Skocz do zawartości
  • 0

Klamra zagadka XIX w.

Nanook1978

Pytanie

Napisano

Znalazłem ją na starym pruskim poligonie dosłownie pomiędzy kulami armatnimi, najpierw myślałem że masońska ale teraz wydaje mi się że jakiegoś celowniczego . Kto pomoże ?

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Znalazłem ją na starym pruskim poligonie dosłownie pomiędzy kulami armatnimi, najpierw myślałem że masońska ale teraz wydaje mi się że jakiegoś celowniczego . Kto pomoże ?

Napisano
Tak to będzie pas od uniformu byc może lesnego prywatnych dubr. Wizerunek herbu jest tak samo przedstawiony jak na pieczeciach. Dwa lwy trzymają figure heraldyczną i klejnot hełmowy wraz z koroną nominalną. Czekam na Krzysztofa bo ma wiecej czasu żeby poszukać ja też w miare możliwości będę szukał. Masz go rozpoznanego na 70% pozdrawiam Hakas
Napisano
w maju wystawiłem do identyfikacji podobne dwie klamerki zarówno w formie jak i herb na jednej z nich jest bardzo podobny tam były sugestie, że to może być symbolika masońska http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=188376#188378
Napisano
Na poczatku też skłaniałem sie na symbolike masońską, jest bardzo typowa na tej i Twoich klamerkach. Znalazłem ja na poligonie pruskim pod Głogowem, więc wziąłem równiez pod uwagę że moze to byc również klamra szlachecka z symboliką celowniczego artylerii gdyz poligon ten był pruskim poligonem artyleryjskim. Obecnie nie wiem która opcja sie potwerdzi, może ani celowniczy ani masonizm nie mają z tym nic wspólnego? Nie mam zielonego pojecia wiec czekam bardzo na wyjasnienie sprawy. Pozdrawiam
Napisano
Pas herbowy (uniform leśny prywatnych lasów) Gdzie go znalazłeś? To herb szlachecki niemiecki. Krzysztof go znajdzie bez problemu. Ja nie mam czasu :-{((
Jak znajdę chwilę to tesz poszukam. Pozdrawiam.
Napisano
szczerze mówiąc, to nic takiego nie rzuciło mi się w oczy. ale popróbuję coś znaleźć. nic nie obiecuje. niestety, herby niemieckie charakteryzują się tym, iż tam każda praktycznie rodzina miała swój własny herb, więc jest ich multum:).
a więc do dzieła:)
pozdrawiam. krzysiek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie