Skocz do zawartości
  • 0

Pierwszy nieśmiertelnik !!!!!

milbas

Pytanie

Napisano

Jeeeest !!!!!!!!!!!!!!!
Mój pierszy nieśmiertelnik. Oczywiście bardzo prosze o identyfikację. opis:
RUSSE / 217 /WHSTR.TRSP.DIENST.OST.
(być może zamiast WHSTR jest WI.STR - niestety niewyraźny napis).
CZekam niecieprliwie na wszelkie informacje.
Pozdrawiam
MILBAS

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam Bjar - jesteś jak zwykle niezawodny :-). Trafiłem go na wschód od Radomia. Zdziwiłem się nieco, bo wielkich walk tam nie było, ot jedna z wielu potyczek na odwrotowej trasie niemców w styczniu 45.
Napisano
Ja wiem tylko tyle - może ktoś powie Ci na jego temat wiecej.
He ,he - pytam ,bo myślałem że na Ruskim Brodzie. Fajnie znaleźć takie cacko ,nie? :)
Napisano
Fajnie !!!!!!!!!!!!!!
Dwa lata pracowałem na pierwszego :-)))). JAk trafię jakiś w Ruskim Brodzie nie zapomnę Cię poinformować.
Napisano
Jednak żona może być pożyteczna (zna niemiecki :-).

RUSSE - Rosjanin;
druga część napisu - TRSP.DIENST.OST - rzeczywiście jest to zapewne jakaś wschodnia pomocnicza slużba transportowa lub coś w tym stylu :-).

STR - według mojej żony to może być od strafe" - karny - to może mieć sens, jakaś karna jednostka.

WH - Wermaht

217- ????? numer jednostki czy żołnierza ???
Napisano
TRSP.DIENST.OST. - Transport Dienst Ost - Wschodnia Służba Transportowa ,pamiętam ,że ten skrót WI.STR. był na jakiejś blaszce w artykule pana Aleksandra Rostockiego w Odkrywcy" (wtedy jak był artykuł o blaszkach ochotników"). Może ktoś sprawdzi.
Napisano
Gratulacje, rzecz ciekawa bo włascicielem był jakiś antybolszewicki ochotnik, który chciał karabin a dostał kierownicę samochodową do ręki
Pzdr.
Napisano
a mozna grafic jeszcze blaszki na ruskim brodzie. mnie wyszła pod koniec zimy-czysta ale zawsze to blaszka. miejsce ostro zasmiecone kawałkami blachy. pewnie chłopakom nie chciało sie kopać blachy i poszli dalej.
Napisano
Ruski Bród to historia ,owszem zdarzy się cos co jakiś czas ale to nie to co nawet 2 lata temu. Poprostu wszystko już stamtąd wyjęliśmy :) A czyste to w pewnym miejscu wychodziły w dziesiątkach sztuk! :D

pzdr

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie