vaderian Napisano 21 Czerwiec 2005 Autor Napisano 21 Czerwiec 2005 Witam. Pytanie do taktyków i posiadających wiedze o niemieckich zaporach przeciwczołgowych. Jak według niemieckich podręczników wyglada zabezpieczenie takiego rowu od strony piechoty i artylerii. Tzn. w jakich odległościach i z której strony :-) nalezy spodziewać się lini transzei. Nalezy dodać, że teren jest absolutnie płaski, brak jakichkolwiek wzniesień na których mozna by postawić artylerię lub punkty obserwacyjne.Domyslam sie, że takich zapór nie pozostawiało się bez obrony bo w końcu kilku saperów mogło w kilka minut rozmontować taki rów i zrobić przejazd dla pancerniaków.PozdrawiamVaderian (Lodz)
vonadamski Napisano 21 Czerwiec 2005 Napisano 21 Czerwiec 2005 Witam!!!Row przeciwczolgowy jest zapora inzynieryjna stawiana przed pozycjami obronnymi wojsk wlasnych. Jak i inne zapory inzynieryjne sluzy do zatrzymania impetu natarcia przeciwnika, zniszczenia lub unieruchomienia a czasem samego spowolnienia obiektu w celu osiągniecia dogodniejszej sytuacji do jego zniszczenia. W odleglosci celnego strzalu powinny znajdowac sie transzeje, stanowiska artylerii ppanc itd. Uwazaj na rowy gdyz czesto byly (i są) zaminowane!!! Często tez byly smietniskami wszelkiego zlomu w polu przed zakopaniem. PS. Nie jest to definicja ksiazkowa wiec moga byc bledy :)PS2. Aha i jeszcze jedno skad ta pewnosc ze to row ppanc???Z powazaniem vonadamski
mietek Napisano 21 Czerwiec 2005 Napisano 21 Czerwiec 2005 I jak slyszalem od jakiegos weterana, miejscem chowania poleglych Niemcow.
vaderian Napisano 21 Czerwiec 2005 Autor Napisano 21 Czerwiec 2005 Vonadamski, dzieki. Nie zamierzałem yć" w tym rowie:-). Rów jest przeciwpancerny a świadczy o tym choćby jego głębokość - 4m. Z tą odległością na celny strzał" to ześ mnie zażył...jest to oczywiście jak najbardziej logiczne, ale teren jest całkowicie zalesiony...i tu pytanie, w takich warunhkach jaka moze byc ta odległość"? Oczywiscie teoretyzujemy.PozdrawiamVaderian (Lodz)
MK Napisano 21 Czerwiec 2005 Napisano 21 Czerwiec 2005 Należy też wziąć pod uwagę, że teren obecnie zalesiony wcale nie musiał taki być 60 lat temu, a przez ten czas całkiem duże drzewa mogą urosnąć.
kocur Napisano 21 Czerwiec 2005 Napisano 21 Czerwiec 2005 W okolicach moich działkowych włości jest też fragment takiego rowu. Jakieś 500 m. Rów ten wychodzi z lasu i wije się na pola. W lesie - skąd wychodzi jest kilka stanowisk dla dział ppanc. ale mniejszych - przypuszczam że, 40-stek - sądzac po obrysach obwałowań. Wygląda na to że na pancerniaka, który wpadł do rowu albo zatrzymał się przed nim czekała niemiła niespodzianka - strzał w boczny pancerz. Podobna sytuacja ma miejsce również niedaleko, gdzie podobną przeszkodę terenową stanowi ogromny rów po starym torowisku PKP. W podobnym ukłądzie są wspomniane stanowiska Pak'ów a ponadto z dołków strzeleckich wychodziły mi jeszcze rakiety do panzerschrecka. brrr .... zostały w ziemi.A co do chowania poległych w tych rowach - to dość popularna praktyka była bo też się spotkałem z takimi opisami.pozdrawiam - kocur !
vaderian Napisano 21 Czerwiec 2005 Autor Napisano 21 Czerwiec 2005 MK - zdaje sobie z tego sprawę. Ale las tam był wtedy i to nie był młodniak, ale oczywiscie musiał być niższy niż obecnie (choć to moim zdaniem nie miało jest aż tak istotne)Co do Niemców to fakt, że też tam byli pochowani". Potem sobie poszli...PozdrawiamVaderian (Lodz)
vonadamski Napisano 21 Czerwiec 2005 Napisano 21 Czerwiec 2005 Witam!!!Jesli jest to las i zawsze tam byl (moze w tym miejscu byla polanka?) to stanowiska musza byc bardzo blisko. Dziala ppanc nizszego kalibru, dolki strzeleckie dla granatnikow ppanc no i raczej normalna transzeja. Nie ma takiej mozliwosci aby row ppanc nie byl chroniony bo wtedy nie ma sensu. Przejechanie takiego rowu po lekkim przygotowaniu nie jest trudne. Natomiast podczas wyjezdzania jest piekny moment do oddania zabojczego strzalu :) Cale podwozionko :D Cacy widok.Z powazaniem trep vonadamski
vaderian Napisano 22 Czerwiec 2005 Autor Napisano 22 Czerwiec 2005 Vonadamski - dzieki. Jeszcze jedno mnie nurtuje. Czy mozna sie też spodziewać linii okopów przed rowem? PozdrawiamVaderian (Lodz)
vonadamski Napisano 22 Czerwiec 2005 Napisano 22 Czerwiec 2005 Witam!!!Czesta zagrywka niemieckich oddzialow bylo oddanie przedniej pozycji bez walki. Zabieg majacy wprowadzic w blad rosyjski zwiad artyleryjski. Moze biorac pod uwage taki zabieg mogli wykopac rowek pomiedzy pierwsza a druga (zapasowa) linia obrony. Jednak jest to gdybanie.Mozna tez wziasc pod uwage ze na terenie zachodniej Polski byly przygotowane umocnione linie obrony gdzie niemcy mieli mnustwo czasu na rozbudowe inzynieryjna. Moze ktos wydal polecenie zbudowania drugiego rowu ppanc przed linia zapasowa?Z powazaniem vonadamski
leserek Napisano 22 Czerwiec 2005 Napisano 22 Czerwiec 2005 witam, tak jak opis w ostatnim poscie- u mnie taka sama sytuacja, okopy, za nimi row p/czolgowy w odleglosci jakies 50-100 m a za nim nastepny ale nie wiem nic o stanowiskach za nim ani obok, dlugie to cholerstwo na dobre 5 km, i zasmiecone wspolczesnie , ale ponoc gdzieniegdzie cos mozna znalezc...prowadzi od wioski do drugiej wioski i w las na bagna, odcinek drugiego rowu jest znacznie krotszy( tego z zachodu) , dziwne bo prowadzony jest w poprzek torow kolejowych, niezabezpieczonych, natomiast rownolegle do drogi.pozdrawiam tomek
Boruta Napisano 23 Czerwiec 2005 Napisano 23 Czerwiec 2005 U mnie okopy i ziemianki są jakieś 150 m za panzergradem ;-).Pozdrawiam
Gość Napisano 26 Czerwiec 2005 Napisano 26 Czerwiec 2005 rów okalajacy przedpola Milicza- jak przejdziesz to zadyszki dostaniesz, z 7 metrów głęboki, z 5 km długi + nasyp z jednej strony.Widoczny z daleka,ale co z tego skoro nie do przebycia dla czołgów a dla piechoty trudny do przejścia nawet teraz
vonadamski Napisano 27 Czerwiec 2005 Napisano 27 Czerwiec 2005 Do przebycia po 5 minutowym przygotowaniu Karolsawiaku
vaderian Napisano 27 Czerwiec 2005 Autor Napisano 27 Czerwiec 2005 Vonadamski :-) No dokładnie sprawna grupa saperów potrafiła dostosować takowy rów w 5 minut.PozdrawiamVaderian (Lodz)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.