Skocz do zawartości
  • 0

pistolet skałkowy??

random

Pytanie

witam,

bardzo prosze o pomoc w zidentyfikowaniu modelu pistoletu, niestety NIC o nim nie wiem, jest to własność mojego znajomego a on nawet nie wie, skąd to ma :), chce zrekonstruować elementy drewniane i zależy mu na wyglądzie oryginału..
pozdrawiam i dziękuje z góry za pomoc.
Zdjęcia sa pod adresem: http://e-sochaczew.pl/muzeum/gun1/

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

To jest rzeczywiscie pistolet kapiszonowy ale wyglada mi on na przerobiony ze skalkowego co czesto sie zdarzalo. Wskazuje na to dosc archaiczna w stosunku do pistoletow kapiszonowych budowa zamku i lufy oraz kablaka oslaniajacego jezyk spustowy. Co do dorobienia do niego rekojesci to jest to dosc ciezka sprawa. Mozna sprobowac zidentyfikowac producenta tego pistoletu co jest o tyle latwiejsze, ze zamek i lufa sa sygnowane. Jesli sie to uda to na zasadzie analogii z innymi pistoletami pochodzacymi z tego samego warsztatu mozna pokusic sie o rekonstrukcje calego pistoletu. Jesli zas identyfikacja wytworcy nie powiedzie sie to po prostu trzeba porownujac do siebie rozne pistolety z epoki probowac rekojesc odtworzyc.
Ten pistolet wyglada mi na francuski z drugiej polowy XVIII w. przeobiony na skalkowy gdzies pomiedzy latami 20/30 wieku XIX.
Sprobuje cos znalezc na jego temat w literaturze. Jak mi bede cos mial dam znac.

Dzieki za info. Jeśli uda się namierzyć model to dla kolesia sprawa rekonstrukcji drewna będzie osiągalna bo jest rzeźbiarzem. Ja nie byłem w stanie mu pomóc bo kompletnie się na tym nie znam, więc jeśli coś więcej się dowiesz to będzie super :)
pozdr.

WIELKIE DZIĘKI za pomoc! Jeśli będę potrzebować większych skanów i jeśli nie będzie dla Ciebie problemem je przesłać to odezwę się ew. na priva. Jeszcze raz dziękuję, sam bym niewiele wskórał ;-)

Pistolet, ktorego czesci posiadasz pochodzi z pracowni francuskiegho rusznikarza Mikolaja Noela Bouteta (1761-1833). Boutet w 1788 roku odziedziczyl tytul rusznikarza krolewskiego po swoim tesciu. Od 1793 pracowal w Manufakturze Wersalskiej jako dyrektor broni luksusowej. Od 1804 do 1816 pracuje razem z synem Pierre,em. Po zburzeniu manufaktury Wersalskiej przez oblegajace w 1814 r. Paryz wojska pruskie prowadzi od 1818 roku pracownie w Paryzu oznaczajac nadal swoje wyroby sygnatura Boutet..._ Versailles". Wytwory jego wyrozniaja sieprzemyslanym programem zdobniczym z wykorzystaniem zlota i srebra oraz motywowantycznych, dominujacych w tworzacym sie wowczas stylu empire.

Zdjecia, ktore zamiescilem sa fotografiami dwoch pistoletow z warsztatu Bouteta wykonanymi w Manufakturze Wersalskiej i pochodzacymi z poczatku XIX w. Twoj pistolet jak wynika z napisu na lufie Boutet Directeur Artiste" pochodzi z okresu kiedy Boutet pracowal w tej manufakturze czyli z lat 1804 -1816. Interesujace byloby gdybys sprobowal odczytac inne napisy z lufy i zamka (choc zamek jest dosyc zniszczony.

W sumie potwierdzila sie moja teoria, ze Twoj pistolet zostal przerobiony ze skalkowego na kapiszonowy bowiem w te ostatnie pojawiaja sie w Anglii w latach dwudziestych XIX w. a Twoj jak wynika z napisow na lufie zostal wykonany gdzies do 1816 lub nawet do 1814 r.
Ciekawe w jaki sposob zostal on odnaleziony? Ktos potraktowal go dosyc niefortunnie bowiem widoczne sa slady spawania na blasze przytrzymujacej jezyk spustowy. Zycze udanej rekonstrukcji rekojesci!
Pzdr, pomsee

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie