-adi- Napisano 20 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 20 Czerwiec 2005 witamchce postarzyć skrzynkę na graty z epoki (żeby tak ardziej epokowo" wygladała). Czy sa jakies specyfiki , preparaty? Żeby drewno było barwy ciemnej i wyglądało staro.Ewentualnie malowanie farba i przecieranie od używania.P.S.Czy wiecie jak np zrobić dziury po kornikach? (wiem że to dziwne pytanie bo wiekszość próbuje sie ich pozbyć :D Tylko proszę nie piszcie żeby wpuścić stado korników :Dpzdr. adi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romel79 Napisano 20 Czerwiec 2005 Share Napisano 20 Czerwiec 2005 hihihi dziury po kornikach - wiertarka i małe wiertło (ok3mm) i jedziesz , 10 minut roboty i masz ślady po kornikachA jak postarzyć? - rzuć to gdzieś w jakieś krzaki na 3 miesiące niech moknie , wietrzy się na wietrze i ptaki niech na to srają - efekt murowany.pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokomotywa Napisano 20 Czerwiec 2005 Share Napisano 20 Czerwiec 2005 są takie specjalne szczotki na wiertarke -do postarzania drewna zapytaj w Castoramie lub innych pózniej odpowiednio dobrana bejca,politura a dziury po kornikach najlepiej zrobić szydłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romel79 Napisano 20 Czerwiec 2005 Share Napisano 20 Czerwiec 2005 z tym szydłem to różnie może być , a jeśli kolega zrobił skrzynię z Dębu ? prędzej się złamie niż wbijeco do postarzania to słyszałem o takiej metodzie jak olej przepalony - ale według mnie to raczej kiepski pomysł , będzie czarne , będzie śmierdziało olejem i będzie brudzić, realistycznie też nie będzie wygladać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 20 Czerwiec 2005 Share Napisano 20 Czerwiec 2005 Tak jak napisał Romel79 tylko w odwrotnej kolejności, to jest najpierw pomalować przepracowanym olejem a potem w krzaki tylko nie za gęste. Deszcz i słońce mają być na zmianę.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokomotywa Napisano 20 Czerwiec 2005 Share Napisano 20 Czerwiec 2005 olej spowoduje przywieranie kurzu do powierzchni i butwienie drewna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 20 Czerwiec 2005 Share Napisano 20 Czerwiec 2005 Olej nie powoduje butwienia, konsewuje i przyciemnia drewno. Słońce i deszcz powodują szarzenie.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokomotywa Napisano 20 Czerwiec 2005 Share Napisano 20 Czerwiec 2005 ale tylko olej lniany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 20 Czerwiec 2005 Share Napisano 20 Czerwiec 2005 Każdy olej konsewuje drewno. Lniany ma tę zalete że szybko wysycha i nie śmierdzi.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yasioo Napisano 21 Czerwiec 2005 Share Napisano 21 Czerwiec 2005 witamDla uzyskania efektu poobijanej powierzchni weż młotek, zawiń dokładnie w szmate - grubo a następnie wal po skrzyni bez opamiętania - z tym jednak nie przesadzaj. Słyszałem o metodzie na zrobienie korników przez strzelanie z wiatrówki lub strzelby ze śrutem ale sam jej nie próbowałem używając jedynie cienkiego wiertła. A ja elementy zegarów na nowo dorabiane postarzam przez użycie po kolei kilku rodzajów politury i nasycenie w ten sposób drewna - bardzo skuteczna i estetyczna metoda Yasioo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kikifas Napisano 25 Czerwiec 2005 Share Napisano 25 Czerwiec 2005 Wrzuć skrzynkę do kurnika.Wez szczotkę drucianą i pojezdzij nią po drewnie. Potem polej to wodą i pozostaw w ustronnym miejscu na tydzień. każdego dnia rano polej skrzynkę kanką z wodą i tak pozostaw. Nie smaruj żadnym olejem bo zakonserwujesz na amen a i robaki uciekną od takiego pachnidła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yasioo Napisano 25 Czerwiec 2005 Share Napisano 25 Czerwiec 2005 Z tym kurnikiem to mnie pan kikifas rozwalił.Skrzynka po opisanym potraktowaniu będzie zakupkana przez ptactwo domowe, porysowana i być może zacznie gnić. Yasioo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabol Napisano 23 Lipiec 2005 Share Napisano 23 Lipiec 2005 Kup se farbe do postarzania drewna a nie sluchaj tych debilnych pomyslow hi hi hi. No kto by pomyslal takie debilizmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.