Skocz do zawartości
  • 0

zagadkowy,chyba amulet?

soprano1974

Pytanie

Napisano
Witam wszystkich poszukiwaczy!!!Zwracam się z prosbą o informację, co to może być.Znalazłem to niedawno i nie daje mi to spokoju.Krążek ten wykonany jest z cyny, wym.3,5 na 3,5 cm.Znalazłem go w środku lasu,gdzie niczego innego wokoł nie znalazłem.Z gory dziekuję za informacje.Pozdrawiam.Soprano!

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mówiłem, że wraca moda na neopoganizm. Może ktoś sie zauroczył takim miejscem i odstawiał jakieś hokus pokus.Pozdrawiam.
Napisano
Witam Cie Jakku!Ty też uważasz,ze to wspołczesna tworczość?Troche staro to wyglada jak na koniec XX wieku.Rozumiem,ze to niewiele warte,ale po prostu mnie to ciekawi.Pozdro!
Napisano
aha! Miejsce w ktorym go znalazlem to bardzo sympatyczne rozlewisko strumienia.Cisza i spokoj.Piekne stare dęby.Gleba piaskowa z widocznymi rudami metali na każdym kroku.W miejscu tym strumień rozbija sie na dwa mniejsze nurty.Tak iscie druidowsko!
Napisano
Witam wszystkich poszukiwaczy!!!Zwracam się z prosbą o informację, co to może być.Znalazłem to niedawno i nie daje mi to spokoju.Krążek ten wykonany jest z cyny, wym.3,5 na 3,5 cm.Znalazłem go w środku lasu,gdzie niczego innego wokoł nie znalazłem.Z gory dziekuję za informacje.Pozdrawiam.Soprano!
Napisano
fotka ma za duzy rozmiar.Opis.Krążek wykonany z cyny.Srednica 3,5 cm.Na powierzchni recznie wyryty heksagram.Po środku heksagramu znajduje sie ptak,wygląda na kruka.Ptak wyglada jak rysunek dziecka.Nad ptakiem po prawej stronie kolko (ma chyba przedstawiac slonce)W kazdym z trojkątów heksagramu symbole w lewym dolnym koleczko z kropka wewnatrz,w prawym dwie kreski przecinaja jedną. W prawym gornym tez koleczko z kropka w lewym gornym krzyzyk.Po bokach heksagramu z leewej strony symbol przypominajacy przewrocna litere U na dole heksagramu dwie kreski przylegajace do siebie.Symbloe wygladaja jak pismo celtyckie.W gorze heksagramu otworek,ktos to nosil na szyi.Przedmiot znalazlem w lesie,wsrod starych drzew w poblizu strumienia.Tylko ten przedmiot i nic wiecej.
Napisano
Witaj! Opis znaleziska jest ciekawy. Tylko, że Celtowie w magii nie używali heksagramu. Dawaj fotkę to sie pomyśli.
Napisano
Mówisz, że z cyny? To stary materiał. Jeden z komponentów brązu. Ryt prymitywny ale nic z prehistorii. Symbol tego rodzaju gwiazdy i symbolika wskazuje na radosną twórczość. Takie miejsca ściągają neopogan. Może to z tąd sie wzięło. A kruk, wrona u Celtów to symbol śmierci. Raczej nie umieszczany na talizmanach. Pozdrawiam.
Napisano
Witam.Czyli druidów w tym miejscu nie szukać.Mimo wszystko ciekawostka.Ciekawe czemu to miało służyć.Trochę to brzydkie jak na ozdobę.Pozdrawiam!
Napisano
Magen David - gwiazda Dawida, מגן דוד, pieczęć Salomona - zwana też tarczą Dawida. Uważa się, że ten starożytny heksagram był używany przez króla Salomona do opanowania ducha, który pomagał mu w budowie legendarnej świątyni. Zawiera w sobie symbole 4 żywiołów i nosi się go dla opieki i postrzegania wiedzy. Jeden z najpotężniejszych pantakli, jakie kiedykolwiek istniały. Wyraża porządek świata i podobieństwo między wyższym i niższym światem. Jest to gwiazda mądrości - w/g Kabały.
Napisano
simon07, wg. jeszcze starszych przekazów, oznacza on symbol kobiety i mężczyzny razem zjednoczonych. jest to tzw. kult kobiety. trójkąt w górę oznacza mężczyzne, a w dół kobietę. ale chyba do tego przedmiotu nie trzeba się cofać aż tak daleko:)
pozdrawiam. krzysiek.
ps. mam nadzieje, że nic nie przekręciłem. piszę z pamięci, bez materiałów źródłowych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie