kommark Napisano 6 Czerwiec 2005 Autor Napisano 6 Czerwiec 2005 wytargałem to ze strychu w Hamburgu, poprzekładane było szpargałami z konca lat 50, kolor czarny , kilka dziurek od moli, guziki z krzyzem , chyba wtórnie przyszyte
kommark Napisano 10 Czerwiec 2005 Autor Napisano 10 Czerwiec 2005 dzieki serdeczne pol, fakt te guziki wygladaja jakos dziwnie, ciesze sie ze mamy juz jakis trop, dosc dziwnie wygladaja z tyłu te haki w kolorze złota chyba do podtrzymywania pasa ,kurtała wyglada na typowo militarna ale nie potrafie jej zakwalifikowac, moze to typowo szwdzka produkcja, sam juz nie wiem
kommark Napisano 10 Czerwiec 2005 Autor Napisano 10 Czerwiec 2005 a co sie tyczy zmiany guzików , w niemczech po wojnie ze wzgledu na totalny kryzys i biede , powszechnym faktem było chodzenie w mundurach wojskowym , w których zmieniano guzikami ,czasami krój , a nawet farbowano materiał, podobnie było zreszta w Polsce.
kommark Napisano 6 Czerwiec 2005 Autor Napisano 6 Czerwiec 2005 tu charakterystyczne dwa elamenty do podtrzymywania pasa , chyba? na zewnatrz guzików , kolorek złotawy
kommark Napisano 6 Czerwiec 2005 Autor Napisano 6 Czerwiec 2005 sorrki za pomyłke szpargały były z konca lat 40, strony gazet ksiazki
michalczewski Napisano 10 Czerwiec 2005 Napisano 10 Czerwiec 2005 \\Guziki z krzyzykiem mialy mundury, plaszcze itd. armii szwajcarskiej
pol Napisano 10 Czerwiec 2005 Napisano 10 Czerwiec 2005 michalczewski moze i miały, ale nie taki wzór, jak jest na zdjeciu.No chyba ze mundur który słuzył w szwedzkim wojsku, miał specjalnie sprowadzane guziki ze Szwajcariipozdro pol
KacperW. Napisano 9 Czerwiec 2005 Napisano 9 Czerwiec 2005 a co jest na guzikach?? to jest typowy guzik kriegsmarine?cpzdrKW
kommark Napisano 9 Czerwiec 2005 Autor Napisano 9 Czerwiec 2005 moze jakies sugestie, nikt nic nie wie?
J-23 Napisano 9 Czerwiec 2005 Napisano 9 Czerwiec 2005 w książce Kriegsmarine, umundurowanie i oznaki, 1933-39" cz.1 nic takiego nie zauważyłem.
herrmateuss Napisano 9 Czerwiec 2005 Napisano 9 Czerwiec 2005 na guzikach jest chyba krzyż a nie kotwica. A marynarke wojenną to niemcy chyba odbudowali dopiero w latach piedziesiatych
pol Napisano 9 Czerwiec 2005 Napisano 9 Czerwiec 2005 Witam jezeli to cos pomoze to te wtórnie" przyszyte guziki z krzyżem, to są szwedzkie guziki, bodajrze wosjkowego sanitariusza z okresu 2WŚ , wiem bo mam taki cały płaszcyk szwedzki z lat 40 z takimim orginalnie przyszytymi guzikami.Ale u ciebie równie dobrze mogły byc przyszyte zaraz po wojniepozdro pol
Pytanie
kommark
wytargałem to ze strychu w Hamburgu, poprzekładane było szpargałami z konca lat 50, kolor czarny , kilka dziurek od moli, guziki z krzyzem , chyba wtórnie przyszyte
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.