Skocz do zawartości
  • 0

Medaliki z 1830 oraz 1862 roku. Prosze o info!

Nikos

Pytanie

Napisano
witajcie
chcialbym sie zapytac czy ma moze ktos informacje o medalikach z obrebu czestochowy i wogule o jakichkolwiek medalikach poniewaz znalazlem dwa medaliki jeden z 1830 roku a drugi z 1862 (opis dokladny i to co na nich pisze oraz fotki dodam jak wroce do domu)

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Aluminiowy medalik jest współczesny (zrobiony po wojnie).
Data 1830 to rok objawień(na medalikach rok nie jest rokiem produkcji,w większości).Medalik ten jest zwany Cudownym medalikiem".
Gdzieś miałem nawet taki medalik w domu :)
Tu masz trochę o tym:
http://www.kuria.gliwice.pl/~wojciech/dzieci.html
Nawet zdjęcie medalika jest.
pozdrawiam
Napisano
witajcie
chcialbym sie zapytac czy ma moze ktos informacje o medalikach z obrebu czestochowy i wogule o jakichkolwiek medalikach poniewaz znalazlem dwa medaliki jeden z 1830 roku a drugi z 1862 (opis dokladny i to co na nich pisze oraz fotki dodam jak wroce do domu)
Napisano
Ten drugi jest ciekawszy, gdyż na 99% z 1882 roku. To medalik pamiątkowy,tak jak na nim napisano.
Z 1882 roku był jeszcze cynowy medal o średnicy 75mm i z ciekawym napisem na rewersie A POZWOLENIEM CENZURY NAKŁAD K.B."

Ja mam tylko jeden medalik w kolekcji i troche młodszy.:
http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=101271#101273

pozdrawiam
Monti
Napisano
pewnie chlopaki byli na jsnej gorze i se kupili na szczescie:)na czestochowiakow mowia medaliki bo pod jasna gora na straganachod groma medalikow roznej masci,ale skad nikos na okopach 1 wojennych medaliki z 1830 roku??,chyba ze po dziadku mieli pamiatki.
Napisano
no dzieki wam wielkie ale niewiem czy tak aby napewno niejest z 1800- tego bo jeden kolo drugiego w niedalekiej odleglosci byly a znajdowaly sie na okopach w ktorych znalazlem pelno aunicji od manlichera, a i oprocz tych dwoch medalikow to jeszcze trafilo mi sie cos w podobie do swiecznika albo krzyz taki jak daje sie na stol gdy ksiadz chodzi po koledzie i one niebylo plytko w ziemi tylko na jakies 40 cm.
Pozdro
Nikos
Napisano
Nikos, najlepiej wrzuć fotki jak możesz. Jeśli na medalikach są daty, to prawdopodobnie dotyczą jakichś wydarzeń historycznych lub religijnych, a raczej nie jest to data ich produkcji.
Gibki9: kopiesz razem z Nikosem? Bo on nie napisał że znalazł w okopach.
Napisano
tak kopiemy czasm razem,ale ostatnio nie bylismy(separacja):D,no a,Nix niczym pies gonczy,jak Tommy Lee Jons w sciganym, zaciecie kopie metr za metrem te okopowe dołki,z calkiem nie zlym rezultatem jak widać.
ps. Nix musimy o nas porozmawiac:)hehe.
Napisano
no niestety mam problem z kompem wiec pokazanie ich na forum sie troszke przedluzy dopoki ich niezeskanuje u ktoregos z kumpli :( a co do gibkiego no to kopiemy razem, a natomiast co do samych okopow to to nie sa okopy 1 wojenne tylko jeszcze pruskie ( sugeruja to nietylko z wykopaliska) lecz rowniez ksiazka o tych okolicach wiec jest wszystko chyba ze sie myle.
Pozdro
Nikos

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie