Skocz do zawartości

nieśmiertelniki

Passy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Niedawno we wspomnieniach o wrześniu 1939r.przeczytałem,że żołnierze otrzymali czyste nieśmiertelniki i gwoździami wyryli na nich swoje dane osobowe.Czy ktoś znalazł takie nieśmiertelniki i czy występowały jeszcze jakieś inne nietypowe?
Pozdrawiam.
Passy
Napisano

Czyste blaszki czasami trafiają się w terenie po kilka sztuk ,widocznie jeszcze ie wydrapane" ,na zdj. blaszki kumpla wykopane (6 szt.) na sznurku.

pzdr

bjar_1

Napisano
Witam!
Nieśmiertelniki drapane lub wybijane samodzielnie przez żołnierzy są dość częste.Po prostu czasem nie było czasu na porządne wybijanie.
Napisano
Witam.
Czy ktoś ma nieśmiertelniki w miarę czytelne,aby można było odczytać napisy?Z tego co się orientuję,to żołnierze wydrapywali różne dane,np.podchorąży T.Pietrzak wyrył swoje inicjały,adres rodziców i brata.Gdyby ktoś miał takie ciekawostki,to proszę o informacje.
Pozdrawiam.
Passy
Napisano
Nie,nie mam tego nieśmiertelnika.Przeczytałem o tym w pamiętniku Pietrzaka.Dowodzeni przez Niego żołnierze też sami wyryli swoje dane na nieśmiertelnikach,więc podejrzewam,że działo się to częściej niż nam się wydaje.Stąd mój apel o informacje.
Pozdr.
Passy
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam.
Znalazłem taki niesmiertelnik w Czerwonym Borze.Był zgięty na pół ,udało mi się go rozgiąć nie przełamując.Wyryte napisy miejscami są słabo czytelne .1-sza str.górna połówka im.STANISŁW, dolna połowa słabo czytelne nazwisko BIŁABjwińSKI/nie jestem pewien środkowych liter.2-ga str. górna połowa małe w"? większymi lit.G.SWICk"ostatniej lit. nie jestem pewien.Dolna połowa inicjały S B .
Pozdrawiam.
  • 7 months later...
Napisano
Niesmiertelniki wydawano żołnierzom już w trakcie mobilizacji, szczególnie jeśli chodzi o żołnierzy rez.W momencie wydania blaszka była czysta, dopiero w trakcie organizacji pododdziałów sukcesywnie je wybijano.Nierzadko już w czasie przemarszów itp.To tłumaczy fakt bardzo częstego odnajdywania na pobojowiskach blaszek niewybitych.Co do blach drapanych to są to przypadki inicjatywy własnej żołnierzy-takich przypadków też było sporo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie