makij Posted July 6, 2005 Author Share Posted July 6, 2005 Witam wszystkich !Mam pytanie, po czym można rozpoznać rok produkcji LUGERA P08, jeżeli widnieją na nim tylko numer produkcji i znak producenta ?Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
makij Posted July 6, 2005 Author Share Posted July 6, 2005 Chodziło mi oczywiście o numer seryjny a nie numer produkcji - przepraszam za pomyłkę . Link to comment Share on other sites More sharing options...
pik78 Posted July 6, 2005 Share Posted July 6, 2005 Mogą się róznic detalami wykonczenia,uproszczeniami technologicznymi,mniej starannym wykonczeniem zewnetrznym.Tak było np z niem mauserkiem pod koniec juz nie oksydowano,sklejka zamiast drewna,inne okucia ostatnie mausery mialy celownik z jedną nastawą,drewno konczylosie za celownikiem,normalnie sztucer...Ale numer oraz znak prod tez wiele moze powiedziec jak sie wie gdzie to mozna sprawdzić,porownać czasami oznaczenia twz ulegały zmianie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pik78 Posted July 6, 2005 Share Posted July 6, 2005 ale z wykopem to spraw sie komplikuje,słabo detale widoczne są przewaznie>>pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
mis Posted July 13, 2005 Share Posted July 13, 2005 http://www.lugerforum.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
makij Posted July 12, 2005 Author Share Posted July 12, 2005 Całkiem możliwe ,że została wyprodukowana w 1909 r.Magazynek ma niklowany, nie z drewnianą a aluminiową stopką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
makij Posted July 10, 2005 Author Share Posted July 10, 2005 Z całym szacunkiem pytanie brzmi, po czym można rozpoznać rok produkcji.Słyszałem że, można po numerze seryjnym dojść do daty wyprodukowania . Czy to prawda ? Zakładam że stan jest idealny widnieje tylko punca producenta i numer seryjny.Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lokomotywa Posted July 11, 2005 Share Posted July 11, 2005 wczesne egzempl. miały bite roczniki na komorze zamkowej od góry -na wysokości komory nabojowej, np. mój miał nabity rok 1917- co było dalej to nie wiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frozzer Posted July 11, 2005 Share Posted July 11, 2005 wszystkie wojskowe egzemplarze poczynajac od roku 1910 mialy bita date na komorze, parabelki z 1909 roku nie mialy bitej daty. jezeli masz parabelke bez daty na komorze, to zachodzi duze prawdopodobienstwo ze to parabellum z 1909 roku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
makij
Mam pytanie, po czym można rozpoznać rok produkcji LUGERA P08, jeżeli widnieją na nim tylko numer produkcji i znak producenta ?
Pozdrawiam.
8 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.