Skocz do zawartości
  • 0

radzieckie specjalne pociski karabinowe

sopel69

Pytanie

Napisano

Ten po prawo kal. 7,62 czubek znaczony czerwoną farbą
(resztki słabo już widoczne) długość 3,8 cm .Obok pocisk od mosina dla porownania dłuższy od pocisku mosina o 1 cm. ktoś wie jaki to pocisk ? wybuchowy?, zapalający?. Pozdrowienia Oba pociski z tego samego miejsca.

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jeśli były same ppanc.-zap. to raczej Ruscy (jak to się często zdarzało) wywalili tam amunicję w paczkach. Ot za dużo mieli :)
Napisano
Już wywaliłem.Mam 4,5 letniego syna a ten bardzo lubi łuski itp. więc nie trzymam czegoś niebezpiecznego byłbym durniem dzięki dickuwredniaku. pozdro
Napisano
Z ZOŁTYM TO POCISK CIEZKI DO RKM I CKM , SNAJPERSKI NIE MIALY ZADNYCH PASKOW!!!!!JESLI MI NIE WIERZYSZ CO DO CIEZKICH TO ODSYLAM DO INSTRUKCJI MINISTERSTWA OBRONY NARODOWEJ POSZUKASZ TAM TO ZNAJDZIESZ, DONOSNOSC WIEKSZA O OK 2000m OD ZWYKLYCH
Napisano
Dzięki za info. ten pocisk jest cały gładki a na samym czubku ma czerwoną farbę więc byłby to rozrywający, żółtego kiedyś miałem ale mi gdzieś wcieło pozdr.
Napisano
Pik i Pirat -powiedzcie mi autorytety wykształcone na internecie do czego służył pocisk z czarno zielonym czubkiem . Ja nie uczyłem się instrukcji z internetu i być może nawet nie słuzyłem przez dwa lata w wojsku a nawet może nie byłem w Czechoslowcji w 68 roku gdzie być może nawet nie musiałbym ładować taśm w podany przez siebie sposób
Napisano
Wiecie zaczynam trochę się gubić nie wiem czy go wywalić czy nie jak jest rozrywający to wywalę jak z fosforem to również mam go wiele lat dickuwredniaku czy od km SZWAK to broń lotnicza a ten był w okopie. Więc jak - można go bezpiecznie trzymać czy nie???pozdr.
Napisano
Tyle samo, ale prochów innej marki. Porch naawet tej samej marki, ale z innych partii ma inne właściwości. Dlatego przy różenej masie pocisku masa ładunku miotejącego i jego gęstość w łusce teoretcznie nie powinna ulec zmianie, ale w warunkach wojennych... . Najważniesze było i jest, aby prędkość początkowa była taka sama dla danego pocisku przy danej dugości lufy przy uwzględnieniu jej wytrzymałości. A reszta jest już dobierana , a przymajmniej była, na poligonie testowym.
Napisano
Przeciwpanc-zapal. zawierają w środku fosfor to NIEBEZPIECZNE CHOLERSTWO-- PALI DO KOŚCI MIĘSKO , A RANY BARDZO WOLNO SIĘ GOJĄ!!!KOLEŚ JEDEN SIĘ NA TYM PRZEJECHAŁ!!
Wyjął taśmę z ziemi, zaczął ją czyścić,mechanicznie,zaczeła wychodzic jakieś plamy na amo, on je zaczął łapami czyścić... MIESIĄC SIĘ GOIŁY !!!
Pzdr & uwaga na specjalne amo,jest wredne!!!
Napisano
Ty ciuchcia, ale to co piszesz ze nie bylo ppanc-zap to niesamowita bzdura ,moge ci podeslac jak chcesz deko oczywiscie ??pozdrawiam
Napisano
i nie ma pocisku przeciwpancernozapalającego . Obsługa karab.maszynowego maiała do dyspozcji jedną taśmę ładowaną przemiennie co trzeci tj. pocisk zwykły ,pocisk smugowy,pocisk swietlno zapalajacy . Służyła ona do wskazywania celów lub strzelań przeciwlotniczych
Napisano
Lokomotywa , co ty opowiadasz? jak to nie ma ppanc-zapalaj.
naboji???Widać ,ze nie byłeś w wojsku , jest cała masa amunicji kal 7,62*54mm !!!!A to co wypisujesz jak obsluga ladowala do taśm to tez bajka , POSZUKAJ W INTERNECIE INFO O NABOJU 7,62*54mm , ZOBACZYSZ ILE TEGO JEST!!!!
Napisano
pocisk PZ jest pociskiem specjalnym - lotniczym jednak jego właściwości były tak dobre że stosowano je w ograniczonej liczbie jako amunicję do wstrzeliwania się i rażenia celów nieopancerzonych na ziemi. Przy strzelaniu z zasadziki - cecha nieoceniona, choć niehumanitarna. Masa zapalająca 0,35 do 0,4 g typ nr 7 lub 45, spłonka zapłonowa RG14 lub KW 11. Bezwzględnie nie rozbierać to cholerstwo jest bardzo belikatne. Jeśli jakieś pytania o ruską amunicję lotniczą z 2 wojny chętnia odpowiem. pozdrawiam
p.s. lepiej to wywal nigdy nic nie wiadomo
Napisano

Ten po prawo kal. 7,62 czubek znaczony czerwoną farbą
(resztki słabo już widoczne) długość 3,8 cm .Obok pocisk od mosina dla porownania dłuższy od pocisku mosina o 1 cm. ktoś wie jaki to pocisk ? wybuchowy?, zapalający?. Pozdrowienia Oba pociski z tego samego miejsca.

Napisano

a ten chyba przeciwpancerny, płaszcz stalowy pod spodem cienka warstwa ołowiu i stalowy rdzeń. po lewo rdzeń wyciągnięty z pocisku.

Napisano
a nie jest to pocisk wskażnikowy zapalający PZ stosowany w lotnictwie do km SZWAK ? Wymiary się zgadzają długość 38 - 39 mm znakowany czerwoną farbą. Co sądzicie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie