bjar_1 Posted July 5, 2005 Author Share Posted July 5, 2005 Jakis czas temu znalezione w chatce" i do dziś leżało w szpargałach ,proszę o pomoc w ustaleniu od czego to część - podejrzewam słuchawki czołgowe.Średnica ok.48-50 mm ,stal pomalowana czarną farbą ,na fotce widoczna sygnatura '41 fxf'... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted July 5, 2005 Author Share Posted July 5, 2005 zdjęcie z boku... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted July 5, 2005 Author Share Posted July 5, 2005 ...i środek. Wewnątrz pieczątki czerwonym tuszem : '279' i '... x 21 .... - 0,13 O..'Co to takiego?bjar_1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adler153 Posted July 5, 2005 Share Posted July 5, 2005 nie wiem czyje ani czy czolgowe ale po uzwojeniach w srodku nosze, ze to wysokoomowe stare sluchawki. pamietaj, ze takich uzywano tez do odbiornikow krysztalkowych. z tym, ze radio krysztalkowe (detektorowe) odbieralo tylko silne i blisko polozone stacje. mozesz uprawdopodobnic wersje sprawdzajac, czy w okolicach byl przed wojna nadajnik radiowy. ich wykaz znajdziesz chocby w roczniku statystycznym.oczywiscie zawsze jest mozliwe, ze sluchawka zostala tam zawleczona":)pozdrTomek Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted July 5, 2005 Author Share Posted July 5, 2005 Słuchawka jest na pewno niemiecka - kod fabryki 'fxf'-? i rok produkcji 1941 r. Podejrzewam ,że została przywleczona do domu z pobojowiska w 1945 r. ,tak więc wojenna ,niemiecka ale od czego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Korwin Posted November 29, 2005 Share Posted November 29, 2005 Witamz całą pewnością są to słuchawki pochodzące z niemieckiegochełmonu, świadczą o tym dwa pręty na ich tylnej ścianiesłużące do przewleczenia paska wiem dokładnie bo kiedyś taki chełmofon miałem,słuchawki od radiostacji polowych przenośnych i stacjonarnych mają inny sposób mocowania sąto tak zwane widełkibyć może jeszcze gdzieś takie mam jeśli na nie natrafię ogłoszę na forum i oddam za darmoSam osobiście poszukuję słuchawek tak zwanych aktywnychobojętne czy z helikoptera bojowego czy z czołguPozdrawiamKorwin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
bjar_1
Jakis czas temu znalezione w chatce" i do dziś leżało w szpargałach ,proszę o pomoc w ustaleniu od czego to część - podejrzewam słuchawki czołgowe.
Średnica ok.48-50 mm ,stal pomalowana czarną farbą ,na fotce widoczna sygnatura '41 fxf'...
5 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.