Skocz do zawartości
  • 0

co to za kolby

HERWOLF

Pytanie

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
1. wiatrowka Haenel 49 lub stara Diana - obie strzelajace kulkami 4.4mm podawanymi z magazynka.
2. wyglada jak wiatrowka FWB lub Haenel 311, 312 ale drewno przystosowane do lamanej lufy.
3 i 4 KBKS Bajkal
5 - jakies kbksy - nie znam sie :)
6 lamana wiatrowka... moze IZ 22???

generalnie to niech sie cmoknie... drewno od Bajkala kupilem na kole za 25 zl

pozdr
t.
Napisano
Zestaw nie jest żywcem wzięty z magazynów LOK, jest to pozostałość po skasowanej broni - jak widać nawet stopki i okucia zostały odkręcone i poszły do huty. Tę uwagę dodaje aby uciąć spekulacje na temat pochodzenia kolb, jest ono w pełni legalne.
Yasioo
Napisano
Witam! Janek, ale nikt nie mówi tu, że Twoje kolby są nielegalne anio nic podobnego. Nie są to żadne drewna używane przez wojsko, a zwykłe łoża wiatrówek lub kbksów. Wątpię żeby żelazo z nich, które nazywasz bronią zostało jakoś specjalnie unieszkodliwione... Pewnie jakaś szkoła, lub prywatny użytkownik wymieniał swój sprzęt do strzelań sportowych i to gdzieś zostało. Ot, cała filozofia. Nie ma się tu czym podniecać. Jakbyś zamiast tych kolb dostał taką ilość naszych z Mausera wz.29 to można by pocieszyć się ich widokiem. :) Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Kolega wstawił tu foty kolb bo nie wiedziałem od czego są. Nawet jeśli chodzi o wiatrówki i KBKSy to teraz wiem co to jest i nie wprowadzę dzięki temu nikogo w błąd. Czy tak ciężko ci zrozumieć że w naszym pięknym kraju złomuje się różne typy broni, a jak nie umiałem wśród innych kolb rozpoznać tu pokazanych to poprosiłem o identyfikację. Nie myślałem nawet że chodzi o wojskowe - nie wiem skąd ci to przyszło do głowy?? Jak nie możesz pomóc to nie przeszkadzaj i szukaj dalej tych skrzynek po amunicji.
Yasioo

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 12:39 20-06-2005
Napisano
czesc. bez urazy yasioo - napisalem, ze wygladaja jak wziete" a nie, ze je stamtad masz. demobil LOKu mozna kupic tak tanio, ze nie podejrzewam, by komus chcialo sie go wynosic tylnymi drzwiami.
a co do huty i stopek to tych od bajkala i h312 nie przyjma, bo sa z bakelitu i plastiku :))

juz nic nie pisze, bo bedzie, ze sie czepiam :)

slonca zycze
Tomek
Napisano
Jeju dzieci, dzieci...
Żelazo zostało specjalnie unieszkodliwione tylko dlatego że było unieszkodliwiane wraz z innymi typami broni i takie są procedury. Wiem że stopki w każdym rodzaju broni były odkręcane, widocznie tak zrobili i w tym (nie wiedziałem że to był bakelit i takie coś napisałem - mój błąd rzeczowy). Łukaszu dziecko drogie nikt tu nie pisał że te kolby pochodzą z wojska. Naprawde nie masz się czym podniecać przed komputerem. A KBKSy były czasem używane w wojsku do ćwiczeń strzeleckich - relacja znajomego który strzelał w wojsku także z KBKSa.
Yasioo
Napisano
...tylko nie rozumiem jaki sens kasować wiatrówkę zgodnie z procedurą unieszkodliwiania broni palnej. Strasznie się nimi podniecasz i do końca chyba nie rozumiesz treści jaką chcą Ci przekazać inni.
Pozdrawiam, zmarnowany ciągłym poszukiwaniem militarki (wczoraj np. skrzyneczka sowiecka na amunicję :) ) Łukasz
Napisano
z tym cmokaniem to niech kolega będzie ostrożny, dorośli ?? ludzie nie znają nawet innych słów... ale są i tacy.
A wracając do rzeczowej dyskusji - czy te kolby to aby na pewno póżny PRL??
Yasioo
Napisano
4 z 6 okreslilem wg mojej najlepszej wiedzy. zestaw wyglada jak zywcem wziety z magazynu LOK. skoro widok tych kolb niewiele Ci mowi, to dlaczego zabraniasz mi skomentowac ceny jaka byla na aukcji? - swoja droga dzis stanialo:)
to nie pozny PRL (kto tak napisal?) tylko srodkowy DDR i ZSRR.

pozdrawiam
Tomek
Napisano
zapewniam że widok tych kolb mówi mi wiele, więcej niż myślisz, są to po prostu moje własne kolby - tak a propos komentarza i cmokania, dziękuję za to że wiem teraz od czego one są. Aukcja nie jest moja - tak dla jasności.
Yasioo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie