Skocz do zawartości
  • 0

Mina - czy to ćwiczebna ???

sskaktus

Pytanie

Napisano

Witam

Ostatnio trafił mi sie taki przedmiot na byłym poligonie naokoło łuski z 39 i 45 r (niemcy ruski i polska)
wyglada na mine ale jakąś wspólczesną (farba i napisy)

czy jest to mina cwiczebna i czy można ją wykopać (narazie została odkopana tylko czesciowo jak na zdjeciu i zaraz po fotkach zakopana)

Widoczne napisy to 21 w kółku i 3S

Pozdrawiam
Kaktus

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ćwiczebna to nie wiem ale napewno współczesna. '21' to kod Zakładów Metalowych w Skarżysku-Kamiennej (obecnie Mesko").

pzdr

bjar_1
Napisano
Jak nie jesteś pewny to lepiej nie ruszać. Sprzet ćwiczebny powinien mieć dobrze widoczny biały pasek do okoła, albo przynajmniej na większej części miny.
pozdr. G
Napisano
Witam! MAXIM026 za takie podpowiedzi to ja bym cię stuknoł, wonsy mogą potwierdzić, że potrafię a jak ja stunę to nie jednego mikołaja zobaczysz a cały batalion ;-{)
Do rzeczy, jest to mina współczesna, po stanie odkopania ciężki mi stwierdzić czy jest uzbrojona. Może być niegezpieczna ponieważ mogła się tam znaleźć w czasie sprzątania magazynu i mogła nie zdetonować. Ta mina mogła być częścia sieci minowej i nie odpalić z ziemia, która wyskoczyła po detonacji pozostałych zasypała ją skutecznie a lują nie chciało się poszukać albo się bali. Najlepiej zostawić. Pozdrawiam.
Napisano
zartowalem hakas zartowalem ...sory .. a teraz bez jaj jest to mina przeciwpancerna przeciwgonsienicowa TM+35M produkci ZSRR .masa calkowita 7.0kg masa materialu wybuchowego 4.0kg!!!!!!!!! .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie