Skocz do zawartości

zaginiony!

werwolf

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Nie bardzo rozumię o co ten bój... Że ktoś nazwał się w innym języku wilkołak?
Przecież nie wyraża poglądów nazistowskich, tylko szuka dziadka.
A akurat niemieckim Ślązakiem może być. Dla informacji: w mieście, w którym mieszkam (pozdrawiam Woytas- bo to Rybnik), jest Związek Mniejszości Niemieckiej, z czego jakoś nikt nie robi afery- i należą tam też Ślązacy.

Mój dziadek też zaginął w czasie wojny służąc w Wermachcie, sąsiadem jest facet który służył na Ubocie, a sąsiadka pieczołowicie przechowuje mundur jej ojca- powstańca śląskiego...

Moi dziadkowie ze strony ojca urodzili się w Bottrop, dziadkowie ze strony matki na Słowacji- ale czy przez to można powiedzieć, że Polakiem nie jestem?
Może z perspektywy centrum Polski wygląda to inaczej, my mieszkamy na terenie, gdzie nie jest to tak jednoznaczne.
Pozdrowienia: Jura
Napisano
DO Marek Muller (Sorry,jerzeli coś pokręciłem)
Jura?? Jeżdżę się tam wspinać.Maszochote pogadać? Mój priv
post wyżej. Poldi
Napisano
Myślę że wszyscy powinniście obejrzeć film pt.iemia Niczyja" Kto widział to wie o czym mówie.

Więcej tolerancji Panowie, wystawiacie nie najlepsze świadectwo o sobie. A widzę że większość wypowiada się w sprawach o których ma pojęcie tylko z gazet lub ustnych przekazów.

Dalsze kontynuowanie wątku uważam za bezsensowne i niezgodne z regulaminem forum.
EOT
Napisano
A tak przy okazji to niejaki andersen/witold z postu powyżej napisał 20000 post na forum. Niestety nie podał swojego prawdziwego nicka, a ja z szacunku do jego pracy i książki jaką napisał nie ujawnię prawdziwego. Dziwne poglądy - cwaniacy z podwójnym paszportem". Hmm.... Pogratulować poglądów.
Napisano
Swoje dorzucę, bo się ciekawie robi... kuzyn babci zginął w kotle pod Stalingradem, babcia z domu się Breitkreuz nazywała. Kiedy wychodziła za mąż za dziadka kilka lat po wojnie, trzeba było ją przechrzcić na katolicyzm (ewangeliczkę- nie słyszeli o ekumenizmie?). Z polskiej strony bliższa rodzina strat wojennych nie odnotowała, więc do babci nikt pretensji nie miał... z wyjątkiem drugiej babci, która jeszcze kilka lat po ślubie rodziców (1975) wyzwiskami typu hitlerówa" rzucała. Pewnie za to, że w czasie wojny spędziła czas jakiś na robotach w Reichu. Co ciekawe, sama przyznaje, że wiele pożytecznych rzeczy się tam nauczyła, traktowane były dobrze, m. in. raz w tygodniu bauer ładował robotnice na bryczkę, do fryzjera i trwała robiona... Rosjankę dziką mieli, co to ją uczyli, że ma się myć kiedy ma okres, w końcu zdesperowany gospodarz z parobkiem szlauchem ją myli. Ludzie: SŁUCHAJCIE BABĆ. I weźcie na wstrzymanie. I Latający Cyrk Monty Pythona oglądajcie - na początek może Eryka Wikinga" ?
Z pozdrowieniami Eryk i koty
Napisano
DO PATRONA!! PO PIERWSZE NIE JESTEM TWOIM KOLEGA! (WIEC NIE ROZUMIE JAK MOZESZ PISAC KOLEGI WERWOLFA") POZA TYM JESLI NIE ROZUMIESZ MOJEGO PYTANIA TO JA NIE ROZUMIE DLACZEGO CHCESZ MNIE POUCZAC? MAM DOSC TAKICH POLSKICH PROWOKACJI!!!! JUZ W SZKOLE PODSTAWOWEJ NAZYWANO MNIE KRZYZAKIEM A POZNIEJ CI SAMI LUDZIE USTAWIALI SIE W KOLEJCE DO KOSCIOLO PO NIEMIECKI SER Z DAROW!!!
DZIWNY NAROD!!! MAM MNOSTWO KOLEGOW POLAKOW I NIE WIDZE PRODLEMU ALE ZA PLECAMI TO MOWIA SZWAB!, ALBO WPISUJA MNIE W KOMORCE JAKO HITLEROWIEC!!!
WIEC NAPRAWDE NIE MAM OCHOTY NA KORESPONDENCJE Z LUDZMI KTORZY WYCHOWALI SIE NA CZTERECH PANCERNYCH!!!
POWODZENIA!!
Napisano
Słuchajcie, uważam, że poinno się to już zakończyć. Ja jestem Polką i uważam, że założyciel" tego listu" mógł się zapytac o losy swego dziadka, ale mógłbyś się trochę zastanowić. Nic do ciebie nie mam, ale pomyślałeś choć przez chwile, że na taka strone odkrywcy wchodza starsi ludzie ktorzy pamietaja losy wojny, a ty sie podpisujesz takim nickiem. Do tresci twego pytania, na ktore otrzymales zreszta odp. nic nie mam, ale czlowieku zastanow sie jak masz sie zamiar podpisac. Moze sa tu osoby, korych rodzina wlasnie przez ta osobe zostala zamordowana? Polska - wolny kraj, podpisuj sie jak chcesz, ale mi chodzi o pewien rodzaj szacunku:) I nie miej do mnie zazłe, że napisalam to co uwazam :)
Napisano
Nie krzycz KOLEGO WERWOLF, bo umarłego DZIADKA obudzisz, a może ci o to chodzi , już nie będziesz musiał go szukać, A tak nawiasem mówiąc to gdyby nie twój dziadek to może Polacy nie musieli by się po ten ser ustawiać..... pomyśl trochę.....
Mimo wszystko pozdrawiam - PATRON
Napisano
Hymmm. Po pierwsze- skoro mówisz o Nas (Polakach jakby ktos miał watpliwosci) jako o dziwnym narodzie z, którym sam nie masz nic wspólnego to rzeczywiście czemu szukasz informacji o żołnierzy jakby nie patrzeć WROGA Polski na polskim forum? Po drugie wyłącz Caps Locka bo w netykiecie oznacza to krzyk a nie życzę sobie by jakiś Niemiec (bądź hitlerowiec, krzyżak czy szwab) na mnie i innych użytkowników forum krzyczał. Po trzecie- skoro się czepiasz 4 Pancernych i psa" (osobiście batrdzo mi się podobali :-) ) to chyba musiałeś go oglądać- jak mogłeś wytrzymać tak niesprawiedliwy i oczerniający Niemców serial? ;-) Przepraszam Bociana, że kontynuuję watek ale nie potrafiłem przejśc wobec tego obojętnie..

Pozdrawiam lojalnych obywateli Polski:
Magach7
Napisano
Bo o jest tak Panie werwolf - Polska to po części koltunski narod, przepelniony masa uprzedzen oraz dysponujący kompleksami wielorakimi (powiadaja ze to takie nasze swojskie, narodowe).
To wszysystko jest moze i prawda, ale prawda jest takze i to ze gros osob, zjawisk i sytuacji ktore nas otaczają nie sprzyja zbyt silnej integracji miedzy narodami.
Dlaczego?

Temat jest wyjątkowo rozległy oraz złożony, w wielkim uproszczeniu (bo i to forum nie powstało po to by leczyć te chorobliwe zjawiska) ano dlatego, ze nieliczni z nas bedac jedna noga w Polsce druga grzebią w tej mrocznej przeszlosci budzac upiory, ktore niekoniecznie pozytywnie kojarza sie zdecydowanej wiekszosci spoleczenstwa (polskiego).

Tak wiec jezeli pragniesz zrozumienia, tolerancji - przyjmij zasady, umowe spoleczna ktora determinuje calosc zdarzen oraz stymuluje prawidlowosc narodowej bytnosci.

Szukaj wytrwale przodków - bo masz ku temu niezbywalne prawo.
Większośc z nas chętnie podpowie Ci gdzie i jak szukać, nieważne czy będziesz Niemcem, polskim Niemcem", Żydem, Ukraińcem czy Hiszpanem.
Jednakże afiszowanie się metkami zaszłości nie wywołuje - jak sam zapewne dostrzegłeś chociażby na tym forum - właściwych, normalnych reakcji (wystarczy spojrzec do czego sprowadził się ten wątek)

Czy zastanowiłeś się więc dlaczego określają Cie mianem hitlerowiec"?

Głęboka refleksja w Twoim wykonaniu na pewno zmieni postawy bardzo wielu obywateli RP.

Napisano
p.s.- może zamiast na Czterech Pancernych i psie" powinniśmy się wychowywać na Triumfie Woli" (tytułu orginału nie pamiętam-> film o dochodzeniu Hitlera do władzy). Wtedy byś z nami miał zamiar rozmawiac? ;-)
Napisano
Ała! Bolało,naprawdę. Głęboko to wszystko w ludziach siedzi. Ksywka wyszła faktycznie paskudnie. Może być, ale to jak z papierem toaletowym - może być gładki, lepszy karbowany. Ale właśnie jamnik wrócił ze spaceru i się myje. Śmierdzi strasznie (jak ktoś ma psa, to wie jak czuć mokrego psa). No więc sobie wyobraziłem bestię - wilkołaka, jak toaletę wśród sosen uprawia. Mundur ściągnął, (teraz wzorem jamnika) łapy myje, łeb futrzany czochra, grzbiet drapie, ogon liże, (Filip złośliwy jamniku NIE TERAZ), i wkońcu wacka dokładnie czyści... a fuj. DIAGNOZA: poważny niedobór Monthy Pythonów
Z poważaniem Eryk i koty
Napisano
Jaki ładny schemat, że też jeszcze się do tego nie przyzwyczaiłem. Pytanie - prowokacja - kłótnia.
Stałych bywalców forum pozdrawiam i jak zwykle zasługują na szacunek za całokształt. Do innych, życie nie składa się tylko z koloru czarnego i białego. Każdy kolejny post o skrajnych poglądach od tego momentu będzie kasowany. Rzeczowa dyskusja - OK. Uprzedzenia i złośliwości - NIE
Nie będzie na forum żadnej nienawiści.
Napisano
Tolerancja .. hmmm ... prawda jest taka, że czy na Śląsku czy w innych regionach kraju określenie Polak" oznacza Obywatela Rzyczypospolitej Polskiej. Przez ten kraj przeszło tyle wojsk, tyle sięprzetoczyło że powiedziec o sobie jestem Polakiem .. jeśli tak można powiedzieć czystym" to duże ryzyko.
Ojciec Niemiec matka Polka a ja rodowita Ukrainka jak mawiała i mawia nadal moja babcia. Ale jak sie jest obywatelem tego kraju to ksywa werfolf" kojarzy mi sie z ksywą czekista" z drugiej granicy. Jednym słowem do dupy.

SZUKAM
Napisano
NIo dobra, czas zakończyć tę sprawę :) Póśćmy to w niepamięć i cześć!!Pozdro dla wszystkich zgromadzonych :)
Napisano
Przyglądając się tej całej sprawie wydaje mi się (bez urazy dla wszystkich), że 90% Polaków, na tym forum, staje się podobnymi do faszystów (bez obrazy werwolf). Moim zdaniem ta cała sprzeczka jest niepotrzebna, a autorowi tego tematu chodziło tylko o znalezienie dziadka.

Tak poza tym mąż mojej ciotki (mój wujek) też był w wehrmachcie. I co mam się wstydzić za rodzinę? Rodziny się nie wybiera tak jak matki i ojca. Aha gdy jeszcze żyła moja babcia, która była w Ravensbruck to normalnie rozmawiała z moim wujkiem. Spotykali się bardzo często i nie robiła mu żadnych wyrzutów.

Pzdr.
bartekl23

Napisano
Aha i przypominam, że nie wszyscy Niemcy byli źli ! ! !
Przeczytajcie np. książkę Władysława Szpilmana Pianista", lub obejrzyjcie film (zobaczcie też na forum, bo tam kiedyś też był poruszony ten temat).

bartekl23
Napisano
tak patrząc po wypowiedziach forumowiczów .. osmielam się zadać pytanie .. czy czyjś dziadek .. oprócz mojego .. służył w wojsku polskim ? ;-)
Napisano
Witajcie!

bardzo fajnie się to czyta! To tak wiele mówi o mentalności nas, Polaków...

Przepraszam czy ktoś zna jeszcze jakiś adres pod którym takie fajne awanturki się odbywają bo tu coś zacichło...

:-)))))

pozdrawiam WSZYSTKICH zgromadzonych
oraz ich zwierzęta....

Zocik
Napisano
moja cała rodzina (chodzi mi oczywiście o mężczyzn w wojsku, a niktóre kobiety w ruchu oporu) walczyli w WP :)
Napisano
teraz watek przejdzie na tory identyfikacji rodzinnych, kto sluzyl w armiach pod polskimi sztandarami a kto wytrwale szukal volkschdeutcha w rodzinie albo nim byl.
Proponuje zamknac definitywnie watek poniewaz przeradza sie to w kabaret (chociaz lepsze od od wzajemnych uszczypliwosci o podlozu narodowosciowym...)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie