maciej Napisano 14 Lipiec 2005 Autor Napisano 14 Lipiec 2005 Mam pytanie do forumowiczów co to może być. Jedno (z lewej) i drugie (z prawej) zostało wykopane w jednej miejscowości, w dwóch rożnych pierwszowojennych Rosyjskich okopach.
mietek Napisano 18 Lipiec 2005 Napisano 18 Lipiec 2005 Szrapnel raczezj odpada.Zarowno rurka, jak i krazek na dole byly stalowe. No i krazek mial z 0,5cm grubosci.http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=35081#35205Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 18:27 18-07-2005
Foster73 Napisano 15 Lipiec 2005 Napisano 15 Lipiec 2005 Pewnie się mylę ale przypomina to ustnik trąbki sygnałowej.
konsos Napisano 15 Lipiec 2005 Napisano 15 Lipiec 2005 Moim zdaniem na 99,99% to ten element zaznaczony strzałką na schemaciePozdrawiamKonrad
maciej Napisano 15 Lipiec 2005 Autor Napisano 15 Lipiec 2005 Konrad a gdzie jest ten element na schemacie podobny do ustnika z trąbki??Pozdro Maciej
Mlody Mauser Napisano 15 Lipiec 2005 Napisano 15 Lipiec 2005 Maciej a moze ten niby ustnik to to z czego ychodzi ta rurka..patrzac od dołu??
Mlody Mauser Napisano 15 Lipiec 2005 Napisano 15 Lipiec 2005 Przy udezeniu moze jaks sie znikształciło???;/:\\:|
utah Napisano 15 Lipiec 2005 Napisano 15 Lipiec 2005 hahahahahahahaha!!! ustnik trąbki!!! bez obrazy ale to śmieszne. ustnik jest wyprofilowany i nigdy nie jest taki dlugi i prosty. przynajmniej w trąbce. takie cus wydaloby tylko cichutkie piardniecie ;)
konsos Napisano 15 Lipiec 2005 Napisano 15 Lipiec 2005 Ciężko rozpoznać czy to jest od takiego rodzaju szrapnela , długości tych rurek były różne w zależności od rodzaju zapalnika te powyginane części mogą być naprawdę od wszystkiego ;) a tak bardziej poważnie to są że mógł być to kołnierzyk oddzielający materiał wybuchowy od ołowianych kulek które miały razić . I tak się dziwie że znalazłeś te rurki w takim dobrym stanie ja wszystkie które podniosłem były powyginane i pokrzywione jak chol… . Charakterystyczne dla tych rurek jest zwężenie na końcu i coś jakby otwór był zawijany do środka znaczy się zaokrąglony.PozdrawiamKonrad
obert8 Napisano 15 Lipiec 2005 Napisano 15 Lipiec 2005 te rurki to zapalnik od szrapnela dlugosc zalezy od pocisku
konsos Napisano 15 Lipiec 2005 Napisano 15 Lipiec 2005 No co ty ? przecież zapalnik to ta część na górze a w tej rurce to właśnie była ścieżka prochowa - czy nie ? ;)
maciej Napisano 14 Lipiec 2005 Autor Napisano 14 Lipiec 2005 Mam pytanie do forumowiczów co to może być. Jedno (z lewej) i drugie (z prawej) zostało wykopane w jednej miejscowości, w dwóch rożnych pierwszowojennych Rosyjskich okopach.
maciej Napisano 14 Lipiec 2005 Autor Napisano 14 Lipiec 2005 A to drugie zdjęcie. Dzieki.Pozdor Maciej
maciej Napisano 19 Lipiec 2005 Autor Napisano 19 Lipiec 2005 No dobrze, przyjmujemy że ta rurka to element szrapnela. Zatam ponawiam pytanie czym jest to drugie? Gdzie to jest na shemacie?Dzięki i pozdro.
MK Napisano 19 Lipiec 2005 Napisano 19 Lipiec 2005 Wiele nie wniosę, ale ten właśnie dżings, co do którego poszukujesz odpowiedzi co to, był moim pierwszym trafieniem z wykrywaczem! Z chęcią się też dowiem, cóż to.Pozdrawiam
wojna1939 Napisano 19 Lipiec 2005 Napisano 19 Lipiec 2005 Chwała,znalazłem podobne ustrojstwo (kumpel zresztą również)... i odkryte na owym napisy po angielsku ...MORGANTE (???????)MOTION PICTURE COPPER NEGATIVEBRITION obok znak firmowy jak fragment łańcucha + napis MADE"obudowa z miedzi, a wewnątrz? środek wygląda trochę jak antena ferrytowa.
wojna1939 Napisano 19 Lipiec 2005 Napisano 19 Lipiec 2005 fotka całości (w zasadzie części, bo końcówka jest odłamana - stąd widać zawartość). Niestety rownież nie wiem co i do czego to służyło.Bywajcie - Mariusz.
konsos Napisano 19 Lipiec 2005 Napisano 19 Lipiec 2005 A ja jednak upieram się że są to elementy szrapnela .Ja wykopałem z jednego dołka te elementy co na fotce , co ewidentnie wskazuje na szrapnel(a rurka moja jest bardzo podobna) . Chyba że ktoś specjalnie wkopał tę rurkę w ten dołek ;) ale tego nie wiem bo nie było mnie podczas eksplozji w pobliży i nie tylko ;) Było to w jednym dołku bo prawdopodobnie pocisk eksplodował dopiero w ziemi lub tuż nad nią a jak wiadomo było to nieprawidłowe działanie szrapnela bo powinien on eksplodować nad ziemią i razić jak największy obszar .
Dundee Napisano 19 Lipiec 2005 Napisano 19 Lipiec 2005 wojna1939to cos" zaprezentowane przez Ciebie to zapewne jest pret weglowy (w srodku)stosowanyw lampach lukowych -weglowych. Oswietlenie przy fotografowaniubadz filmowaniupozdrawiamdundee
Mlody Mauser Napisano 14 Lipiec 2005 Napisano 14 Lipiec 2005 To jest cos od czegos:P:)Miedziane to jest??
SZUKAM. Napisano 14 Lipiec 2005 Napisano 14 Lipiec 2005 zaryzykuje stwierdzenie, że resztki zapalnika prochowego
cezary136 Napisano 15 Lipiec 2005 Napisano 15 Lipiec 2005 to drewnopodobne to twój stół a to drugie hymmm......
konsos Napisano 22 Lipiec 2005 Napisano 22 Lipiec 2005 Tego elementu w kształcie „kółka” może nie być na schemacie ponieważ schemat jest od rosyjskiego szrapnela, Niemcy mieli szrapnele o różniącej się budowie od rosyjski niektórymi szczegółami . Dla przykładu dam zdjęcie Niemieckiego zapalnika pierwszo-wojennego który ma podobny element (zmasakrowany ) podobny do tych twoich elementów . oczywiście tu nie jestem pewien czy to jest akurat to ale blaszka jest podobnej grubości . Nie posiadam schematów niemieckich szrapneli więc proszę potraktować moją wypowiedz jedynie jako przypuszczenie .
Pytanie
maciej
Mam pytanie do forumowiczów co to może być. Jedno (z lewej) i drugie (z prawej) zostało wykopane w jednej miejscowości, w dwóch rożnych pierwszowojennych Rosyjskich okopach.
24 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.