Skocz do zawartości

trafienia WONSów, czyli co udało się z ziemi wyrwać

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 348
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Jędrek. Stalag VIIA był w Moosburg, VII Okręg Wojskowy Munchen. A Gepruft oznacza - przejrzany, czyli zdjęcie przejrzane przez cenzora. tu masz linka do strony obozowej
http://www.moosburg.org/info/stalag/indeng.html

siemka, ciekawe znaleziska, gratuluje. Widze ze ty tez takie zeczy jak to tutaj znajdujesz. moze wiesz do czego to sluzylo, wedlug mnie to bylo przymocowane przy oknach...ciezko wytlumaczyc ale moze wiesz o co mi chodzi. figurka ma chyba krzyz pour le merite", dlatego moze to byc jakis Kaiser"?

Dlaczego przy oknach? Według mnie jest to jakaś figurka, może pamiątkowa, może część jakiegoś zestawu... Trudno powiedzieć. Lepiej daj na identyfikację" może ktoś już takie coś widział.
Pozdr. Grzesiek

pozdrawiam odkrywców,J-23- dziękuję.Grzesiu ! zbieraj,pytaj i zapisuj.Jak zauważyłeś,ja coś mam a nic nie wiem(no-mało)dziadek,babcia,nie żyją,pamiątki zostały i ...pustka.Zima to i kopanie odpada,czas na porządki,układanie,segregację,no i oczywiście cieszenie oka - pozdrawiam.

Ano mała pomyłka. Kloki pierwszy odpowiedział, a wciskać się" - proszę bardzo . Tak jak Kloki pisał luftwaffe i zandarmeria.

G.

PS. w niedzielę już będę miał cyfrówkę w domu i porobię fotki naszych nowych fantów.

moim zadniem to pierwszy owszem LW ale drugi to chyba ani nie policjant ani tym bardziej żandarm czemu nie o to odpowiedzić - policjant powinien mieć inny kolor munduru innego orła na czapce i kasetową klamre a nie okrągłą żandarm to samo . ja bym powiedział że to straż pożarna albo straż miejska orzeł jest typowy dla straży pożarnej ale za to ma okrągła klamre a to nie pasuje do strażaka no ale może bo popierwsze jest to raczej mundur paradny i podrugie to oficer więc możliwe ale bardziej bym sie sklaniał do straży miejskiej i to najbardziej pasuje orzeł i okrągła klamra z herbem landu pozdro!!

Kolejny fant z Południa. W oczekiwaniu na naprawę aparatu zacząłem go już rekonstruować. Rzecz w tym, że został on brutalnie pomalowany paskudną zieloną farbą i jakiś czas stał na półce u pewnego rolnika. Jako, że nie był już potrzebny dziecku w pokoju - powędrował na dwór, gdzie wypatrzył go Szymon. Niestety brak wyściółki...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie