makij Napisano 6 Lipiec 2005 Autor Napisano 6 Lipiec 2005 Witam wszystkich !Mam pytanie, po czym można rozpoznać rok produkcji LUGERA P08, jeżeli widnieją na nim tylko numer produkcji i znak producenta ?Pozdrawiam.
makij Napisano 6 Lipiec 2005 Autor Napisano 6 Lipiec 2005 Chodziło mi oczywiście o numer seryjny a nie numer produkcji - przepraszam za pomyłkę .
pik78 Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 Mogą się róznic detalami wykonczenia,uproszczeniami technologicznymi,mniej starannym wykonczeniem zewnetrznym.Tak było np z niem mauserkiem pod koniec juz nie oksydowano,sklejka zamiast drewna,inne okucia ostatnie mausery mialy celownik z jedną nastawą,drewno konczylosie za celownikiem,normalnie sztucer...Ale numer oraz znak prod tez wiele moze powiedziec jak sie wie gdzie to mozna sprawdzić,porownać czasami oznaczenia twz ulegały zmianie.
pik78 Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 ale z wykopem to spraw sie komplikuje,słabo detale widoczne są przewaznie>>pozdro
makij Napisano 12 Lipiec 2005 Autor Napisano 12 Lipiec 2005 Całkiem możliwe ,że została wyprodukowana w 1909 r.Magazynek ma niklowany, nie z drewnianą a aluminiową stopką.
makij Napisano 10 Lipiec 2005 Autor Napisano 10 Lipiec 2005 Z całym szacunkiem pytanie brzmi, po czym można rozpoznać rok produkcji.Słyszałem że, można po numerze seryjnym dojść do daty wyprodukowania . Czy to prawda ? Zakładam że stan jest idealny widnieje tylko punca producenta i numer seryjny.Pozdrawiam.
Lokomotywa Napisano 11 Lipiec 2005 Napisano 11 Lipiec 2005 wczesne egzempl. miały bite roczniki na komorze zamkowej od góry -na wysokości komory nabojowej, np. mój miał nabity rok 1917- co było dalej to nie wiem
Frozzer Napisano 11 Lipiec 2005 Napisano 11 Lipiec 2005 wszystkie wojskowe egzemplarze poczynajac od roku 1910 mialy bita date na komorze, parabelki z 1909 roku nie mialy bitej daty. jezeli masz parabelke bez daty na komorze, to zachodzi duze prawdopodobienstwo ze to parabellum z 1909 roku
Pytanie
makij
Mam pytanie, po czym można rozpoznać rok produkcji LUGERA P08, jeżeli widnieją na nim tylko numer produkcji i znak producenta ?
Pozdrawiam.
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.