Skocz do zawartości
  • 0

łuska aluminiowa

Grzesiu

Pytanie

Napisano
Kolega znalazł na stanowiskach gdzie stacjonowały wojska radzieckie w 1945r. aluminiową łuskę, która nie posiadała sygnowań oprócz zielonych kropek powyżej kryzy. Wygląd na łuskę od działka lotniczego. Może ktoś mógłby wskazać jakąś stronę. Znalazłem artykuł w ODKRYWCY natemat cechowania, malowania i znakowania elementów amunicji artyleryjskiej ale nasz łuska niestety tam nie daje się przyporządkować. Z pomoc z góry dziękuję.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poszukaj, byl watek o samorobnych niesmiertenikach, wlasnie z 2 wcisnietych w siebie lusek. Choc nie takich wielkich :) czy bylo cos w srodku?
Napisano
Kolega znalazł na stanowiskach gdzie stacjonowały wojska radzieckie w 1945r. aluminiową łuskę, która nie posiadała sygnowań oprócz zielonych kropek powyżej kryzy. Wygląd na łuskę od działka lotniczego. Może ktoś mógłby wskazać jakąś stronę. Znalazłem artykuł w ODKRYWCY natemat cechowania, malowania i znakowania elementów amunicji artyleryjskiej ale nasz łuska niestety tam nie daje się przyporządkować. Z pomoc z góry dziękuję.
Napisano
podaję wymiary 26mm średnicy i około 170mm - około dlatego, że przy wylocie łuska była zgnieciona. jak się okazało wewątrz wciśnięta był inna łuska (radziecka).
Napisano
Dzięki za pomoc!
Niestety w środku nic nie znależliśmy, a liczyłem że może faktycznie będzie tam jakiś list do potomnych:).
Przeglądam właśnie zasugrowaną stronę i ta z numerem h26449 odpowiadałaby łusce którą wykopaliśmy.
Mam jeszcze jedno pytanie a czy ruscy do swoich rakietnic nie używali aluminiowych łusek.
Napisano

troszkę poza tematem , dzięki temu linkowi chyba wiem co znalazłem w okolicach Ruskiego Brodu :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie