Jump to content

5 groszy 1923

Recommended Posts

Widziecie dwie 5-groszówki z 1923 roku.
Z prawej strony - oczywiste.
Natomiast z lewej...?
%tka z lewej leżała w dość agresywnej glebie i jest pokryta nalotem tlenku miedzi ale delikatne starcie brzegu daje ( bez podniecania się) raczej ciemny kolor brązu niż mosiądzu.
Na oko widać , że moneta z lewej jest w lepswzym stanie niż mosiądz z prawej.

Co zrobić aby zweryfikować tezę, że ta z lewej jest z brązu bez znisdzczenia monety??

Użyć wykrywacza Whites Spectrum XLT lub Minelab Explorer.
Z całą pewnością mosiądz i brąz charakteryzują się inną przewodnością. Jeśli więc wskazania bedą znacząco różne, to już pół sukcesu.
Temat był poruszany wielokrotnie, m.in. tu:
http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?t=14262

Witam.
Co wy tak z tą 5gr z brązu???? Przeglądam oba katalogi , które posiadam - Parchimowicz '2001 i Kamiński 87. Oba podają, że WSZYSTKIE przedwojenne 5gr były bite w brązie!!!! Tylko emisja z 1923r bita była w mosiądzu. Najrzadszy rocznik to 1934r i ta jest najcenniejsza , więc chyba wystarczy sprawdzić daty na swoich i wszystko wiadomo!!

Czołem.
Według Katalog monet Polskich 2005" Fiszer :
5 groszy 1923 nakład 32 000 000 stan III - 20 zł, II - 50 zł, I - 300 zł (rok 1923 zaznaczony jest jako bicie w mosiądzu
natomiast
1 grosz 1923 nakład 30 000 000 stan III - 60 zł, II 80 zł, I - 200 zł

Ps. Wczoraj znalazłem takowe 5 groszy 1923 i jakoś mi nie pasuje do mosiądzu raczej na brąz,k wic gdzieś jest błąd :-)

Pozdrawiam z Rawicza
MG

sorry ze podczepie sie pod temat ale nie chce zakladac niepotrzebnie nowego. czy mozecie cokolwiek powiedziec na temat monety z mojego tematu w dziale konserwacja? http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=203139

chcialbym sie dowiedziec z jakiego materialu jest zrobiona i mam nadzieje ze po rodzaju zabrudzenia bedziecie w stanie stwierdzic z duzym prawdopodobienstwem z czego jest zrobiona :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information