Jędrek z Żor Napisano 23 Listopad 2005 Share Napisano 23 Listopad 2005 pozdrowienia dla wszystkich i zapytanie - kto coś wie na temat stalagu 7a Gepruft ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek z Żor Napisano 23 Listopad 2005 Share Napisano 23 Listopad 2005 to była pieczątka na odwrocie zdjęcia - a otóż i samo zdjęcie.Posiadam jeszcze jedną fotkę z tego stalagu z pojedyńczą osobą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek z Żor Napisano 23 Listopad 2005 Share Napisano 23 Listopad 2005 to może przy okazji poproszę o informację na temat 68 PP (10 Pułku Strzelców Wlkp) mam leg.odznaki pam. i trzy zdjęcia.(po dziadku) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J-23 Napisano 23 Listopad 2005 Share Napisano 23 Listopad 2005 Jędrek. Stalag VIIA był w Moosburg, VII Okręg Wojskowy Munchen. A Gepruft oznacza - przejrzany, czyli zdjęcie przejrzane przez cenzora. tu masz linka do strony obozowej http://www.moosburg.org/info/stalag/indeng.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kot05 Napisano 24 Listopad 2005 Share Napisano 24 Listopad 2005 siemka, ciekawe znaleziska, gratuluje. Widze ze ty tez takie zeczy jak to tutaj znajdujesz. moze wiesz do czego to sluzylo, wedlug mnie to bylo przymocowane przy oknach...ciezko wytlumaczyc ale moze wiesz o co mi chodzi. figurka ma chyba krzyz pour le merite", dlatego moze to byc jakis Kaiser"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kot05 Napisano 24 Listopad 2005 Share Napisano 24 Listopad 2005 tu widoczne wasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kot05 Napisano 24 Listopad 2005 Share Napisano 24 Listopad 2005 i druga strona. Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 24 Listopad 2005 Autor Share Napisano 24 Listopad 2005 Dlaczego przy oknach? Według mnie jest to jakaś figurka, może pamiątkowa, może część jakiegoś zestawu... Trudno powiedzieć. Lepiej daj na identyfikację" może ktoś już takie coś widział. Pozdr. Grzesiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 25 Listopad 2005 Share Napisano 25 Listopad 2005 Pewnie Otto von Bismarck.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek z Żor Napisano 25 Listopad 2005 Share Napisano 25 Listopad 2005 pozdrawiam odkrywców,J-23- dziękuję.Grzesiu ! zbieraj,pytaj i zapisuj.Jak zauważyłeś,ja coś mam a nic nie wiem(no-mało)dziadek,babcia,nie żyją,pamiątki zostały i ...pustka.Zima to i kopanie odpada,czas na porządki,układanie,segregację,no i oczywiście cieszenie oka - pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 28 Listopad 2005 Share Napisano 28 Listopad 2005 Jutro coś może skrobnę na temat 68 pp.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek z Żor Napisano 2 Grudzień 2005 Share Napisano 2 Grudzień 2005 Grześ! sorry,że wciskam ci się na twoją stronkę,ale po pierwsze - teraz nie kopiesz,po drugie - dobry jesteś w tym temacie.Przy okazji macie dużo znajomych,którzy mogą pomóc.Proszę o odp. co to za mundury wiszą na tych gościach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 2 Grudzień 2005 Share Napisano 2 Grudzień 2005 Witam. Po lewej oficer Luftwaffe, a z prawej Politzei? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek z Żor Napisano 2 Grudzień 2005 Share Napisano 2 Grudzień 2005 dzięki Grześ - na tobie można polegać.Pozdrawiam,powiem ci jeszcze,że te zdjęcia to pamiątki po dziadkach,takie koleje losu - jeden w niemieckim mundurze,a inny w stalagu 7a,jeszcze inny w 68 pp i potem na robotach w Raichu(troszeczkę zdjęć uratowałem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek z Żor Napisano 2 Grudzień 2005 Share Napisano 2 Grudzień 2005 kloki - to tobie dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 2 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 2 Grudzień 2005 Ano mała pomyłka. Kloki pierwszy odpowiedział, a wciskać się" - proszę bardzo . Tak jak Kloki pisał luftwaffe i zandarmeria.G. PS. w niedzielę już będę miał cyfrówkę w domu i porobię fotki naszych nowych fantów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki1341 Napisano 3 Grudzień 2005 Share Napisano 3 Grudzień 2005 moim zadniem to pierwszy owszem LW ale drugi to chyba ani nie policjant ani tym bardziej żandarm czemu nie o to odpowiedzić - policjant powinien mieć inny kolor munduru innego orła na czapce i kasetową klamre a nie okrągłą żandarm to samo . ja bym powiedział że to straż pożarna albo straż miejska orzeł jest typowy dla straży pożarnej ale za to ma okrągła klamre a to nie pasuje do strażaka no ale może bo popierwsze jest to raczej mundur paradny i podrugie to oficer więc możliwe ale bardziej bym sie sklaniał do straży miejskiej i to najbardziej pasuje orzeł i okrągła klamra z herbem landu pozdro!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 4 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2005 Witamy. Straż pożarna to chyba raczej opdpada... Natomiast na zdjęciu nasze nowe nabytki. Oba te hełmy przywiózł starszY wons z południa. Strażackie wz 35. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 4 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2005 Tylko jeden ma wyściółkę, zreszt.ą twardą jak ... - w tej chwili jest w konserwacji. Jeden jest z roku 1939. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 4 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2005 Drugi o rok starszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 4 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2005 Ten starszy służył za miskę do sypania zborza kurom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 4 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2005 Daszek wygięty przez zaradnego rolnika, aby się z ręki nie wyślizgiwał. :( Jak widać na zdjęciu - trzyma się doskonale ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 4 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2005 Kolejny fant z Południa. W oczekiwaniu na naprawę aparatu zacząłem go już rekonstruować. Rzecz w tym, że został on brutalnie pomalowany paskudną zieloną farbą i jakiś czas stał na półce u pewnego rolnika. Jako, że nie był już potrzebny dziecku w pokoju - powędrował na dwór, gdzie wypatrzył go Szymon. Niestety brak wyściółki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 4 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2005 A to mój wczorajszy wynalazek". Wynalazłem go w Koszalinie na wózku złomiarza. Kosztował mnie 5 zł. (po piwie dla 2 złomiarzy) choć początkowo był wyceniony na 50 :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 4 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2005 Stan nieciekawy, ale przynajmniej uratowane od przetopienia. Tym gratem kończymy pokaz hełmów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.