Skocz do zawartości

Ułani na lotnisku w Krzesinach

YARD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Zasłyszane w Radiu Merkury":
Jutro [12.06.2005] na lot. w Krzesinach odbędzie sie Piknik lotniczy". W programie min. pokaz sprzętu wojsk. , loty pokazowe zespołu sam. Iskra , sam. F-16 [ Gwardia Nar. USA] i uwaga pokaz szarży ułańskiej !!
Wstęp wolny , od 11 do16 .
Może jakiś Ułan " cóś doda???

Zgadza się. Będzie trochę sprzętu z poznańskiego CSWL- Leopard i coś z Muzeum Broni Pancernej. Nad głowami zagrzmią odrzutowce, a na płycie pojawią się chłopaki z 1.SKC oraz Willys z Odwachu".

Pozdrawiam,
Michał Różyński Mike"
SRH Odwach"

Witam!Bylem tam dzis...super impreza...a ludzi to doslownie jakies 20 tysiecy...samolociki piekne...sprzet pancerny tez...chlopakow z I SBSK tez widzialem...i ułanow tez!Gratuluje!Niestety musialem sie zmyc przed 14 wiec nie zdazylem na pokaz F -16...ale pomimo to bylo ekscytujaco!
Moj ojciec odbywl tam sluzbe i przy okazji mogl sobie powspominac...a ja przy okazji porobilem fotki pozostaloscia po niemieckim lotnisku!I mam taka prosbe!Czy ktos ma informacje foto dotyczace tego lotniska podczas 2 W.S. i jaka byla niemiecka nazwa!
Pozdrawiam

Witam.
Byłem od godz. 14.15. od strony Starołęki były wielkie korki, ale ja dojechałem bez problemu od strony Rogalina i Babek.
Piękny pokaz dał gościu na Migu-29 ,[super czad], Iskry też fajnie, F-16 tak sobie.

Racja YARD
Mam nadzieję, że amerykanie na eFach tylko się przeclecięli nad lotniskiem, bo jeśli to były ich możliwości bojowe to 29 bije ich na głowę.
A poza tym pokaz fajny i oby więcej takich imprez w Poznaniu.

Grechu 1 SKC

PS. Pierwszy raz uczestniczyłem przy wydawaniu grochówki w standardzie NATO, szwej ubrany na biało w jednorazowych gumowych rękawiczkach i drut kolczasty też już był natowski przy bramie.

Rozmawiałem" z amerykańcem [ chyba pilotem bo stał przy F-16 i miał lotniczy mundur :) ] , gadał że przylecieli z Ilinois[?] Gwardia Narodowa , i byli przygotowani tylko na pokaz grupowy bez specj. akrobacji.Nie potrafił wytłumaczyć dlaczego nie pokazali akrobacji indywid..

1.SBSK? Albert, nie pomyliłeś 1.SKC ze Szczurami Tobruku"?

Co do 29-tki, wiadomo, że w powietrzu sprawuje się znakomicie :-)

Jeżeli zaś chodzi o Krzesiny w czasie wojny, to z tego co wiem, stacjonował tam w 1944 roku (i na początku 1945) JG-6.
Najprawdopodobniej jakaś Staffel (raczej nie Gruppe) wyleciała stamtąd do walki z amerykańską formacją bombardującą Poznań na Wielkanoc 1944 roku.

Wczoraj F-16 odleciały do ciepłych krajów " to znaczy do domu. Jeszcze w tym roku odbędą sie kolejne manewry NATO na Krzesinach. Mają przylecieć F-16 i F-18. A za 2 lata Air Show odbędzie się na Krzesinach[wg.R. Merkury]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie