dzięki (sorki, że tak późno), za informacje przekazane w Twoich postach. Teraz znajdę trochę czasu, żeby powrócić do zagłębienia się w zagadnienie. dziękuję również Pepe za fotki.pozdrawiamWojtek
Fall Napisano 9 Wrzesień 2005 Napisano 9 Wrzesień 2005 PS jak dla mnie to na wszystkich zdjeciach ten sam gosc z Deutshland" a nie z 500 SS FJ.poz Fall
fanatyk6 Napisano 7 Sierpień 2008 Napisano 7 Sierpień 2008 Tak ten sam ,,gość to Walter Hummel (na czwartym zdjęciu na przepustce po uzyskaniu licencji skoczka spadochronowego). Nosił on opaskę z dywizji ,,Deutschland", gdyż został właśnie z niej przeniesiony do SS FJG BTLN 500. Nabór do jednostki był po części ochotniczy a po części jednostkę tworzyli żołnierze skazani za uchybienia regulaminowe np. spanie na warcie, słuchanie BBC czy samookaleczenia - przypadek Gunnara Baardsetha. A że jednostka nie miała właśnej opaski to żołnierze często pozostawiali na mundurach symbole ich pierwotnych jednostek.Pozdrawiam,fanatyk6
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.