Skocz do zawartości

Rekonstrukcja bitwy partyzanckiej pod Osuchami

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 63
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Heh, polsmol ściągnął linka ale teraz wstawię jeszcze raz nowego. Może tym razem będzie poprawny politycznie" ;)

Historia akcji Sturmwind. Polecam lekturę!
http://osuchy2004.w.interia.pl/historiaif.htm

-> kikifas:
Jeśli uważasz, że w ciągu kilku dni byłbyś w stanie przemundurować się i przezbroić na Niemca z Rosjanina dysponując budżetem poniżej 100 zł to napisz jak to zrobić zamiast pisać o oszołomach. Osoby z brakami w umundurowaniu korzystały z tego, co udało się zakupić/pożyczyć i działały daleko od linii widzów, zeby ci lepiej wyposazeni byli bardziej widoczni. Cos w tym zlego? Lepiej zeby kilka osob w ogole nie wystepowało, bo nie stać je na mundur za kilkaset zeta? Może ciebie stać, natomiast nie każdego z nas.
-> Fall:
Wiesz jak jest :) pamiątkowe zdjęcie i już następne bo Sturm ucieka, bo Browning 28 się oddala itp... Nie ma się czasu po d... podrapać a co dopiero rozłożyć celownik :-)

i jeszcze zbiórka -podział zadań . Tej imprezy nie ma co porównywać do Bzury ( nie ten budżet i nie ta ilość reaktorów ), jednak chyba bardziej liczą sie chęci , a MK ma racje bo jak sie dołów okopiesz i powalczysz z komarami to raczej takie szczegóły jak celownik w MG będą miał drugo planowe znaczenie. Pozdrawiam wszystkich uczestników tej imprezy (widzów jak i reaktorów ) . Do zobaczenia za miesiąc na następnej imprezce w Strzyżowie .

Czołem
Ilość i jakość reenactorów zależy od organizatora. Wystarczy zaprosić odpowiednie grupy rekonstrukcyjne.
Co prawda nie każdy chce występować na każdej imprezie, ale można było chociaż podać informacje - chętni może by sie znaleźli. Nie będę opisywał prezentowanych foto. Jak kiedyś powiedziałem nie leży to w szeroko pojętym interesie nas wszystkich. Adrian i innie koledzy z grup iemieckich", jak możecie dajcie może kolegom odtwarzających iemców" pare wskazówek na priw, ja ze swej strony ponieważ odtwarzam podziemie" mogę udzielić zainteresowanym polskim" reenactorom wskazówek na priw. Panowie oraz Panie - jak chcecie sie coś dowiedzieć piszcie - to nic nie kosztuje ( brozek1973@tlen.pl ) .
Pozdrawiam i życze wielu sukcesów w cieżkim życiu reenactora.
Andrzej

Witaj Andrzej
Jakie mam dac wskazowki?
Ze jestem przeciwnikiem jakichkolwiek Szwajcarow, DDRow czy NVA, Bundeswehr itd?
Ze wole odlew k98 jak jakikolwiek wykop?
Przerazaja mnie goscie z Ritterkreuzem na karku i inna lameta"...
Ze oddzial powinien miec przede wszystkim nizszych stopniem...
Ze pod bluza mundurowa niemiec nosi koszule nie kolorowy lub bialy T-Shirt"... lub poprostu zapina ja na ostatni guzik...
ale to chyba wszyscy juz wiedza...
poz i milej nocy Fall

Kolego kikifasie jesli mówisz o oszołomach to sie zastanów bo nazywanie mnie w ten sposób sie mi nie podoba!
Chetnie przyjmie od Ciebie drobny datek na na wyposazenie i umundurowanie. Uczypiliwe komentarze proszę zachować dla siebie. Myśle, cała impreza była śwetnie zorganizowa, i osobiście takie szczegóły jak nie rozłożony celownik w mg to już chyba.....Przykro mi słyszec takie rzeczy ze strony kikifasa pomimo naprawde wielkich starań z mojej strony. Moge powiedziec, iz ciężko jest zdobyc mundur o moich rozmiarach, w dodatku dyponując wysoce ograniczonym budżetem.

Łukasz

Lukasz ja rozumiem twoje problemy ze sprzetem i kasa!
Nie tylko ty sie z tym borykasz!!!!
Wyobraz sobie ze chlopaki z grupy i ja przez 2 lata (DWA) zbieralismy powolutku sprzet i mundorowke, zeby wlasnie nie wygladac jak anda przebierancow z cyrku w klapkach". Dwa lata darowalismy sobie imprezki... Dwa lata przymiezalismy sobie co kilka miesiecy co mamy... A dopiero wtedy kiedy uznalismy ze wygladamy w miare ok, postanowilismy pokazac sie pierwszy raz publice - bylo to MWB Lodz w styczniu 2004. Musielismy zrobic niezla furore, skoro na dzien dobry trafilismy do programu TV Turbo"
mylse ze efekt naszej abstynencji obecnie jest godny nazwy eenactor"
poz Fall

cześć wszystkim

Ja tu nie widzę problemu, zostaliśmy zaproszeni więć przyjechaliśmy na rekonstrukcję do wsi Osuchy, zresztą każdy mógł to zrobić i pokazać jak wyglądał dobrze wyposażony zołnierz niemiecki. Fakt umundurowanie pozostawiało wiele do życzenia, ale partyzantów AK i BCH było podczas rekonstrukcji ok. 40, więc widok 10-ciu dobrze wyposażonych Niemców odpierających atak, kontratakujących i biorących do niewoli byłby nieco bardziej śmieszny(dlatego taka improwizacja i rozmnożenie).Mimo wszystko weteranom i widowni rekonstrukcja raczej się podabała, a to jest najważniejsze.

Pozdr.Rafał nr 7 czł.GRH GALICJA"

Witam
Wg mnie, to uczestniczy sie w rekonstrukcji przede wszystkim dla siebie i wlasnej satysfakcji po odwaleniu kawalka dobrej roboty, a nie dla widzow!
A dla widza kazdy gostek z garnkiem typu m35 i ze swastyka na jakiejs czesci jakiegokolwiek munduru, to niemiec (choc napewno czesc bedzie sie smiala na widok orzelkow na ramieniu a nie na piersi!)!
Jak ja ubiore zieliny Kombi, naciagne zielony pokrowiec na helm m38, ubiore wysokie sznorowane na 12 dziurek glany i wezme w lape FG42, to gwarantuje ci ze 90% widowni nie bedzie miala pojecia co za wojsko odstawiam" i conajmniej kilku bedzie krzyczec - kur... patrz tego dziwaka (amerykanina?) wsrod Niemcow!!!" lub a Pan to jaka armia???? a co to za smieszny karabin??"
poz Fall

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie