@ndrew Posted July 6, 2005 Share Posted July 6, 2005 Jak w tytuleProśba do ekspertów-wiem że dziadek służył w artylerii(gdzies koło W-wy) a jego brat w łącznosci(Zgierz).Mam pytanie czy ktoś rozpoznaje dokładniej miejsca na fotkach, może budynki lub znajoma okolica coś podpowiedzą.może te budynki koszarowe istnieją do dzisiaj...Pzdr.@ndrew Link to comment Share on other sites More sharing options...
@ndrew Posted July 6, 2005 Author Share Posted July 6, 2005 1jakieś ćwiczenia p-chemiczne? Ciekawe kobmbinezony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
@ndrew Posted July 6, 2005 Author Share Posted July 6, 2005 2 działon Link to comment Share on other sites More sharing options...
@ndrew Posted July 6, 2005 Author Share Posted July 6, 2005 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
@ndrew Posted July 6, 2005 Author Share Posted July 6, 2005 4 pomiary artyleryjskie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
@ndrew Posted July 6, 2005 Author Share Posted July 6, 2005 5 działon Link to comment Share on other sites More sharing options...
@ndrew Posted July 6, 2005 Author Share Posted July 6, 2005 6 powiększenie sygnaturki Link to comment Share on other sites More sharing options...
@ndrew Posted July 6, 2005 Author Share Posted July 6, 2005 7 zdjecie rocznika-gdzie zostało wykonane? Link to comment Share on other sites More sharing options...
@ndrew Posted July 6, 2005 Author Share Posted July 6, 2005 8 powiększenie planszy Link to comment Share on other sites More sharing options...
@ndrew Posted July 6, 2005 Author Share Posted July 6, 2005 9 parada Link to comment Share on other sites More sharing options...
@ndrew Posted July 6, 2005 Author Share Posted July 6, 2005 10 apel Link to comment Share on other sites More sharing options...
@ndrew Posted July 6, 2005 Author Share Posted July 6, 2005 11 cwiczenia artylerii? Link to comment Share on other sites More sharing options...
@ndrew Posted July 6, 2005 Author Share Posted July 6, 2005 12 scenka z samochodem Link to comment Share on other sites More sharing options...
@ndrew Posted July 6, 2005 Author Share Posted July 6, 2005 13 ćwiczenia łącznosci? Link to comment Share on other sites More sharing options...
@ndrew Posted July 6, 2005 Author Share Posted July 6, 2005 14 ćwiczenia łącznosci? Link to comment Share on other sites More sharing options...
@ndrew Posted July 6, 2005 Author Share Posted July 6, 2005 15 ćwiczenia łącznosci? Link to comment Share on other sites More sharing options...
@ndrew Posted July 6, 2005 Author Share Posted July 6, 2005 16 ćwiczenia łącznosci? Link to comment Share on other sites More sharing options...
@ndrew Posted July 6, 2005 Author Share Posted July 6, 2005 17 zajęcia Link to comment Share on other sites More sharing options...
@ndrew Posted July 6, 2005 Author Share Posted July 6, 2005 18 ćwiczenia łącznosci? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boruta Posted July 6, 2005 Share Posted July 6, 2005 Bardzo fajne fotki.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolekcj Posted July 6, 2005 Share Posted July 6, 2005 Zdjęcie były wykonywane w różnych miejscach i to nie ulega wątpliwości. Choćby z tego względu że są po dwóch osobach. Fotka 1 to jak dla mnie nie jest wosjkowa. Stawiał bym na LOPP. Sami cywili, a z mudnurowych tylko policjant. Gdyby miało być to wojskowe to musiała by to być Główna Szkoła Gazowa, lub Zamek Ujazdowski. Jeśli chodzi o szkołę gazową znam ze zdjęć tylko główne wejście - tutaj takiego nie widać. Być może ktoś wie więcej. Zamek Ujazdowski? Znam tylko widoki ogólne. Niech ludzie z Warszawy się wypowiedzą. Fotki 2-6 zidentyfikować będzie cieżko bo brak jest jakiejś budowli do zaczepienia się". Jednak wiemy z fotki 7-8 że DOK VII to Poznań. Więc należało by założyć, że może to być poligon na terenie tego DOK. Ale nie przyjmował bym tego za pewnik. Fotka 7-8 Czy wiesz w którym mniej więcej roku wykonano zdjęcia? Fotka 18 Na zdjęciu widzę oznaki szkół podchorążych rezerwy. Jeśli faktycznie służył w Zegrzu, to zapewne chodzi o Szkołę Podchorążych Rezerwy Łączności(1922-1939), lub któryś z kursów przeszkolenia oficerów rezerwy wojsk łączności(prowadzone od 1928) Link to comment Share on other sites More sharing options...
@ndrew Posted July 7, 2005 Author Share Posted July 7, 2005 Fot1-raczej tak....Jednak wiemy z fotki 7-8 że DOK VII to Poznań..."Kurcze to mi trochę namieszałes.Jeżeli chodzi o artylerie to wiem że w Poznaniu nikt nic nie robił tylko gdzieś koło Warszawy(?) ale fotki nie są podpisane a z ludzką pamięcia wiadomo jak jest ;) tym bardziej jak ktoś nie siedzi w temacie.Poczekamy to moze...Fotka 7-8 Czy wiesz w którym mniej więcej roku wykonano zdjęcia?..."Dowiedziałem się że w rachube wchodzą lata 1928-32...Fotka 18 Na zdjęciu widzę oznaki szkół podchorążych rezerwy. Jeśli faktycznie służył w Zegrzu, to zapewne chodzi o Szkołę Podchorążych Rezerwy Łączności(1922-1939), lub któryś z kursów przeszkolenia oficerów rezerwy wojsk łączności(prowadzone od 1928)..."Tak raczej na pewno Zegrze,potem w albumie pojawiają sie jeszcze inne z tej miejscowości.Pozdrawiam i dziękuje za komentarz@ndrew Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolekcj Posted July 7, 2005 Share Posted July 7, 2005 Jeśli chodzi o zdjęcie 7-8 to raczej trudno mieć wątpliwości. Na tablicy wyraźnie stoi DOK VII". Okres by się zgadzał. W tym czasie w różnych OK były organizowane Szkoły Podchorążych Rezerwy Artylerii Okręgu Korpusu. Nie potrafię powiedzieć na chwilę obecną czy tylko w niektórych, czy we wszystkich. Napewno M-i może coś dopowiedzieć. W każdym razie na moje oko zdjęcie zostało wykonane na kursie takiej właśnie szkoły. Być może ktoś z Poznania rozpozna koszary i rozwieje wątpliwości co do lokalizacji. A tak na marginesie, to jeśli chodzi o szkolenie artylerzystów koło Warszawy, to zapewne chodziło Ci o Mazowiecką Szkołę Podchorążych Rezerwy Artylerii. Tylko, że ona działała od końca 1937 roku. W tym okresie o którym mówisz w Ostrowii-Komorowie była Szkoła Podchorążych Rezerwy Artylerii OK Nr1 takiego typu, jak ta o której pisałem wcześniej. Natomiast główny ośrodek szkolenia rezerwy artylerii w okresie II RP to Wołyńska Szkoła Podchorążych Rezerwy Artylerii we Włodzimierzu Wołyńskim. Szkolnictwo zawodowe było skupione w Toruniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolekcj Posted July 7, 2005 Share Posted July 7, 2005 Zapomniałem napisać, że Mazowiecka Szkoła Podchorążych Rezerwy Artylerii funkcjonowała w Zambrowie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kobieras39 Posted July 25, 2005 Share Posted July 25, 2005 hehe szkoda ze te fotki łączności nie do puszczenia:( chociaż jedna:)taka mi w oko wpadła:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.