Dinoo Napisano 6 Czerwiec 2005 Autor Napisano 6 Czerwiec 2005 Witam!Możemi ktoś pomóc w ugryzienu" tego tematu?Co tak włściwie jest przedstawione na tej pieczątce?
Raned Napisano 7 Czerwiec 2005 Napisano 7 Czerwiec 2005 Moim zdaniem kształt pieczęci wskazuje na XVIII - XIX wiek.Posiadam dwie b. podobne pieczęcie wskazujące na ten okres.
grba Napisano 6 Czerwiec 2005 Napisano 6 Czerwiec 2005 Baranek Boży ze sztandarem, ponad nim gołębica symbolizująca Ducha Św.Baranek występuje w herbie takich miast:Brok, Bobolice, Kleszcze, Piwniczna Zdrój, Sulęcin, Wyśmierzyce, Zakroczym i w herbie szlacheckim Junosza.To wszystko co mogę powiedzieć.
Raned Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 Oto stemple, wydaje mi się, że jest to masowa produkcja sprzedawana w stanie surowym bez grawerki.
Raned Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 I strona główna, pierwsza pieczęć typowy XVIII wiek - najniżej XVII, natomiast druga XIX-ty.Każda z trzech pieczęci daje zupełnie inny stylowo odcisk, ale kształt jest jednolity.
Dinoo Napisano 8 Czerwiec 2005 Autor Napisano 8 Czerwiec 2005 Mam jeszcze coś takiego,jedna z nich przypomina;www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=37216#37216
hakas Napisano 7 Czerwiec 2005 Napisano 7 Czerwiec 2005 Witam! Junosza ,junoszą . Ale to nie junosza. Symbol baranka plus gołębica ( Duch Święty) może być symbolem-herbem jakiegoś opactwa. Sam kształt pieczęci wskazuje na ok XIV- XVw. Forma wizerunku bardzo prymitywna. Do gmerków nie można tego zaliczyc ponioeważ to są symbole czysto religijne Choc może to byc pieczęć kupca od dewocjonali. Widziałem dużo pieczęci i gmerków. Ja bym kierował się w stronę klasztoru lub biskupstwa. Pozdrawiam Hakas.
hakas Napisano 7 Czerwiec 2005 Napisano 7 Czerwiec 2005 Pytanie do właściciela pieczęci. Czy ten baranek coś ma w pyszczku? Na odcisku widać jakąś kreskę przy pysku. Gdzie została znaleziona?
hakas Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 Witam Raned!! Można prosić o zamioeszczenie tych pieczęci w tym topiku.Pozdrawiam Hakas
Dinoo Napisano 6 Czerwiec 2005 Autor Napisano 6 Czerwiec 2005 Witam!Możemi ktoś pomóc w ugryzienu" tego tematu?Co tak włściwie jest przedstawione na tej pieczątce?
hakas Napisano 9 Czerwiec 2005 Napisano 9 Czerwiec 2005 Witaj jesteś pewien datowania? To wszystkie odciski przypominają gmerki, jeśli nie sa gmerkami. Pozdrawiam.
Pytanie
Dinoo
Witam!
Możemi ktoś pomóc w ugryzienu" tego tematu?
Co tak włściwie jest przedstawione na tej pieczątce?
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.