Skocz do zawartości

Krzyżacy...Mongołowie...?

vaderian

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No własnie...czy szuka ktoś pozostałosci po bitwach z wyżej wymienionymi delikwentami, czy ktoś sie tym interesuje od strony eksploratorskiej? A moze macie jakies znaleziska? Moze jakies fotki?

Pozdrawiam
Vaderian (Lodz)
Napisano
Po Mongołach to raczej mało się znajdzie, Po Krzyżakach więcej. Widziałem gościa co tasak knehta na obcinacz do buraków przerobił ale za to chciał 1000 zł. Na kresach po starych stanicach granicznych można coś by było znaleźć ale to niestety jest po za naszym zasięgiem - chodzi o tatarów. Pozdrawiam.
Napisano
A myślicie że opłacałoby się przeszukać pole bitwy pod Legnicą?
Problem polega na tym że ustawienie wojsk i dokładne miejsce bitwy nie jest potwierdzone - niektórzy historycy uważają że bitwy nie było...
Nie znam żadnych fizycznych śladów i chyba nikt tam nie szukał znamion pobojowiska...
Napisano
Witam!

Sereklegnica - ale sensacje sadzisz bracie.. Czy historycy uważający że nie było bitwy pod Legnicą" to ci sami giganci umysłowi którzy uważają że w Oświęcimiu była szkoła ogrodnicza, komory gazowe to wymysł a w piecach wypiekano po prostu duuuże chleby?:))

Co do Legnicy to szukałem tam kilka lat temu pola bitwy i z całą pewnością nie ma go tam gdzie niby ma być więc jest pole do popisu..

Pozdrawiam

VW
Napisano
Może źle się wyraziłem. Wedłóg nich nie było BITWY a jedynie potyczka pomiędzy kilkoma - kilkunastoma rycerzami a małym oddziałem zwiadowczym tatarów. Ja wolałbym żeby bitwa żeczywiście była, i mam nadzieje że była, ale czym wytłumaczysz to że nikt nie wie, gdzie się odbyła?
Myślę że ludzie wyciągaliby na polu bitwy chociaż groty strzał, a tu nic - żadnych śladów...
Napisano
Łuk to nie pepesza!Czego się spodziewasz?!Czy w ogóle wiesz jak wyglądają groty z tamtych czasów?!Na tym forum nieraz obserwowałem fotki zardzewiałych zębów od brony a nad nimi konsylium znawców.
Napisano
Ok. Teraz mocno się trzymaj bo możesz spaść z fotela.
Trzymasz się? Ok.
Widzisz... ja odróżniam łuk od pepeszy!!! I nie raz widziałem średniowieczne groty!!! Zdziwiłeś się?
Mam nadzieję że nie obrazisz się za taką formę tego posta.
Ale groty o wiele starsze się zachowują.
Niedawno znajomy rolnik wyorał grot przeworski i był w tak świetnym stanie że z początku myślałem że to jakiś szpic od płotu.
Napisano
Nie obraziłem się i nie zdziwiłem:)Widziałem parę grotów- gdy byłem mały:-z różnych okresów, i nie tylko w muzeum:)Skończmy te słowne utarczki nim zakończy to Bocian.Nie wiem ile masz praktyki",ale powinieneś wiedzieć iż wiek przedmiotu nie definiuje jego stanu zachowania,a poszukiwania takiej drobnicy na polu wymaga ogromnej cierpliwości i jeszcze więcej czasu.Uważasz że pola pod Grunwaldem to Eldorado? Wg mnie są puste jak bęben Rollingstonesów!Poza tym... przeczytaj uważnie post VanWordena.Okoliczne pola były już nieraz łażone".Mieszkam niedaleko i wiem to.A może w tej kwestii wypowie się ktoś z Legnicy?
Napisano

W zimie łaziłem po pewnym grodzisku z XIII w okolicach miejscowości w której jak mówi legenda mieszkańcy bronili się przed wracającymi z Legnicy tatarami. I wyciągnąłem taką małą podkowę - podobno właśnie tatarska

Napisano
Dzieki wszystkim zainteresowanym za odzew. Tylko sie ludziska nie wykłócajcie :-). O krzyżaków pytałem sie bo zainteresował mnie ich pobyt na moim" terytorium a konkretnie wycieczka" na Sieradz i Kalisz. Nie spodziewam się żadnych rewelacji i najprawdopodobniej nic takiego nie znajde ale kto pyta nie bładzi (a kto ma mape nie pyta :)) ).

Pozdrawiam
Vaderian (Lodz)
Napisano
W sparwie grotów i łucznictwa bo to mój konik. Jedyne chyba dobre i kompleksowe opracowanie to praca Miedwiediewa. Obejmuje ona groty aż z okresu od epoki brązu do końca używania łuku, choć wprawdzie obszarowo tylko groty wykopane na terenie ZSRR i ale to jakby nie patrzył i tak bardzo dużo.
Znaleziska są rozrysowane na 25 tabelach z dokładną skalą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie