Skocz do zawartości

polowe oznaczenia podchorążego rezerwy

Schrek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie taki problem - polowe oznaczenia podchorążego to były srebny makaron plus na rekawiach galon i oznaczenia roku.

A jak to wyglądało u podch rez???

Rozumiem ze miał na pewno biało czerwony makaron a na rękawie czy miał srebrny galon z czerwona żyłką przez środek??
Może ktoś dysponuje jakimiś zdjęciami i tez jestem ciekaw jak to wyglądało w warunkach polowych naszywanie tego ?? i teraz mnie wyprostujcie bo mi się ubzdurało ze podch rez zazwyczaj dostawali sukienne mundury tak ??? tak gdzieś wyczytałem

Pozdrawiam
Schrek
Napisano
ooo kurcze jak to sie stało????

hmmm mogłbym prosic admina lub moda o przeniesienie posta do WP II RP

nie wiem dlaczego mi tutaj wszczeliło???
moze mi sie cos pokreciło

pozdrawiam

Schrek
  • 1 month later...
Napisano
Troszke w temacie:
Fragment z Polskiej jesieni" Szczepańskiego:
(...)Jego wzrok zatrzymał się nagle na Stumpfie, spoważniał, stał się przenikliwy i baczny. Zaczął szukać pomiędzy nami i wyłuskiwać kolejno srebrne naszywki zawodowych.
- Zawodowi!-zawołał niespodziewanie.(...)"- sytuacja w trakcie zbiórki podchorążych artylerii z baterii nadwyżek.

Nie wiedzialem za bardzo co to za srebrne naszywki mialy byc, ale z postu Schreka wynika, ze chodzilo chyba o obszycie naramiennika.
Napisano
no tez tak myślałem ze to tak wygląda teraz jestem tylko ciekaw kto dostawał wtedy podch. Rez ci co mieli studia a nie na dawali sie na oficerów czy po prostu był to tytuł przejściowy w drodze do ppor. rez. ?

Schrek
Napisano
To chyba wygladalo tak jak obecnie. Po ukonczeniu SPR i zdaniu egzaminu oficerskiego delikwent jest pchor. rez..Nastepnie po odbyciu kilku-kilkunastu dni cwiczen w rezerwie, moze byc mianowany ppor. rez..
Napisano
Tytuł podchorążego otrzymywało się po ukończeniu SPR i wtedy nakładało się na rękawy kurtek srebrne taśmy z karmazynowym paseczkiem pośrodku. Do tego czasu było się szeregowym z cenzusem czyli z biało-czerwonym sznurkiem wokół naramienników.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie