HERWOLF Napisano 15 Czerwiec 2005 Autor Napisano 15 Czerwiec 2005 cd no to tyle mam nadzieje ze w miare dokladne tak na moje oko to jakies kbk ale jakie? pozdrawiam
adler153 Napisano 15 Czerwiec 2005 Napisano 15 Czerwiec 2005 1. wiatrowka Haenel 49 lub stara Diana - obie strzelajace kulkami 4.4mm podawanymi z magazynka.2. wyglada jak wiatrowka FWB lub Haenel 311, 312 ale drewno przystosowane do lamanej lufy.3 i 4 KBKS Bajkal5 - jakies kbksy - nie znam sie :)6 lamana wiatrowka... moze IZ 22???generalnie to niech sie cmoknie... drewno od Bajkala kupilem na kole za 25 zlpozdrt.
adler153 Napisano 15 Czerwiec 2005 Napisano 15 Czerwiec 2005 ok, nr 2 to Haenel 312, ktory zostal pochlastany pod łamana wiatrowke i pozbawiony stopki.
yasioo Napisano 17 Czerwiec 2005 Napisano 17 Czerwiec 2005 Zestaw nie jest żywcem wzięty z magazynów LOK, jest to pozostałość po skasowanej broni - jak widać nawet stopki i okucia zostały odkręcone i poszły do huty. Tę uwagę dodaje aby uciąć spekulacje na temat pochodzenia kolb, jest ono w pełni legalne. Yasioo
Łukasz Napisano 17 Czerwiec 2005 Napisano 17 Czerwiec 2005 Witam! Janek, ale nikt nie mówi tu, że Twoje kolby są nielegalne anio nic podobnego. Nie są to żadne drewna używane przez wojsko, a zwykłe łoża wiatrówek lub kbksów. Wątpię żeby żelazo z nich, które nazywasz bronią zostało jakoś specjalnie unieszkodliwione... Pewnie jakaś szkoła, lub prywatny użytkownik wymieniał swój sprzęt do strzelań sportowych i to gdzieś zostało. Ot, cała filozofia. Nie ma się tu czym podniecać. Jakbyś zamiast tych kolb dostał taką ilość naszych z Mausera wz.29 to można by pocieszyć się ich widokiem. :) Pozdrawiam, Łukasz
yasioo Napisano 19 Czerwiec 2005 Napisano 19 Czerwiec 2005 Kolega wstawił tu foty kolb bo nie wiedziałem od czego są. Nawet jeśli chodzi o wiatrówki i KBKSy to teraz wiem co to jest i nie wprowadzę dzięki temu nikogo w błąd. Czy tak ciężko ci zrozumieć że w naszym pięknym kraju złomuje się różne typy broni, a jak nie umiałem wśród innych kolb rozpoznać tu pokazanych to poprosiłem o identyfikację. Nie myślałem nawet że chodzi o wojskowe - nie wiem skąd ci to przyszło do głowy?? Jak nie możesz pomóc to nie przeszkadzaj i szukaj dalej tych skrzynek po amunicji. YasiooPost został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 12:39 20-06-2005
adler153 Napisano 17 Czerwiec 2005 Napisano 17 Czerwiec 2005 czesc. bez urazy yasioo - napisalem, ze wygladaja jak wziete" a nie, ze je stamtad masz. demobil LOKu mozna kupic tak tanio, ze nie podejrzewam, by komus chcialo sie go wynosic tylnymi drzwiami.a co do huty i stopek to tych od bajkala i h312 nie przyjma, bo sa z bakelitu i plastiku :))juz nic nie pisze, bo bedzie, ze sie czepiam :)slonca zyczeTomek
yasioo Napisano 17 Czerwiec 2005 Napisano 17 Czerwiec 2005 Jeju dzieci, dzieci...Żelazo zostało specjalnie unieszkodliwione tylko dlatego że było unieszkodliwiane wraz z innymi typami broni i takie są procedury. Wiem że stopki w każdym rodzaju broni były odkręcane, widocznie tak zrobili i w tym (nie wiedziałem że to był bakelit i takie coś napisałem - mój błąd rzeczowy). Łukaszu dziecko drogie nikt tu nie pisał że te kolby pochodzą z wojska. Naprawde nie masz się czym podniecać przed komputerem. A KBKSy były czasem używane w wojsku do ćwiczeń strzeleckich - relacja znajomego który strzelał w wojsku także z KBKSa. Yasioo
Łukasz Napisano 18 Czerwiec 2005 Napisano 18 Czerwiec 2005 ...tylko nie rozumiem jaki sens kasować wiatrówkę zgodnie z procedurą unieszkodliwiania broni palnej. Strasznie się nimi podniecasz i do końca chyba nie rozumiesz treści jaką chcą Ci przekazać inni. Pozdrawiam, zmarnowany ciągłym poszukiwaniem militarki (wczoraj np. skrzyneczka sowiecka na amunicję :) ) Łukasz
yasioo Napisano 16 Czerwiec 2005 Napisano 16 Czerwiec 2005 z tym cmokaniem to niech kolega będzie ostrożny, dorośli ?? ludzie nie znają nawet innych słów... ale są i tacy. A wracając do rzeczowej dyskusji - czy te kolby to aby na pewno póżny PRL?? Yasioo
adler153 Napisano 16 Czerwiec 2005 Napisano 16 Czerwiec 2005 4 z 6 okreslilem wg mojej najlepszej wiedzy. zestaw wyglada jak zywcem wziety z magazynu LOK. skoro widok tych kolb niewiele Ci mowi, to dlaczego zabraniasz mi skomentowac ceny jaka byla na aukcji? - swoja droga dzis stanialo:)to nie pozny PRL (kto tak napisal?) tylko srodkowy DDR i ZSRR.pozdrawiamTomek
Cyrograf15 Napisano 18 Czerwiec 2005 Napisano 18 Czerwiec 2005 Jak się kasuje sprzęt klubowy to i na wiatrówkę trzeba papier. Łatwiej złomować jak sprzedać, takie są polskie realia.Wojtek
yasioo Napisano 16 Czerwiec 2005 Napisano 16 Czerwiec 2005 zapewniam że widok tych kolb mówi mi wiele, więcej niż myślisz, są to po prostu moje własne kolby - tak a propos komentarza i cmokania, dziękuję za to że wiem teraz od czego one są. Aukcja nie jest moja - tak dla jasności. Yasioo
Pytanie
HERWOLF
mam pytanie co to za kolby
20 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.