krzyżak Napisano 12 Lipiec 2005 Autor Napisano 12 Lipiec 2005 Witam wszystkich.Mam prośbę do osób interesujących sie historią ziemi łódzkiej a konkretnie chodzi mi o miasto Wieluń i okolicę;czy ktoś z Was ma pojęcie o jakichś tajemnicach o zagadkach historycznych związanych z tą okolicą.Czy tu w ogóle działo się cokolwiek interesującego,czy jest sens szukać w tych okolicach czegokolwiek z wykrywaczem,czy są jakieś nieodkryte tajemnice???????????????????
obert8 Napisano 12 Lipiec 2005 Napisano 12 Lipiec 2005 bylem w wojsku niedaleko wielunia nieodkryte jest jak ja tam wytrzymalem 2 lata A tak na powaznie poszukaj w ksiazce grupa operacyjna piotrkow 1939 powinno cos byc pzdr
leserek Napisano 12 Lipiec 2005 Napisano 12 Lipiec 2005 witam, cos tam szukalem, chetnie poszperam, ale nie wierze w znaleziska , choc kto to wie...
leserek Napisano 13 Lipiec 2005 Napisano 13 Lipiec 2005 wpisz sobie w wyszukiwarke dzialoszyn , powinno cos wyskoczyc. cos kolo kepna tez bylo, ale nie widzialem w literaturze ani necie...jak sie czego dokopie to wysle
mex92 Napisano 21 Lipiec 2005 Napisano 21 Lipiec 2005 Pod Wieluniem podobno że są podziemne korytarze chyba za czasaów królewskich
leserek Napisano 22 Lipiec 2005 Napisano 22 Lipiec 2005 nie wiem jak pod wieluniem, ale pod praszka na pewno, bo tu zylo wielu braci dawidowych, sa tez ich piwnice pozasypywane, bylo getto, jest kirkut, jest tunel, ale nie wiem czy go ktos widzial...inna historia
OloOcki Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 Przeczytaj książkę Mokra, Działoszyn 1939" :)
8total4 Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 Wieluń to miasto na rzekomym bursztynowym szlaku (tu kwestia dyskusyjna).Niedaleko doliny Warty, która jest jednym wielkim stanowiskiem archeo..Nie wspominając o czasach nowszych, bo to grzech nie wiedziec co zostało z tego miasta w `39r...Walk jako-takich nie było, było za to bombardowanie.Szczerze - odradzam rycie, bo wróg czujny.pozdro!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.