Skocz do zawartości
  • 0

Co to???

maciej

Pytanie

Napisano

Mam pytanie do forumowiczów co to może być. Jedno (z lewej) i drugie (z prawej) zostało wykopane w jednej miejscowości, w dwóch rożnych pierwszowojennych Rosyjskich okopach.

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szrapnel raczezj odpada.
Zarowno rurka, jak i krazek na dole byly stalowe. No i krazek mial z 0,5cm grubosci.
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=35081#35205

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 18:27 18-07-2005
Napisano
hahahahahahahaha!!! ustnik trąbki!!! bez obrazy ale to śmieszne. ustnik jest wyprofilowany i nigdy nie jest taki dlugi i prosty. przynajmniej w trąbce. takie cus wydaloby tylko cichutkie piardniecie ;)
Napisano
Ciężko rozpoznać czy to jest od takiego rodzaju szrapnela , długości tych rurek były różne w zależności od rodzaju zapalnika te powyginane części mogą być naprawdę od wszystkiego ;) a tak bardziej poważnie to są że mógł być to kołnierzyk oddzielający materiał wybuchowy od ołowianych kulek które miały razić . I tak się dziwie że znalazłeś te rurki w takim dobrym stanie ja wszystkie które podniosłem były powyginane i pokrzywione jak chol… . Charakterystyczne dla tych rurek jest zwężenie na końcu i coś jakby otwór był zawijany do środka znaczy się zaokrąglony.

Pozdrawiam
Konrad
Napisano
No co ty ? przecież zapalnik to ta część na górze a w tej rurce to właśnie była ścieżka prochowa - czy nie ? ;)
Napisano

Mam pytanie do forumowiczów co to może być. Jedno (z lewej) i drugie (z prawej) zostało wykopane w jednej miejscowości, w dwóch rożnych pierwszowojennych Rosyjskich okopach.

Napisano
No dobrze, przyjmujemy że ta rurka to element szrapnela. Zatam ponawiam pytanie czym jest to drugie? Gdzie to jest na shemacie?
Dzięki i pozdro.
Napisano
Wiele nie wniosę, ale ten właśnie dżings, co do którego poszukujesz odpowiedzi co to, był moim pierwszym trafieniem z wykrywaczem! Z chęcią się też dowiem, cóż to.
Pozdrawiam
Napisano

Chwała,

znalazłem podobne ustrojstwo (kumpel zresztą również)

... i odkryte na owym napisy po angielsku ...
MORGANTE (???????)
MOTION PICTURE COPPER NEGATIVE
BRITION obok znak firmowy jak fragment łańcucha + napis MADE"

obudowa z miedzi, a wewnątrz? środek wygląda trochę jak antena ferrytowa.

Napisano

fotka całości (w zasadzie części, bo końcówka jest odłamana - stąd widać zawartość). Niestety rownież nie wiem co i do czego to służyło.

Bywajcie - Mariusz.

Napisano

A ja jednak upieram się że są to elementy szrapnela .
Ja wykopałem z jednego dołka te elementy co na fotce , co ewidentnie wskazuje na szrapnel(a rurka moja jest bardzo podobna) . Chyba że ktoś specjalnie wkopał tę rurkę w ten dołek ;) ale tego nie wiem bo nie było mnie podczas eksplozji w pobliży i nie tylko ;)
Było to w jednym dołku bo prawdopodobnie pocisk eksplodował dopiero w ziemi lub tuż nad nią a jak wiadomo było to nieprawidłowe działanie szrapnela bo powinien on eksplodować nad ziemią i razić jak największy obszar .

Napisano
wojna1939
to cos" zaprezentowane przez Ciebie to
zapewne jest pret weglowy (w srodku)stosowany
w lampach lukowych -weglowych. Oswietlenie przy fotografowaniu
badz filmowaniu
pozdrawiam
dundee
Napisano

Tego elementu w kształcie „kółka” może nie być na schemacie ponieważ schemat jest od rosyjskiego szrapnela, Niemcy mieli szrapnele o różniącej się budowie od rosyjski niektórymi szczegółami . Dla przykładu dam zdjęcie Niemieckiego zapalnika pierwszo-wojennego który ma podobny element (zmasakrowany ) podobny do tych twoich elementów . oczywiście tu nie jestem pewien czy to jest akurat to ale blaszka jest podobnej grubości .
Nie posiadam schematów niemieckich szrapneli więc proszę potraktować moją wypowiedz jedynie jako przypuszczenie .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie