Jump to content
  • 0

zagadkowy,chyba amulet?

soprano1974

Question

Witam wszystkich poszukiwaczy!!!Zwracam się z prosbą o informację, co to może być.Znalazłem to niedawno i nie daje mi to spokoju.Krążek ten wykonany jest z cyny, wym.3,5 na 3,5 cm.Znalazłem go w środku lasu,gdzie niczego innego wokoł nie znalazłem.Z gory dziekuję za informacje.Pozdrawiam.Soprano!

22 answers to this question

Recommended Posts

aha! Miejsce w ktorym go znalazlem to bardzo sympatyczne rozlewisko strumienia.Cisza i spokoj.Piekne stare dęby.Gleba piaskowa z widocznymi rudami metali na każdym kroku.W miejscu tym strumień rozbija sie na dwa mniejsze nurty.Tak iscie druidowsko!

Witam wszystkich poszukiwaczy!!!Zwracam się z prosbą o informację, co to może być.Znalazłem to niedawno i nie daje mi to spokoju.Krążek ten wykonany jest z cyny, wym.3,5 na 3,5 cm.Znalazłem go w środku lasu,gdzie niczego innego wokoł nie znalazłem.Z gory dziekuję za informacje.Pozdrawiam.Soprano!

fotka ma za duzy rozmiar.Opis.Krążek wykonany z cyny.Srednica 3,5 cm.Na powierzchni recznie wyryty heksagram.Po środku heksagramu znajduje sie ptak,wygląda na kruka.Ptak wyglada jak rysunek dziecka.Nad ptakiem po prawej stronie kolko (ma chyba przedstawiac slonce)W kazdym z trojkątów heksagramu symbole w lewym dolnym koleczko z kropka wewnatrz,w prawym dwie kreski przecinaja jedną. W prawym gornym tez koleczko z kropka w lewym gornym krzyzyk.Po bokach heksagramu z leewej strony symbol przypominajacy przewrocna litere U na dole heksagramu dwie kreski przylegajace do siebie.Symbloe wygladaja jak pismo celtyckie.W gorze heksagramu otworek,ktos to nosil na szyi.Przedmiot znalazlem w lesie,wsrod starych drzew w poblizu strumienia.Tylko ten przedmiot i nic wiecej.

Mówisz, że z cyny? To stary materiał. Jeden z komponentów brązu. Ryt prymitywny ale nic z prehistorii. Symbol tego rodzaju gwiazdy i symbolika wskazuje na radosną twórczość. Takie miejsca ściągają neopogan. Może to z tąd sie wzięło. A kruk, wrona u Celtów to symbol śmierci. Raczej nie umieszczany na talizmanach. Pozdrawiam.

Magen David - gwiazda Dawida, מגן דוד, pieczęć Salomona - zwana też tarczą Dawida. Uważa się, że ten starożytny heksagram był używany przez króla Salomona do opanowania ducha, który pomagał mu w budowie legendarnej świątyni. Zawiera w sobie symbole 4 żywiołów i nosi się go dla opieki i postrzegania wiedzy. Jeden z najpotężniejszych pantakli, jakie kiedykolwiek istniały. Wyraża porządek świata i podobieństwo między wyższym i niższym światem. Jest to gwiazda mądrości - w/g Kabały.

simon07, wg. jeszcze starszych przekazów, oznacza on symbol kobiety i mężczyzny razem zjednoczonych. jest to tzw. kult kobiety. trójkąt w górę oznacza mężczyzne, a w dół kobietę. ale chyba do tego przedmiotu nie trzeba się cofać aż tak daleko:)
pozdrawiam. krzysiek.
ps. mam nadzieje, że nic nie przekręciłem. piszę z pamięci, bez materiałów źródłowych.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information