yasioo Napisano 25 Czerwiec 2005 Autor Napisano 25 Czerwiec 2005 WitamMam taki problem. Mój Minelab Sovereign Elite zaczął wydawać dziwne dżwięki podczas pracy. Dżwięki te są inne od sygnalizacji zużycia baterii lub trochę inne, a baterie zaledwie po 4 wykopkach. Po prostu podczas pracy wydaje czasem te dżwięki i problem nie ustaje po podniesieniu cewki do góry - dżwięki wydaje również gdy cewka jest w powietrzu (gdy one się pojawiają). Te dżwięki to drobne piknięcia co kilka sekund - w przeciwieństwie do dżwięku treshold gdy baterie są słabe. Czy to normalne czy doszło do awarii sprzętu, czy po prostu trafiałem na dziwny grunt i sprzęt wariował?? A może to wina baterii które za wcześnie padły przypadkiem(łapałem dużo silnych sygnałów). Proszę o pomoc, być może ktoś z was miał podobne problemy?? Yasioo yasiooxx@wp.pl
fuks Napisano 25 Czerwiec 2005 Napisano 25 Czerwiec 2005 Pytasz czy to może wina baterii które padły... szukasz wróżbity?Nie prosciej byłoby podładowac(wymienic)baterie i sprawdzic, czy sygnały sa nadal? Co do dziwnego gruntu" to tez tylko SAM możesz wyelimonowac sprawdzajac po prostu w innym miejscu.... Jak owa powyższe punkty nie pomoga - to wtedy dopiero bedzie powod do niepokoju. A tak to sobie mozemy gdybac...może baterie...a może obok stal słup elektryczny... Pzdr!
k-szela Napisano 25 Czerwiec 2005 Napisano 25 Czerwiec 2005 Dokładnie mógł byc to słup elektryczny,a dokładnie linia wysokiego napięcia.
proscan Napisano 25 Czerwiec 2005 Napisano 25 Czerwiec 2005 Witam,Przyznam, że nie rozumiem zdania:[...] ...w przeciwieństwie do dżwięku treshold gdy baterie są słabe. [...]Jest takie powiedzonko: jeśli probowałeś już wszystkiego i nic, to spróbuj przeczytać instrukcję obłsugi"Cytat z instrukcji:Gdy napięcie baterii (lub akumulatorków) zacznie spadać poniżej wartości, przy której detektor może jeszcze poprawnie pracować, Sovereign zacznie emitować poprzez głośnik (lub słuchawki) wyraźny ostry pisk co ok. 30 sekund. Wkrótce potem sygnał progowy zacznie narastać i przejdzie w sygnał ciągły, którego nie będzie można zredukować pokrętłem THRESHOLD. Po pojawieniu się tego sygnału zaleca się natychmiastową wymianę baterii lub naładowanie akumulatorków, by uniknąć sytuacji, w której niektóre przedmioty mogą pozostać nie wykryte.Czy to wyjaśnia sprawę ?Proscan
yasioo Napisano 26 Czerwiec 2005 Autor Napisano 26 Czerwiec 2005 Wielkie dzięki, tak to wyjaśnia sprawę. Mam instrukcję po angielsku i stąd pewne niejasności. Po prostu się przestraszyłem bo zawsze rozładowanie baterii dawało się wyczuć od narastającego sygnału treshold, te inne sygnały były minimalne. Wymienię baterie i zobaczę czy wszystko w porządku. Yasioo
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.