bjar_1 Napisano 1 Lipiec 2005 Autor Napisano 1 Lipiec 2005 Też trafione na polach. Mosiądz. Długość w najdłuższym miejscu - 65 mm ,szerokość 52 mm. Ornament ,w rogach jakby kwiaty ,a na środku każdego boku trupia czaszka. Od czego to element?
bjar_1 Napisano 1 Lipiec 2005 Autor Napisano 1 Lipiec 2005 i coś takiego :Krzysiek - blaszka ogólnie z naszych okolic. Jeszcze pytanie - jak może być stara?
krzychuna5 Napisano 1 Lipiec 2005 Napisano 1 Lipiec 2005 na mój chłopski rozum, wygląda jakby była mocowana do łańcuszków. wiek, to myślę, że 18-to wieczna. pozdrawiam.ps. hakas będzie dużo lepiej się orientował.
bjar_1 Napisano 1 Lipiec 2005 Autor Napisano 1 Lipiec 2005 Cholera wie co to za blaszka. Mam nadzieję ,że kto jeszcze spotkał co podobnego...
bjar_1 Napisano 1 Lipiec 2005 Autor Napisano 1 Lipiec 2005 Też trafione na polach. Mosiądz. Długość w najdłuższym miejscu - 65 mm ,szerokość 52 mm. Ornament ,w rogach jakby kwiaty ,a na środku każdego boku trupia czaszka. Od czego to element?
bjar_1 Napisano 1 Lipiec 2005 Autor Napisano 1 Lipiec 2005 Dodam że z tyłu są dwie jakby pętelki z drutu mosiężnego (mocowanie?).A gdzie takie coś przy trumnie jest?
Boruta Napisano 1 Lipiec 2005 Napisano 1 Lipiec 2005 Być może ten znaczek jest starszy i coś oznacza, jednak ma symbolikę żałobną. Może to nosił jakiś pielgrzym lub człowiek zajmujący sioę pochówkami? Ciekawe, co było w środku.Pozdrawiam
hakas Napisano 1 Lipiec 2005 Napisano 1 Lipiec 2005 Może to być element ozdobny uprzęży końskiej ciągających karawan. To tylko przypuszczenie. Pozdrawiam.
bjar_1 Napisano 1 Lipiec 2005 Autor Napisano 1 Lipiec 2005 Cóż ,ciekawe teorie :) Może jeszcze ktoś coś wie?
Pytanie
bjar_1
Też trafione na polach. Mosiądz. Długość w najdłuższym miejscu - 65 mm ,szerokość 52 mm. Ornament ,w rogach jakby kwiaty ,a na środku każdego boku trupia czaszka. Od czego to element?
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.