posel Napisano 17 Lipiec 2005 Autor Napisano 17 Lipiec 2005 Czy kopuły, które znajdują się w Poznaniu i były stawiane przez WP są produkcji polskiej czy niemieckiej?
posel Napisano 23 Lipiec 2005 Autor Napisano 23 Lipiec 2005 Dziękuję za odpowiedź.Mam jeszcze kilka pytań:1) To są kopuły obserwacyjne, czy bojowe, bo kopuły na tych dwóch zdjęciech zamieszczonych przez Ciebie mają inną konstrukcję - inne szczeliny.2) Czy ślady po kopułach na forcie 7 są rozpoznawalne?3) Czy mógłbyś umieścić jeszcze zdjęcie kopuły z fortu 8?BF
Grzebiuszka Napisano 23 Lipiec 2005 Napisano 23 Lipiec 2005 ad1.)Wykonane były jako kopuły obserwacyjne, widocznie niektóre dostosowywano do lokalnych potrzeb już po usytuowaniu na fortach.Ta w Żabikowie ma rzeczywiście wydłużone szczeliny obserwacyjne ,ale jednak dalej jest to kopuła obserwacyjna, gdyż strzelanie nawet z broni krótkiej byłoby mocno utrudnione.ad2.)Byłem z kolegami na forcie VII w czerwcu,ogladalismy go m.in. pod kątem umiejscowienia tych kopuł.Na stropie fortu,obok schronów na działa z dobudowanymi przelotniami widoczne są ziemne stanowiska.Do skrajnych stanowisk dochodzą fragmenty okopów i mają one trochę mniejszą srednice od pozostałych.Ze stanowisk tych widać świetnie okolicę i na tej podstawie wywnioskowaliśmy ,że własnie tu musiały być te kopuły obserwacyjne.Na zdjeciu stanowisk nie widać ,ale w terenie szukaj po prawej stronie zdjęcia.ad3.)Niestety nie mam zdjęcia tej kopuły z fortu VIII.Natomiast na którymś z fortów ósmych oprócz naszej kopuły jest jeszcze oryginalna kopuła pruska.
Grzebiuszka Napisano 24 Lipiec 2005 Napisano 24 Lipiec 2005 Jak poinformował mnie znawca tematu Jerzy Sadowski,cyt: o niemiecka konstrukcja dla umocnień polowych z I wojny.Masowo stosowana na froncie wschodnim.Niestety nie polska, jedynie zastosowana u nas na Odcinku Baranowicze i w trakcie mobilizacji 1939.Polskie były podobne, lecz bez warstwowego pancerza i ze strzelnicami dla ckm"Dzieki Jurek za sprostowanie.Nasuwa więc się pytanie, czy zachowały się gdzieś naprawdę polskie takie kopuły??Grzebiuszka
posel Napisano 25 Lipiec 2005 Autor Napisano 25 Lipiec 2005 Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź.pozdrawiamBF
malpa Napisano 25 Lipiec 2005 Napisano 25 Lipiec 2005 Grzebiuszko czy mozesz dokonac pomiarow kopuly z pierwszego zdjecia.Czy jest to polska kopula?
jotes Napisano 25 Lipiec 2005 Napisano 25 Lipiec 2005 Kopułę podobną do tej na pierwszym zdjęciu kojarzę również na jednym z luźnych" fortów usytuowanych w pobliżu Fortu V. Przynajmniej była tam 20 lat temu. Ale miejsce znam i chyba się nie zmieniło do dnia dzisiejszego. Spróbuję sprawdzić w najbliższy weekend.Pzdr,jotes
Grzebiuszka Napisano 25 Lipiec 2005 Napisano 25 Lipiec 2005 Niestety do Poznania mam 320 km i nie wybieram się tam w najbliższym czasie.Ale mam zwymiarowaną kopułę z drugiego zdjęcia ,tą z Żabikowa,jak zrobię szkic ,to tu wrzucę.Grzebiuszka
sqh Napisano 28 Lipiec 2005 Napisano 28 Lipiec 2005 Według informacji, uzyskanej od Pani Kustosz z Muzeum Martyrologii w Żabikowie, do lat '60 stała tam jeszcze druga kopuła, którą usunięto w ramach zbiórki złomu. Przypuszczam zaś, że szczeliny zostały poszerzone wtórnie przez Niemców, którzy wykorzystywali je w obozie jako wartownie, więc chcieli mieć cokolwiek szersze pole widzenia.Natomiast oprócz Poznania i Nowogródczyzny, dwie takie kopuły zostały jeszcze zamontowane w Modlinie - na Dziele Prawoskrzydłowym Grupy Fortowej Carski Dar" i na Forcie XVI. Stoją tam do dziś.Ja też mam ją zwymiarowaną, ale zdjęcie rysunku wrzucę, gdy zasiądę do jakiegoś komputera z USB :-) Ciekawe, jak bardzo nasze pomiary się różnią ;-)
sqh Napisano 6 Sierpień 2005 Napisano 6 Sierpień 2005 Rysunek nie jest ukończony - nie ma na nim jeszcze np. nitów dystansowych w stropie, na lewej części przekroju elementy przecięte nie są zamalowane na czerwono itd.Nie jest również jasna kwestia siedziska - w jednej z kopuł, zamontowanych w Modlinie, zachowały się wprawdzie na lewo od wejścia dwa pierścienie, na których mogło ono być zaczepione, ale mogą one być wtórne, polskie, z okresu międzywojennego. Zaś w Poznaniu jeszcze nie sprawdziłem obecności takich elementów.
sqh Napisano 6 Sierpień 2005 Napisano 6 Sierpień 2005 No i tu jeszcze jedna ciekawostka z Nowogródczyzny - ktoś chyba za mocno przycisnął strop :-))) To co jest wklęśnięte, to wewnętrzna część pancerza, z dziurami po nitach. Zewnętrzna została już odkrojona, natomiast znakomicie widać warstwę betonu między nimi.
malpa Napisano 8 Sierpień 2005 Napisano 8 Sierpień 2005 Piekna fotka .Tylko po co ta konspiracja? Czy sa inne fotkitego obiektu?
sqh Napisano 8 Sierpień 2005 Napisano 8 Sierpień 2005 Obiekt nie jest fotogeniczny, obrośnięty gęsto tarniną. Nieduży i o niezbyt skomplikowanym układzie wnętrza - wejście labiryntowe do jednej jedynej izby bojowej ze strzelnicami ckm do ognia czołowego, plus szyb kopuły pancernej.P.S. Normy współżycia społecznego każą domniemywać brak zgody osoby przedstawionej na zdjęciu na publikację wizerunku, więc stąd konspiracja.
malpa Napisano 9 Sierpień 2005 Napisano 9 Sierpień 2005 Czyli obiekt podobny do tego z Modlina.Czy znasz moze srednice zewnetrzna lub wewnetrzna?
sqh Napisano 9 Sierpień 2005 Napisano 9 Sierpień 2005 Hm, ale do którego z Modlina? Bo ten na Carskim Darze ma dwie strzelnice ewidentnie do ognia bocznego, w uskokach i pod okapem?Średnicę kopuły? Można odczytać z rysunku - pancerz wewnętrzny ma 100 cm średnicy wewnętrznej, a zewnętrzny - 120 cm średnicy zewnętrznej. Choć faktycznie, moja wina, skala zapisana jest ołówkiem i słabo ją widać - wynosi ona 1:12,5 (a najgrubsze linie na papierze milimetrowym wyznaczają kwadraty 5 cm na 5 cm, gdyby ktoś się pytał).Choć wcale się nie zdziwię, jeśli Krzysztof poda wyniki swoich pomiarów i będą inne :-)
malpa Napisano 10 Sierpień 2005 Napisano 10 Sierpień 2005 Nie moge sie polapac .Czy mowimy o kopule z pierwszego zdjecia czy tej z Zabikowa- chyba ze to jeden typ.Mi chodzi o okopule z pierwszego zdjecia i ta z Nowogrodczyzny.Rysunek zamieszczony przez Ciebie pokazuje ta z Zabikowa? Mowiac o Mdlinie mam na mysli koplue z pierwszego zdjecia .
sqh Napisano 10 Sierpień 2005 Napisano 10 Sierpień 2005 Ja też się nie mogę połapać :-) Wszystkie kopuły, przedstawione w tym wątku, na rysunku i na zdjęciach, Grzebiuszki i moich, to jeden i ten sam typ pancerza.Usystematyzuję może: WP postawiło w Poznaniu parę kopuł tego typu i obetonowało, tworząc nieduże przedpiersia. Kopuła miała drzwiczki, wchodziło się do niej z boku. Taką kopułę widać na pierwszym zdjęciu, a ja taką zwymiarowałem i jej rzut i przekrój zamieściłem. Niemcy wyrwali co najmniej dwie takie kopuły i po poszerzeniu kwadratowych pierwotnie otworów obserwacyjnych ustawili jako budki wartownicze na terenie obozu w Żabikowie. I taką kopułę widać na zdjęciu drugim. Poza Poznaniem WP wykorzystało takie kopuły na normalnych schronach bojowych i jedną z nich przedstawia czwarte zdjęcie. Do tak osadzonej kopuły wejście prowadziło przez otwór w podłodze.Natomiast żadne z zamieszczonych w tym wątku zdjęć nie pochodzi z Modlina.
Grzebiuszka Napisano 10 Sierpień 2005 Napisano 10 Sierpień 2005 Przepraszam, ale brakuje czasu, żeby zrobić porządny rysunek.No po prostu ie ma kiedy taczek załadować" :Dale na szybko kilka danych ze szkicu:-zewnętrzna średnica części obserwacyjnej 1220 mm-całkowita wysokość kopuły 2015 mm-grubość zewnętrznej płyty 30 mm-grubośc wewnętrznej płyty 30 mm- odległość między płytami 50 mm- wewnętrzna średnica części obserwacyjnej 1000 mm-pierwotna ilość otworów obserwacyjnych 6 szt- rozmiar otworu obserwacyjnego 80 X 80 mmto tyle tak na szybkoKrzysiek Mrówka -Grzebiuszka"
malpa Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 Dziekuje sqh za te garsc informacji.Teraz juz wiem na czym stoje.Poprostu nigdy tych kopul niewidzialem i opieram sie tylko na zdjeciach.Dzieki Grzebiuszko za podane wymiary ktore uzupelniaja rysunek sqh-a ,dla mnie sa bardzo pomocne.Brakuje jeszcze wysokosci poszczegolnych czesci i odleglosci dolnej krawedzi strzelnicy od krawedzi szerszego cylindra.Takie pomiary sa mi potrzebne aby na nowo zrobic model tej kopuly.Ta byla robiona na podstawie rysunkow z Fortecy.
malpa Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 Mowiac o Modlinie mialem na mysli kopule na stropie fortu ktora ma podobny ksztalt ale jej srednica ma okolo 2m.(Mam zdjecie ale w duzym formacie i nie moge zaladowac).Przepraszam za zamieszanie.
sqh Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 Piękna robota :-) A jej ideą jest kopuła sama w sobie, czy będzie to część większej całości, czyli na przykład model całego schronu?A na rysunku w Fortecy" to podziałka liniowa się trochę rozjechała. Wychodzi, że kopuła ma jakieś 190 cm średnicy zewnętrznej... Poza tym sam rysunek jest mooocno schematyczny i faktycznie trudno na jego podstawie wyobrazić sobie rzeczywisty kształt kopuły.Będę w Poznaniu przez najbliższy tydzień i na pewno odwiedzę którąś kopułę, bo brakuje mi choćby wspominanych nitów dystansowych w stropie. Porobię zdjęcia, więc jeśli potrzeba, będę mógł Ci jakieś zbliżenia detali przesłać.
sqh Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 Odczytując z mojego rysunku:Odległość dolnej krawędzi otworu od dolnej krawędzi szerszego cylindra - zasadniczo ok. 38 cm, ale nad drzwiami pancerz ma wycięcie i tam odległośc ta wynosi ok. 22 cm. Wysokość szerszego cylindra - ok. 81 cm. Wysokość całości - ok. 216 cm.Może być drobny odchył, bo wymiary były już zaokrąglane przy rysowaniu, a brudnopisów nie chce mi się szukać :-) Nie sądzę też, aby udało mi się w 100% prawidłowo odwzorować krzywiznę stropu.Obok - jedna z niemieckich kopuł, oryginalnie zabetonwana gdzieś pod granicą francuską. Niestety, nie zapisałem gdzie, ale jeśli zajrzy tu Szanowny Właściciel książki, z której tę fotę przeskanowałem, to na pewno powie :-)
malpa Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 Bede wdzieczny.Prosze o zblizenia: strzelnicy,drzwi, zawiasow drzwi i wnetrze kopuly.Jesli mozesz to zwymiaruj drzwi i zawiasy.Kopula miala isc kiedys na konkurs w Fortecy ,ale z powodu skali liniowej wyszlo jak widac
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.