bjar_1 Napisano 5 Lipiec 2005 Autor Napisano 5 Lipiec 2005 Jakis czas temu znalezione w chatce" i do dziś leżało w szpargałach ,proszę o pomoc w ustaleniu od czego to część - podejrzewam słuchawki czołgowe.Średnica ok.48-50 mm ,stal pomalowana czarną farbą ,na fotce widoczna sygnatura '41 fxf'...
bjar_1 Napisano 5 Lipiec 2005 Autor Napisano 5 Lipiec 2005 ...i środek. Wewnątrz pieczątki czerwonym tuszem : '279' i '... x 21 .... - 0,13 O..'Co to takiego?bjar_1
adler153 Napisano 5 Lipiec 2005 Napisano 5 Lipiec 2005 nie wiem czyje ani czy czolgowe ale po uzwojeniach w srodku nosze, ze to wysokoomowe stare sluchawki. pamietaj, ze takich uzywano tez do odbiornikow krysztalkowych. z tym, ze radio krysztalkowe (detektorowe) odbieralo tylko silne i blisko polozone stacje. mozesz uprawdopodobnic wersje sprawdzajac, czy w okolicach byl przed wojna nadajnik radiowy. ich wykaz znajdziesz chocby w roczniku statystycznym.oczywiscie zawsze jest mozliwe, ze sluchawka zostala tam zawleczona":)pozdrTomek
bjar_1 Napisano 5 Lipiec 2005 Autor Napisano 5 Lipiec 2005 Słuchawka jest na pewno niemiecka - kod fabryki 'fxf'-? i rok produkcji 1941 r. Podejrzewam ,że została przywleczona do domu z pobojowiska w 1945 r. ,tak więc wojenna ,niemiecka ale od czego?
Korwin Napisano 29 Listopad 2005 Napisano 29 Listopad 2005 Witamz całą pewnością są to słuchawki pochodzące z niemieckiegochełmonu, świadczą o tym dwa pręty na ich tylnej ścianiesłużące do przewleczenia paska wiem dokładnie bo kiedyś taki chełmofon miałem,słuchawki od radiostacji polowych przenośnych i stacjonarnych mają inny sposób mocowania sąto tak zwane widełkibyć może jeszcze gdzieś takie mam jeśli na nie natrafię ogłoszę na forum i oddam za darmoSam osobiście poszukuję słuchawek tak zwanych aktywnychobojętne czy z helikoptera bojowego czy z czołguPozdrawiamKorwin
Pytanie
bjar_1
Jakis czas temu znalezione w chatce" i do dziś leżało w szpargałach ,proszę o pomoc w ustaleniu od czego to część - podejrzewam słuchawki czołgowe.
Średnica ok.48-50 mm ,stal pomalowana czarną farbą ,na fotce widoczna sygnatura '41 fxf'...
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.