Skocz do zawartości
  • 0

zadanie dla kolekcjonerów łusek

utah

Pytanie

Napisano

mam problem ze zidentyfikowaniem łuski. szukalem chyba wszędzie i moglem znalezc. wiem raczej na pewno ze to mosin ale moge sie mylic. prosilbym o dokladniejsze dane (producent szczególnie). fotki niestety nie mam wiec pozostaje rysunek. sorki za krzywizne;).

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
1. Tak, miesiąc produkcji.
2. Nie, amunicja do Mausera i Mannlichera to dwie różne rzeczy. Różnie się i to znacznie - kształt łuski, długość łuski, kryza... niemożliwe jest stosowanie amunicji Mannlicherowskiej w Mauserze.
3. Pod koniec wojny szczególnie tyłowe jednostki niemieckie korzystały ze wszystkiego co leżało w magazynie i dało się z tego strzelać. Więc Mannlichery w rękach niemieckich żołnierzy nie powinny dziwić.
4. danieloff -> dobrze myślisz.
http://www.municion.org/8mann/8mann.htm
Zobacz, jest tam taka jaką opisujesz, fabryką jest Staatsfabrik Wöllersdorf.
http://www.municion.org/8mann/vii1938G.jpg
Pozdro
Napisano
O! I jeszcze mały bajer.
ie wiecie moze czy te pociski pasowaly do mausera"
Nie pociski a naboje, pocisk, podobnie jak i łuska wchodzi w skład naboju. ;-)
Pozdro
Napisano
Dzieki, tak też myślałem. A tak na marginesie, to takie własnie łuski - z orłami austriackimi i faszystowskimi - trafiłem w rejonie Kampinosu, na pozycjach w przeważającej części wrześniowych.
Napisano
dobra MK nie musisz mnie z błotem mieszac nie? nie jestem zaawansowanym zbieraczem łusek a poza tym napisałem pocisk nie myśląc o tym co pisze tylko o tym co mi po łbie chodzi.a chodzilo mi o calosc i przyszlo mi na mysl pocisk. a poza tym ciekawostke mam jedna. znalazlem takie 2 łuski obok siebie i byl jeszcze właśnie ten twoj pocisk.łuski sa pogiete i lekko rozerwane u wylotu a znalazlem je obok duzego leju po chyba moździerzu. chyba sie wokol nich jaralo albo na ziemi lezaly i eksplodowaly i stad pocisk obok łusek.
Napisano

mam problem ze zidentyfikowaniem łuski. szukalem chyba wszędzie i moglem znalezc. wiem raczej na pewno ze to mosin ale moge sie mylic. prosilbym o dokladniejsze dane (producent szczególnie). fotki niestety nie mam wiec pozostaje rysunek. sorki za krzywizne;).

Napisano
To jest łuska Mannlicher 8x50R

wyprodukowana w austrii, w maju 1937r.
ten rysuneczek to godło fabryki , która wyprodukowała łuskę.

wejdż na www.piotrsj.webpark.pl a znajdziesz swojego producenta.
Napisano
Hej utah, źle coś odebrałeś. Mylenie naboju z pociskiem to podstawowy błąd jaki popełnia każdy na początku. Też przez to przechodziłem. Nie wściekaj się ;)
Pozdro
Napisano
dzieki za pomoc. a co oznacza te rzymskie V na gorze?? miesiac produkcji?? nie wiecie moze czy te pociski pasowaly do mausera?? bo co robilyby na podlasiu. mannlichery byly na wyposazeniu armii niemieckiej lub rosyjskiej??
Napisano
A co powiecie na łuskę identyczną jak powyżej, tylko zamiast cesarskiego orła jest na niej hitlerowska gapa? Czy to produkcja tej samej wytwórni, tylko już po Anschlussie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie