Bocian Napisano 21 Marzec 2003 Autor Napisano 21 Marzec 2003 Mały minikonkursik BBaśki. Na jego prośbę zamieszczam te fotki.
Bocian Napisano 21 Marzec 2003 Autor Napisano 21 Marzec 2003 Njawiększa zagadka dla ludzi związanych z Riese
Bocian Napisano 21 Marzec 2003 Autor Napisano 21 Marzec 2003 gdzie znajduje się ów obiekt i jakie pełnił zadanie, nagroda do odebrania na zlocie SXXW
Bocian Napisano 21 Marzec 2003 Autor Napisano 21 Marzec 2003 Nie mogą brać udziału w konkursie osoby z Łodzi
Gość Napisano 21 Marzec 2003 Napisano 21 Marzec 2003 Obiekt ten znajduje sie w łodzi ale nie pamiętam na jakiej ulicy,a ja nie jestem z łodzi.....
yoony Napisano 21 Marzec 2003 Napisano 21 Marzec 2003 tez ostatnio wpadlem na pomysl zeby to tu wrzucic niewatpliwie pod tym jest lodzka czesc komplekus trzeba by badania i wykopy przeprowadzic :))))))))))))))))BBasia swietny pomysl
yoony Napisano 21 Marzec 2003 Napisano 21 Marzec 2003 sie do zruce kto wyjasni pochodzenie nazwy miasta Łódź?kombinujcie:)
sas1 Napisano 21 Marzec 2003 Napisano 21 Marzec 2003 Tak mi to wyglada ze gdzies to jest w poblizu stadionu ŁKS
Gryf Napisano 21 Marzec 2003 Napisano 21 Marzec 2003 Dlaczego zwiazanych z Riese?Chodzi o to ze podobny obiekt tylko ze kilka razy wiekszy jest w GS?
kudi Napisano 21 Marzec 2003 Napisano 21 Marzec 2003 Tak... bo zastosowanie bylo prawdopodobnie takie samo jak slynnej Mucholapki" w Ludwikowicach Klodzkich.ale Vrile w Lodzi? :D
Gryf Napisano 21 Marzec 2003 Napisano 21 Marzec 2003 Ok, dzieki Kudi za oswiecenie mnie.No raczej napewno zastosowanie bylo takie same jak w Ludwikowicach.Tylko ze komin musial byc o wiele mniejszy oraz chlodzenie komina bylo mniejsze.
woytas Napisano 22 Marzec 2003 Napisano 22 Marzec 2003 a co robia te bloki w tle? (tylko bez tekstow, ze stoja :>)
kudi Napisano 22 Marzec 2003 Napisano 22 Marzec 2003 A coz w tym Gryfie dziwnego? Elektrownia nie potrzebowala tak duzego chlodzenia wiec zbudowano mniejszy obiekt niz w Ludwikowicach. Swoja droga w Niemczech ukazalo sie kilka publikacji opisujacych reion Gor Sowich i na zdjeciach z Ludwikowic widac funkcjonujaca elektorwnie i Mucholapke. A gdyby ktos ei uparl i drazyl temat to z pewnoscia znalazlby opis technologii i plany takiej elektorwni ktorej nieodlacznym elementem byl obiekt chlodzacy. Ale u nas malo komu sie chce tak gleboko kopac :)
Jasiek Napisano 22 Marzec 2003 Napisano 22 Marzec 2003 Widze ze temat muchołapek znowu powraca na forum :) ja ostatnio tez znalazłem małe muchołapki przy pewnym małym szybie górniczym.Nic w tym dziwnego poniewz nawet małe kopalnie posiadały swoje elektrownie, posyłam równiez fotke Ludwikowic, szkoda ze na niej nie widac muchołapki, ale widoczny koło komina biały dym zapewne pochodzi z niej, czyli chłodni kominowej
Gość Napisano 22 Marzec 2003 Napisano 22 Marzec 2003 Czy ktos moze napisac co to jest ta mucholapka ?
Jasiek Napisano 22 Marzec 2003 Napisano 22 Marzec 2003 Temat stary jak świat. W ksiażce pan Witkowski podobną tylko wiekszą (w Ludwikowicach Kłodzkich), konstrukcję betonową podstawy chłodni kominowej nagiął do swojej teorii o latajacych spodkach.Według niego miała słuzyć jako platforma do prób owych spodków.
woytas Napisano 23 Marzec 2003 Napisano 23 Marzec 2003 mucholapka to takie urzadzenie sluzace do lapania" uzadzen latajacych np:smieglowcow czy spodkow latajacych- podczas przeprowadzania testow
Gość Napisano 23 Marzec 2003 Napisano 23 Marzec 2003 I oczywiście, żeby złapać taki śmigłowiec (hłe hłe - UFO), słupy w muchołapce powinny być ze zbrojonego żelbetu w przekroju 1m^2. Chyba po to , żeby się rozpie...ył w drobny mak jak go zniesie na bok. Oczywiście u góry siatka, żeby śmigłem (hłe hłe śmigłowiec) się w nią zaplątał. Na dole basen, żeby pewien znany autor schłodził sobie rozgrzaną do czerwoności makówkę.ŻYŁA MI WYLAZŁA NA SZYJĘ !!!!! LUDZIE !!!!, GDZIE MOJE KROPELKI !!!!!Peter
BBasia Napisano 23 Marzec 2003 Napisano 23 Marzec 2003 narazie tylko jedna osoba pierwsza powiedziała że jest to obiekt z łódzi natomiast z postów nie zgadza się wszystko co jest napisane o tym gdyz zastosowanie owiego obiekty było INNE!!!!!!! prubujcie dalej modpowedź tkwi w tle jak ktos jest domyślny:)pozdro michał BBasia
Gość Napisano 24 Marzec 2003 Napisano 24 Marzec 2003 Toto stoi przy Politechnice Łódzkiej - przy akademikach ;-)).Pozdrawiam
Gość Napisano 24 Marzec 2003 Napisano 24 Marzec 2003 Takie podobne (tylko wieksze) zdarzyło mi sie widziec na terenie jakiejs rafineri, ale nie wiem po co im bylo. No i bez zaczepów na siatke maskującą.
czaja Napisano 24 Marzec 2003 Napisano 24 Marzec 2003 Niestety nie znam Łodzi. Ale ten objekt znajduje się po przeciwnej stronie ulicy gdzie w tym roku odbywał się Moto weteran bazar. Obok tej konstrukcji jest jeszcze jakiś basen. Pozdrawiam,
BBasia Napisano 24 Marzec 2003 Napisano 24 Marzec 2003 no no a dokładnie al politechniki chyba 5 lub 7
czaja Napisano 25 Marzec 2003 Napisano 25 Marzec 2003 Myślę, że jest to jakaś konstrukcja utrzymująca zbiornik z wodą do tego basenu obok.Pozdrawiam,
BBasia Napisano 25 Marzec 2003 Napisano 25 Marzec 2003 BRAWO w końcu ktos poprawnie odpowiedział:) naroda na zlocie sensacji XX wiekupozdro michał bbasia:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.