jack18 Napisano 22 Maj 2005 Autor Napisano 22 Maj 2005 witam, dzisiaj wyszła mi odznaka z pozycji z wojny polsko - bolszewickiej - może ktoś wie kto się posługiwał jeszcze swastyką ( krótkie ramiona)oprócz niemiec z III rzeszy ?
Jadzia Napisano 22 Maj 2005 Napisano 22 Maj 2005 Z tego co wiem to swastyka posługiwała się poza III Rzeszą także Finlandia, stylizowana swastyka była tez elementem niektórych polskich odznak pamiątkowych, aczkolwiek nie wiem czy w polskim użytku swastyka miała krótkie czy długie ramiona, ponadto na banknotach rosyskich okresu między abdykacją Cara Mikołaja II a okresem rządów bolszwików, była używana jako element ozdobny. Jednak wydaje mi się, że na zdjęciu widać dębowe liście lub raczej kłosy, które były częstym elementem wielu odznak, a także wszelkiego rodzaju znaków pamiątkowych III Rzeszy, więc może przedmiot ten znalazł sie przypadkiem na pozycjach z wojny polsko - bolszewickiej?pozdrawiamJadzia
greggg Napisano 22 Maj 2005 Napisano 22 Maj 2005 Jest to polska odznaka - noszona w okresie miedzywojennym przez polskie oddziały podhalańczyków".Pozdrawiam Greg
jack18 Napisano 26 Maj 2005 Autor Napisano 26 Maj 2005 witam, SLAW 100 - dzięki za foto, a co do miejsca znalezienia jest to podlasie, a n apobliskim cmetarzu co siędowiedziałem keżą właśnie żołnierze podhalańscy którzy polegli w 1920 roku. A pozatym inne fanty znalezione treż o tym świadczą np. guzik wp chyba wz 17 , bagnet erzac od mainlihera, i amo do tego a oprócz tego dużo łusek mosina sygnowanych TUŁA z 20 roku. pozdrawiam.
SLAW 100 Napisano 25 Maj 2005 Napisano 25 Maj 2005 DTH- jest to bardzo możliwe że może to być od kapelusza z tym że nie mam pojęcia czy w czasie działań w 1920 ( o ile miejsce znalezielnia tego faktycznie jest tylko i wyłącznie związane z rokiem 1920) roku podhalańczycy mieli kapelusze , na pewno stosowane to było do munduru . Jako załącznik następna fotka .poz.Slaw 100
jack18 Napisano 23 Maj 2005 Autor Napisano 23 Maj 2005 witam i dziękuję za wszystkie sugestie, dzisiaj też trochę pogrzebałem i dlatego Greggg mam pytanko, czy coś takiego samego widziałeś? Bo ja w literaturze znalazłem ale całkiem inną odznakę. pozdrawiam.
SLAW 100 Napisano 23 Maj 2005 Napisano 23 Maj 2005 jack 18 To co napisał wcześniej greggg" jest prawdą .Jako załącznik fotka z emblematem . Fotka została zrobiona na początku lat 20 .
DTH Napisano 24 Maj 2005 Napisano 24 Maj 2005 Na pewno polska, podhalanska, ale jakos mi sie kolacze po glowie, ze ta ze zdzjecia jest chyba z kapelusza podhalanskiego i podtrzymywala piora. A mozna jakies wymiary prosic?
jack18 Napisano 24 Maj 2005 Autor Napisano 24 Maj 2005 witam, dziękuję za szybką reakcje, SLAW 100 to będzie chyba to, podaję wymiary sama swastyka - 24 mm na 24 mm, całość w pionie 4 cm na 3 cm, dziękuję
jack18 Napisano 22 Maj 2005 Autor Napisano 22 Maj 2005 witam, dzisiaj wyszła mi odznaka z pozycji z wojny polsko - bolszewickiej - może ktoś wie kto się posługiwał jeszcze swastyką ( krótkie ramiona)oprócz niemiec z III rzeszy ?
Pytanie
jack18
witam, dzisiaj wyszła mi odznaka z pozycji z wojny polsko - bolszewickiej - może ktoś wie kto się posługiwał jeszcze swastyką ( krótkie ramiona)oprócz niemiec z III rzeszy ?
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.