Skocz do zawartości
  • 0

Kielich

ksiądz

Pytanie

Napisano

Kielich wyciągnięty z dna rzeki Iny Goleniów przy okazji pogłębiania koryta.Proszę o jakiekolwiek informacje.Kielich mosiężny

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Forma wykonania sugeruje dość dawne pochodzenie. Jak narazie poatrząc na to zdjęcie nic więcej nie mogę powiedzieć. Z jakiego materiału został wukonany. Ważnym wskaźnikiem jest połączenie stopki z czarka. Pozdrawiam.
Napisano
Do diabła Boruty.Jeżeli chcesz przejść na jasną stronę tego padołu to mam zawsze pod ręką wodę święconą oczywiście 40% 0,70L Co do twojego zapytania to nie jestem prawdziwym księdzem.Z anielskim pozdrowieniem ksiądz.
Napisano
BORUTA szlachetnie urodzony diabeł polski pieczętujacy sie herbem NOWINA. Występuje pod nazwiskami: Boruta, Borutowski, Borucki, Rogatyński, Rogacki, Rogaliński, Kopytowski, Ogonowski. Posługuje sie szabla husarską. Chodzi w kontuszu. Na kołpaku szlacheckim charakterystyczny złoty trzeńsień z diamentem. Pozdrawia Hakas.
Napisano
Witam Ksiądz! W dużum prawdopodobieństwie jest to puszka na hostie. Wykonanie tego przedmiotu a szczególnie łączenie na nit wskazuje na dość stary przedmiot. Widziałem podobne naczynia liturgiczne tak łaczone z XVII ieku ale głowy nie dam sobie za to urwać, że ten jest tak stary. A w rzece mógł sie znaleźć jak go Iwan ocenił że to mosiadz a nie złoto.Pozdrawiam.
Napisano

Kielich wykonany jest blachy mosiężnej,wzory są tłoczone.Połączenie stopki z czarką wygląda jakby było wciskane.Nie ma śladu po lutowaniu.Zamieszczam foto spodu stopki.Pozdr.

Napisano
Dzięki hakas tak podejżewałem że tego kielicha używał jakiś klecha bo do księdza wrócił.Tak czy inaczej dzięki za informacje dotyczące tego przedmiotu który jest ozdobą kominka,a nutka niewiedzy podwyższa jego wartość kolekcjonerską Pozdrowienia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie