kolekcj Napisano 17 Lipiec 2005 Autor Napisano 17 Lipiec 2005 Czym zajmowała się Komisja Normalizacyjna?
kolekcj Napisano 17 Lipiec 2005 Autor Napisano 17 Lipiec 2005 http://www.caw.wp.mil.pl/zasob/I_spi.html - mniej więcej w połowie strony. Domyślam się, że chodzi o standaryzacje WP. Chodzi mi jednak o to jakie cele konkretnie stawiano przed komisją. Na czym polegała jej działalność. Pod samą normalizację, czy standaryzacje można wiele podciągnąć. Choćby regulaminy. Czy komisja miała z nimi coś wspólnego, czy były wydawane tylko przez departamenty M.S.Wojsk. i WIN-W?
valpurgius Napisano 18 Lipiec 2005 Napisano 18 Lipiec 2005 cos mi sie widzi, ze mialo to zwiazek z ujednolicaniem" armii, w koncu zabory byly i roznie w wojsku ze sprzetem bylo.
Boruta Napisano 19 Lipiec 2005 Napisano 19 Lipiec 2005 Komisje normal;izacyjne są i teraz, zajmują się ustanawianiem, wprowadzaniem, tłumaczeniem norm.Pozdrawiam
Gebhardt Napisano 19 Lipiec 2005 Napisano 19 Lipiec 2005 M in normalizacja procesu zamowien, kupna i odbioru sprzetu. W przedwojennym wojsku to najbardziej sie kojarzy z 'Komisjami Normalizacyjnymi'.
kolekcj Napisano 19 Lipiec 2005 Autor Napisano 19 Lipiec 2005 Liczbę pojedyńczą podałem za inwentarzem CAW.
Gebhardt Napisano 25 Lipiec 2005 Napisano 25 Lipiec 2005 Byla tez Komisja Normalizacyjna Sprzetu (utrzymywana z budzetu Wojsk Saperskich).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.