Skocz do zawartości

Bułat Okudżawa

feeder

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Poszukuję (a właściwie znajoma) danych wydawniczych tego autora w Polsce. Chodzi mi o książki, tomiki, płyty wydane w naszym kraju. Jeżeli ktoś z Was posiada jakąś publikację czy płyty tego autora, to proszę o podanie tytułu, roku i wydawnictwa. Mile widziane wypowiedzi na temat twórczości.
Pozdrawiam
Feeder
Napisano
Witaj Feeder.Okudżawa?Lubisz te klimaty?Sądząc po liczbie postów temat niezbyt popularny:).Nie mam dobrej orientacji jeśli chodzi o publikacje jego poezji,pamiętam natomiast że napewno ukazały się conajmniej dwie płyty z jego utworami.Jedna w oryginale(śpiewał Okudżawa),druga w wykonaniu polskich piosenkarzy.Jeśli jesteś z tego właśnie pokolenia nie muszę objaśniać co to takiego LP.Obie płyty były to właśnie LP,i co ciekawe, wydane za komuny!Polskie przekłady jego wierszy uważam za nader udane-w pełni oddają ukryty sens i nierzadko-ironię.Jeśli chodzi o jego twórczość... jaka może być poezja byłego sołdata,nauczyciela,doświadczonego przez los i system w którym zył? Jego dorobek poetycki to temat-rzeka, cieszę się że ktoś zwrócił uwagę na tego barda.
Feeder-czy widziałeś w TVP jego koncert podczas ostatniego pobytu w Polsce?Nieprzeciętny spektakl, wyjątkowa atmosfera...
Napisano
Tak lubię między innymi i takie klimaty. Koncert oczywiście widziałem. Okudżawa zawsze potrafił stworzyć klimat.Z wymienionego przez Ciebie LP kojarzę Fettinga wykonującego Buty" i świetne wykonanie Nie wierzcie piechocie" Sławy Przybylskiej. Sciągnąłem to sobie przez muła.
Wracając do Okudżawy to podobno napisał książkę, w której wspominał lata spędzone na wojnie, zdaje się że część służby odbywał w karnej kompanii. Niestety, nie znam tytułu.
Napisano
Polecam stronke http://republika.pl/wierka2001/inne/bo1.htm
Okudżawę słuchałem na lekcjach rosyjskiego. Nauczycielka była jego fanką. Facet faktycznie miał klimatyczny głos, typ prawdziwego barda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie