Skocz do zawartości
  • 0

Kilka flaszek do identyfikacji

Jadzia

Pytanie

Napisano
Witam, niestety nie posiadam zdjęć, ale chodzi mi głownie o ustalenie co produkowały firmy których nazwy są umieszczone na flaszkach oraz ewentualnie jeśli to możliwe podanie okresu produkcji.
1.
ALCOOL de MENTHE
CH. REVEL
LYON
domyślam się, że chodzi o jakis mientowy alkohol ale do czego, bo do picia raczej nie - mała buteleczka mniejsza niż 0.25l jakies lekarstwo, krople żołądkowe?

2.
OTTO REICHEL
BERLIN S.O.
EISENBAHNSTRASSE 4

3.
A.H.A. BERGHMAN
WALDHEIMYS
na dnie 998 lub 866 (?)

4.
stylizowany smok a pod nim:
DRAKON"
WARSZAWA
na dnie: 1/4

postaram sie w najbliższym czasie zamieścić zdjęcia, liczę na Was butelczarze:) Wons, Bjar_1 wy zbieracie flaszki więc może coś wiecie?
pozdrawiam
Jadzia

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bardzo dziękuję za odpowiedzi:) A czy nikt nic nie wie o tej flaszce:
OTTO REICHEL BERLIN S.O. EISENBAHNSTRASSE 4 ???
pozdrawiam
Jadzia
Napisano
Witam, niestety nie posiadam zdjęć, ale chodzi mi głownie o ustalenie co produkowały firmy których nazwy są umieszczone na flaszkach oraz ewentualnie jeśli to możliwe podanie okresu produkcji.
1.
ALCOOL de MENTHE
CH. REVEL
LYON
domyślam się, że chodzi o jakis mientowy alkohol ale do czego, bo do picia raczej nie - mała buteleczka mniejsza niż 0.25l jakies lekarstwo, krople żołądkowe?

2.
OTTO REICHEL
BERLIN S.O.
EISENBAHNSTRASSE 4

3.
A.H.A. BERGHMAN
WALDHEIMYS
na dnie 998 lub 866 (?)

4.
stylizowany smok a pod nim:
DRAKON"
WARSZAWA
na dnie: 1/4

postaram sie w najbliższym czasie zamieścić zdjęcia, liczę na Was butelczarze:) Wons, Bjar_1 wy zbieracie flaszki więc może coś wiecie?
pozdrawiam
Jadzia
Napisano
Jesli butelka Drakona" jest mala i zielonkawa, to jest to przedwojenna flaszka po atramencie:)Na denku powinna byc miarka 1/8 lub 1/16.
Napisano

Obiecane fotki - rano zapomniałem dopisać, że są też o poj. 0,1 l . Trafiają się też warszawskie z lilijką ISKRA i Leszczyński.

Napisano

Małe Drakonki - trafiają się różne kształty, kolory i pojemności.
Otto Reichel Berlin - jest w berlinie nadal ta firma - produkuje o ile pamiętam coś wspólnego z jedzonkiem - chyba przyprawy coś jak nasze Magi.
Pozdro

Napisano
Witam. Jadzia ten alkochol z miętą to może być od specyfiku na kaca.W niemczech po ostrym ochleju piło się takie cudo i bardzo pomagało ,na kłopoty kiszkowe tyż.Michu P.S. przed wojną też to było .
Napisano
DTH,
no nie wiem czy po atramencie bo jest dosyc duża ta flaszka...
jak na taka po atramencie, postaram sie o zdjęcie to może cos sie wyjaśni.
Monti,
dzieki za odpowieź a propos francuskiej flaszeczki:)
pozdro
Jadzia
Napisano
Butelka DRAKON" ma następujące wymiary:
podstawa kwadrat 5x5 cm, wysokość 11cm szyjka wysokość 3,2xm, duża jak na tusz ale dopatrzyłem się, że stylizowany smok pochyla się nad czymś co przypomina kałamarz.Zarówno smok jak i kałamarz" stoją na jakiejś podstawce.
Jadzia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie