feeder Napisano 1 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 1 Lipiec 2005 WitamPoszukuję (a właściwie znajoma) danych wydawniczych tego autora w Polsce. Chodzi mi o książki, tomiki, płyty wydane w naszym kraju. Jeżeli ktoś z Was posiada jakąś publikację czy płyty tego autora, to proszę o podanie tytułu, roku i wydawnictwa. Mile widziane wypowiedzi na temat twórczości.PozdrawiamFeeder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kibic Napisano 7 Lipiec 2005 Share Napisano 7 Lipiec 2005 Witaj Feeder.Okudżawa?Lubisz te klimaty?Sądząc po liczbie postów temat niezbyt popularny:).Nie mam dobrej orientacji jeśli chodzi o publikacje jego poezji,pamiętam natomiast że napewno ukazały się conajmniej dwie płyty z jego utworami.Jedna w oryginale(śpiewał Okudżawa),druga w wykonaniu polskich piosenkarzy.Jeśli jesteś z tego właśnie pokolenia nie muszę objaśniać co to takiego LP.Obie płyty były to właśnie LP,i co ciekawe, wydane za komuny!Polskie przekłady jego wierszy uważam za nader udane-w pełni oddają ukryty sens i nierzadko-ironię.Jeśli chodzi o jego twórczość... jaka może być poezja byłego sołdata,nauczyciela,doświadczonego przez los i system w którym zył? Jego dorobek poetycki to temat-rzeka, cieszę się że ktoś zwrócił uwagę na tego barda.Feeder-czy widziałeś w TVP jego koncert podczas ostatniego pobytu w Polsce?Nieprzeciętny spektakl, wyjątkowa atmosfera... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 8 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 8 Lipiec 2005 Tak lubię między innymi i takie klimaty. Koncert oczywiście widziałem. Okudżawa zawsze potrafił stworzyć klimat.Z wymienionego przez Ciebie LP kojarzę Fettinga wykonującego Buty" i świetne wykonanie Nie wierzcie piechocie" Sławy Przybylskiej. Sciągnąłem to sobie przez muła.Wracając do Okudżawy to podobno napisał książkę, w której wspominał lata spędzone na wojnie, zdaje się że część służby odbywał w karnej kompanii. Niestety, nie znam tytułu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KZ Napisano 8 Lipiec 2005 Share Napisano 8 Lipiec 2005 Polecam stronke http://republika.pl/wierka2001/inne/bo1.htmOkudżawę słuchałem na lekcjach rosyjskiego. Nauczycielka była jego fanką. Facet faktycznie miał klimatyczny głos, typ prawdziwego barda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.