Tominew Napisano 15 Czerwiec 2005 Autor Napisano 15 Czerwiec 2005 Witam!!! W przyszły weekend wybieram sie na imprezkę do Rańska nad jeziorem Rańskim. I dlatego Proszę o pomoc w ustaleniu gdzie i co mogę tam znaleść. Może ktoś z was tam szuka? Podzielcie się swoimi informacjami na temamt tej okolicy. Z góry dziękuję i prosze o info.
Tominew Napisano 15 Czerwiec 2005 Autor Napisano 15 Czerwiec 2005 A może ktoś ze Szczytna lub okolic ma ochotę sie wybrać na poszukiwania....Zapraszam!!!
Tominew Napisano 16 Czerwiec 2005 Autor Napisano 16 Czerwiec 2005 Panowie!!! Pomóżcie!!! Gdzie mam szukać, a może ktoś z was sie tam wybiera, chętnie bym sie podczepił do wyprawy. Dajcie znać!!!
Ortel Napisano 16 Czerwiec 2005 Napisano 16 Czerwiec 2005 Jeśli co kolwiek masz zamiar znależć z militarki" to musisz szukać na północ i na północny wschód od Szczytna. trochę fantów w tych rejonach wygrzebałem ale nie nastawiaj się na totalną rewelację.
Tominew Napisano 17 Czerwiec 2005 Autor Napisano 17 Czerwiec 2005 Dzięki Ortel za wskazówki!!! A powiedz mi z której wojny wychodzi coś ciekawego?
Tominew Napisano 17 Czerwiec 2005 Autor Napisano 17 Czerwiec 2005 A powiedzcie gdzie najlepiej na mazurach szukać, przy jeziorach, na wzniesieniach, czy w wąwozach. A może przy głównych drogach? Co wy na to?
ka222 Napisano 17 Czerwiec 2005 Napisano 17 Czerwiec 2005 WitamJeżeli chodzi o okolice Szczytna to raczej bez rewelacji.Od dłuższego czasu tam biegam i tak sobie.Tominew do kiedy jestes w okolicach Ortelsburga ??PozdrawiamKa222
Ortel Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 Jeśli chodzi o okres to ja na razie miałem szczęście jedynie do II W.Ś. i to w zasadzie do ruskich fantów poza paroma sympatycznymi wyjątkami (niemiecki nóż okopowy, menażka, taśmy do MG, ładny nabój do rakietnicy). Tak jak pisałem i jak pisze k222 - bez rwelacji ale jak jesteś w pobliżu to mimo wszystko uważam że warto połazić. Nie jest aż tak kiepsko.Jeśli chodzi o lokalizację fantów to ja stawiam na skrzyżowania leśnych dróg (ich pobliże oczywiście). Powodzenia!
Tominew Napisano 21 Czerwiec 2005 Autor Napisano 21 Czerwiec 2005 Witam!!!!ka222 właśnie przyjechałem , bo wyskoczyłem w te okolice na weekend. Co do fantów to mizernie , więcej było picia i imprez, ale coś tam wyszzło, wiec tak:W okolicach Rańska w lesie w strone Jeleniowa to dużo musiałem sie nabiegać by coś trafic, ale wyszło mi 8 sztuk łusek no mausera rok 42 i 44, cały nabój od sztucera (współczesny), dwie niemieckie łuski od rakietnicy, troche kulek od sznaplerów i najciekawsze to monetka 10 fenigów z 1941 roku , jak na 5 godzin to mizernota. Ale zawsze coś, no nie!!!! Pozdrawiam
Ortel Napisano 21 Czerwiec 2005 Napisano 21 Czerwiec 2005 Czyli w zasadzie standard tego co można w tych okolicach znaleźć. Choć czasami trafiają się naprawdę ciekawsze rzeczy. natomiast miejscówkę miałeś naprawdę kiepściutką bo całkiem niedaleko, te fanty o których piszesz zbiera się w niecałą godzinę - ale po kiego komuś 23... któraś łuska od mausa z tą samą sygnaturą:-). Pozdro Ortel
sylwester Napisano 21 Czerwiec 2005 Napisano 21 Czerwiec 2005 Tominew, moze sprobuj pogadac w Ransku z panem Stasiem (tak chyba ma na imie) dzierzawi pole namiotowe na Babietamia mieszka w Ransku, wszyscy go tam znają, wprawdzie to oczywiscie przesiedleniec ale moze cos wie. Ja buszuje po tych lasach od ładnych paru lat (bez wykrywki) ale nigdy nie natknąłem sie na cos co by miało jakikolwiek zwiazek z dzialaniami wojennymi, ale skoro Ty cos znalazles to nastepnym razem i ja pogmeram w ziemi.pzdrM
Slav76 Napisano 29 Wrzesień 2009 Napisano 29 Wrzesień 2009 Witam Przez ostatnie kilka dni mialem okazje latac w okolicy Rańska i Kałęczyna. Niestety wpadlo tylko kilka łusek od Mausera kilka od flak 20mm ni i mnustwo odłamków. choć opowieści mieszkańców tych okolic są bardzo ciekawe. Zwłaszcza tych którzy mieszkają tam od 46r. Sprzętu walało sie po wsiach i lasach podobno całe mnustwo... więc jeszcze napewno odrobine czasu tam spędze.
Mozets Napisano 4 Październik 2009 Napisano 4 Październik 2009 Niedaleko Szczytna jest poligon Muszaki i jezioro Muszaki. Chodzilismy tam na piechotę z Olsztyna (80km). Na poligonie zostawialiśmy ogromne ilości łusek po broni strzeleckiej mało i wielkokalibrowej. Detonowaliśmy setki kg trotylu.ITP. ITD.
traper6 Napisano 5 Październik 2009 Napisano 5 Październik 2009 Kilka lat temu przy drodze Szczytno - Wielbark ok. 20 metrów od asfaltu wyszedł mi bez kolby cały 98k, ammo w łudkach, kilka niemieckich jajek" i rura od pancernej pięści. Warto by było przećwiczyć" przydrożne rowy. Ja już nie zdążyłem bo musiałem wracać do domu.Za Gizewem po lewej stronie były niemieckie składy amunicyjne, po lasach wala sie od groma niepałów i niebuchów, tak że omijajcie ten teren szerokim łukiem. Ok. 200 metrów od bramy wjazdowej na lotnisko w Szymanach na sowieckim stanowisku obrony p.lot wyszło mi 7,5 worka łusek kal.12.7 mmW szukajce wklep hasła: Szczytno", Ortelsburg", Wielbark" jest tego trochę.@Wolf7Hasło - Wielbark" to baaaardzo szerokie pojęcie. Chodząc 8 godz. dziennie, wątpię czy w ciągu miesiąca dałbyś radę pobierznie sprawdzić teren związany z tym hasłem. Bo należy pod to podpiąć kilka miejscowości. :-)Będę się starać wpaść do Szczytna na Święto Zmarłych ze sprzętem. Ale się będę bujać na północ od miasta.
dorma35 Napisano 5 Październik 2009 Napisano 5 Październik 2009 A co powiecie o okolicach Szczytna takich jak Świętajno, Piasutno czy Powałczyn ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.