kiler p Napisano 5 Czerwiec 2005 Autor Napisano 5 Czerwiec 2005 Czy któryś z Kolegów wie może jakiej czcionki używano przed wojną w blankietach polskich dokumentów wojskowych (książeczki wojskowe, itp.)i ewentualnie jak dzisiejsza czcionka nadaje sie do celów rekonstrukcyjnych ? Słyszałem jak narazie 2 wersje - tenebros i logos wąski, tyle że nie mogę ich znaleźć w popularnym programie do edycji plików tekstowych ;).
sqh Napisano 5 Czerwiec 2005 Napisano 5 Czerwiec 2005 Przedwojenną czcionkę bezszeryfową o stałej grubości linii nieźle naśladuje Futurist Fixed Width.Zaś chyba najbardziej znaną z polskich czcionek, opracowanych w tym okresie, jest antykwa Adama Półtawskiego.
kolekcj Napisano 5 Czerwiec 2005 Napisano 5 Czerwiec 2005 Poszukaj w internecie i zainstaluj czcionki na komputerze.
mce Napisano 12 Czerwiec 2005 Napisano 12 Czerwiec 2005 Tu jest Antykwa Półtawskiego której sam używam:http://au.gust.org.pl/gust/projects/antykwa_poltawskiego/
kiler p Napisano 20 Czerwiec 2005 Autor Napisano 20 Czerwiec 2005 Niestety to nie ta czcionka. Żeby skonkretyzowac - chodzi mi o taką jak na zdjęciu. Zwróćcie uwagę na charakterystyczne u" z wybrzuszeniem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.