Nanook1978 Napisano 6 Lipiec 2005 Autor Napisano 6 Lipiec 2005 Znalazłem ją na starym pruskim poligonie dosłownie pomiędzy kulami armatnimi, najpierw myślałem że masońska ale teraz wydaje mi się że jakiegoś celowniczego . Kto pomoże ?
krzychuna5 Napisano 8 Lipiec 2005 Napisano 8 Lipiec 2005 wyślij mi ten link, bo jakiś ba..n wykasował mi go (niestety komputer w pracy i inni z niego korzystali:( pozdrawiam. krzysiek.
Nanook1978 Napisano 6 Lipiec 2005 Autor Napisano 6 Lipiec 2005 Znalazłem ją na starym pruskim poligonie dosłownie pomiędzy kulami armatnimi, najpierw myślałem że masońska ale teraz wydaje mi się że jakiegoś celowniczego . Kto pomoże ?
hakas Napisano 7 Lipiec 2005 Napisano 7 Lipiec 2005 Tak to będzie pas od uniformu byc może lesnego prywatnych dubr. Wizerunek herbu jest tak samo przedstawiony jak na pieczeciach. Dwa lwy trzymają figure heraldyczną i klejnot hełmowy wraz z koroną nominalną. Czekam na Krzysztofa bo ma wiecej czasu żeby poszukać ja też w miare możliwości będę szukał. Masz go rozpoznanego na 70% pozdrawiam Hakas
jary30 Napisano 7 Lipiec 2005 Napisano 7 Lipiec 2005 w maju wystawiłem do identyfikacji podobne dwie klamerki zarówno w formie jak i herb na jednej z nich jest bardzo podobny tam były sugestie, że to może być symbolika masońska http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=188376#188378
Nanook1978 Napisano 7 Lipiec 2005 Autor Napisano 7 Lipiec 2005 Na poczatku też skłaniałem sie na symbolike masońską, jest bardzo typowa na tej i Twoich klamerkach. Znalazłem ja na poligonie pruskim pod Głogowem, więc wziąłem równiez pod uwagę że moze to byc również klamra szlachecka z symboliką celowniczego artylerii gdyz poligon ten był pruskim poligonem artyleryjskim. Obecnie nie wiem która opcja sie potwerdzi, może ani celowniczy ani masonizm nie mają z tym nic wspólnego? Nie mam zielonego pojecia wiec czekam bardzo na wyjasnienie sprawy. Pozdrawiam
hakas Napisano 7 Lipiec 2005 Napisano 7 Lipiec 2005 Pas herbowy (uniform leśny prywatnych lasów) Gdzie go znalazłeś? To herb szlachecki niemiecki. Krzysztof go znajdzie bez problemu. Ja nie mam czasu :-{((Jak znajdę chwilę to tesz poszukam. Pozdrawiam.
krzychuna5 Napisano 8 Lipiec 2005 Napisano 8 Lipiec 2005 szczerze mówiąc, to nic takiego nie rzuciło mi się w oczy. ale popróbuję coś znaleźć. nic nie obiecuje. niestety, herby niemieckie charakteryzują się tym, iż tam każda praktycznie rodzina miała swój własny herb, więc jest ich multum:).a więc do dzieła:)pozdrawiam. krzysiek.
bjar_1 Napisano 8 Lipiec 2005 Napisano 8 Lipiec 2005 BTW - Krzysiek ,w niedzielę skoczymy z Marcinem wiesz gdzie. Będziesz?pzdrMichał
krzychuna5 Napisano 8 Lipiec 2005 Napisano 8 Lipiec 2005 o ktorej? daj odpowiedż na spotkania. pozdrawiam. krzysiek.
Pytanie
Nanook1978
Znalazłem ją na starym pruskim poligonie dosłownie pomiędzy kulami armatnimi, najpierw myślałem że masońska ale teraz wydaje mi się że jakiegoś celowniczego . Kto pomoże ?
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.