Skocz do zawartości

tradytory Kalisz

omi30

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A dokładnie mały schron obserwacyjny zaznaczony nr.13 ,jak równierz schron z nr1 znajdujący sie na cmentarzu komunalnym jest jedną ruiną.Ale mimo tego reszta jest w dobrym stanie.
pzdr.omi30
ps.Dominik przepraszam ze nie przesłałem ci tych fotek ale niedługo mam zamiar nakręcic wszystkie schrony na video i postaram sie przesłać ci kasete.

• 3 weeks later...
Napisano
Cześć,ciekawe czy ktoś pomyślał żeby w jakiś sposób zabezpieczyć pozostałe.
Możnaby spróbować zorganizować grupe na wzór tego co robią koledzy w innych okolicach.
Napiszcie czy wiecie coś odziałaniach grup rekonstrukcyjnych lub innych pomysłach na uratowanie tych
reliktów naszej historii w kaliszu i okolicach.
pozdr.djan
  • 3 weeks later...
Napisano

Tradytory tradytorami a po okolicznych lasach ładne schrony mozna ,znaleźć moim zdaniem tez godne uwagi , nie stety nie udało mi sie dociec do kogo ten należał ???, ale warto nim sie zająć

Pozdrawiam

Napisano

No i jeszcze to - jedna betonowa pokrywa - fajnie wygląda w środku lasu , niedaleko od niej znalazłem troche pocisków od mauserka, w poblizu nie szukałem poczekam do jesieni, za duzo ludu tam łazi.

Napisano

Cze :-)

Tak przypominając wczoraj sobie ,i tutaj na forum, o tych obiektach nie wytrzymałem i pobiegłem tam południem z wykrywką piszczało a jakże tylko że odczyty wskazywały dużą głębokość....no i właśnie grzybiarze - powyłazili jak mrówki z mrowiska :-))), dziwnie patrzyli na sprzęt, więc dałem luz.
Poszedłem jeszcze do tej pokrywy - fajny teren pełno wokół jakiś dziwnych górek, ciekawe co to może być ???, może ktoś sie na takich wzniesionkach zna ?

Pozdrawiam wszystkich :-)

Napisano

Co to może być niedaleko moich miejsc znalazłem jeszcze coś takiego sorki za rysunek, ale nie miałem przy sobie aparatu .
Śred. 150 cm
wysokość 50 cm
całe z betonu w górnej części metalowa obejma, zbrojone wewnątrz dość porządnie.

Napisano
Witaj.
Na podstawie rysunku oraz zdjęć trudno się zorientować.Jeżeli będziesz chciał,to skontaktuj się z nami,tj.Grupą Kalisko-Ostrowską.Może wspólnie coś wymyślimy.Omi30 i ja jesteśmy członkami tej grupy.Podaję numer kontaktowy do mnie:603380453.
Pozdrowienia.
Passy
Napisano
Witam, a wchodził ktoś z Was na teren poligonu wojskowego (nr2 na mapie) i czy odbywają się tam jakieś ćwieczenia czy też obiekt stoi sobie od tak i jest po prostu zamknięty?
Napisano
Romo, a Twe zdjątka nie są czasem robione przy pozycji (wiosce czy nie wiem wogóle co to:() Lis ? taki lasek znajomy ale schronów to tam nie widziałem :|
pozdrawiam serdecznie !!
Napisano
Wraith . To jest obecnie teren prywatny . Wcześniej były to magazyny wojskowe WP ( do 1993-4r. ? ). Przy bunkrze ( ok. 3 m ) znajdującym się na tym terenie znalazłem topór ciesielski , pewnie pozostałość po pracach budowlanych w 1939 r. ( akurat znam właściciela tego terenu i miałem pozwolenie na wejście ).

Następny tradytor za tym lasem również leży na prywatnej działce . Z tego co wiem (trafił w bardzo dobre ręce !!! - człowiek z ranży" ) docelowo ma być zagospodarowany ( takie mini muzeum , transzeje , ckm na trójnogu , worki z piaskiem itp. )

Pozdrawiam.

Maciej G.
Napisano
Cześć

E nic tam nie ma ciekawego, przy tych naszych tradytorkach, a na samym poligonie co najwyżej trochę łusek można znależć i tym podobnych rzeczy, złaziłem troche to miejsce najciekawsze co znalazłem to kule od muszkietu i kawałek tak jakby miecza ??????, Natomiast mój koleś na obiekcie w Szczypiorniee znalazł coś ciekawszego -taśme z nabojami, nie wiem od czego i też nie mam pojęcia skad sie to tam wzięło ???? bo z tego co mi wiadomo nic zupełnie sie tam nie działo.
Luca to nie jest Lis tylko tereny przy torach Kalisz - Opatówek, chodziłem tam i poza gwoździami nic nie trafiłem, ale nie przekreślam tych miejsc bo dziwów" po drodze takich do odkrycia jest sporo.
Zpraszam do rozmowy
Pozdrawiam.
Napisano
...... Czy natkneliście sie może kiedyś w naszej okolicy na ingstady" (chyba tak to sie pisze) , dziwne powinny być tak na dobrą sprawę nie sądzićie ???, właśnie nie wiem czy budowano je wyłącznie przy torach, czy również w innych miejscach????? spotkałem ostatnio jednego starszego pana, który twierdził że takie cos było niedaleko Winiar na zniesieniu i było podobno skierowane w kierunku miasta.
Napisano
No właśnie gdy natknąłem się na ten bunkierek, wyszukawszy wcześniej że mniej więcej w tamtym rejonie była jedna z bitew wojny północnej. Polazłem dalej na północ ustalając że tam był najwyższy punkt w okolicy no ale niestety trafiłem na płot:-) Sądziłem że nadal znajduje się tam WP i nie właziłem, dzięki za informację. A i faktycznie z okresu wojen północnych poza kulami muszkietowymi nic ciekawszego tam się nie trafia. Pozdrawiam
Napisano
Część terenu jest chyba prywatna, po reszcie można sobie hulać jak to się mówi do woli :-))), ja osobiście nie lubie tego miejsca jest tam jakoś dziwnie-nieprzyjemnie :-)
Co do wojny północnej jest tam bardzo mizernie teren przeczesany na maxa , co weekend widać tam ludzi z piszczałkami.
Napisano
Czyli brykają aż tak niemiłosiernie..., no akurat mnie nie zdarzyło się tam nikogo zobaczyć, ale może dlatego że byłem tam tylko dwa razy w tym rejonie. Gwoli śisłości będąc na wakacjach na rodzinnych włościach:-) Czyli z północnej nic nie ma... hmmm... no ale zawsze pozostaje I i II wśw:-)
Napisano
Hej ponownie
Panowie wiecie coś na temat bunkra koło mostu kolejowego ??
szukam, go szukam od kilku lat i nie moge namierzyć, a na sto procent wiem że gdzieś tam jest relacje niewielu już świadków są podzielone ale dość ciekawe, moim zdaniem powinien pozostać jakiś ślad a tu nic.

Pozdrawiam
Napisano
W tych okopach znalazłem ładne Łuseczkijakiś stary zegarek i pełno śmieci, a górka po lewej to chyba to ,tylko że nic tam nie zostało ,omiotłem wykrywką cisza, jeden dziadek opowiadał że z tego bunkra było nawet jakieś boczne wyjście ????????,ale sam go nigdy nie widział.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie