steell Napisano 15 Styczeń 2011 Napisano 15 Styczeń 2011 Inna sprawa że bałagan był okropny 2 jednostki pancerne zmobilizowane na czas nie oddały nawet jednego wystrzału a jednostka stworzona doraźnie z resztek będących pod ręką walczyła dzielnie, ponosiła straty i sama je zadawała. Nic dobrego nie można powiedzieć o dowodzeniu w tamtych dniach.
steell Napisano 15 Styczeń 2011 Napisano 15 Styczeń 2011 jeszcze co do kompanii to 29 września we wsi Filipówka kompania została rozwiązań po utracie wszystkich czołgów co pokrywa się z niewola twojego dziadka, tu masz ładnie rozpisane stany czołgów w poszczególnych batalionachhttp://www.wojsko18-39.internetdsl.pl/wrzesien/strona3.htm
steell Napisano 15 Styczeń 2011 Napisano 15 Styczeń 2011 pytanie czy to co zaznaczyłeś nie jest przypadkiem wpisem typu udział w walce pod Milanówek?
JackW Napisano 16 Styczeń 2011 Autor Napisano 16 Styczeń 2011 Właśnie nie mogę odszyfrować tej nazwy miejscowości. A, tak przy okazji. Czy w 1939 r. były Książeczki Wojskowe? Nurtuje mnie ten niemiecki wpis o 9 Bat. Panc. Skąd oni to wzięli. Nie podejrzewam żeby Ojciec im to podał. Jeżeli spisali to z czego. Mogli tylko spisać z jakiegoś dokumentu. Może ostatnim wpisem była informacja o ćwiczeniach w 9 Batalionie w Kowlu. Czy jednak Niemcy byli aż takimi bałaganiarzami? Tym bardziej, że w ewidencji jest adnotacja o zwolnieniu z niewoli, 06.11.1940 r. Mieli więc czas na weryfikację. Również inna jest data wzięcia do niewoli, 25.09.1939 r. – Krakau. Myślę jednak, że Kraków nie jest związany ze szlakiem jednostki. Najprawdopodobniej koniec walki był w okolicach Lwowa prawdopodobnie ostatnim dowodzącym był Marian Januszajtis.
JackW Napisano 19 Styczeń 2012 Autor Napisano 19 Styczeń 2012 Przypominam się. Może jakaś świeża głowa pomoże?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.