Skocz do zawartości

Identifikacja samolotu - prosba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
czy mozecie pomoc mi zidentifikowac samolot na zdjeciu?
Obok stoi moj Dziadek, wiem ze byl szkolony na radiooficera pokladowego, w polowie lat 30-tych przeszedl szkolenie w porcie w Montevideo (!!). Babcia mi mowila, ze
ze wzgledu na duzy ruch statkow to miejsce bylo idealnym treningiem dla przyszlych radiowcow. Po wyjsciu z oflagu (gdzie wlasciwie stracil zdrowie) zalozyl LOT we Wroclawiu i pierwszy miedzynarodowy rejs (Wroclaw - Sztokholm).
Jest nawet szkola, ulica i skwer jego imienia. Babcia nie chciala w ogole o nim mowic, jako ze przed wojna byl ponoc
strasznym kobieciarzem i balangowiczem..
dzieki za pomoc
Andrzej Lisowski

Napisano
Witam
Jest to Hanriot HD-14 (H-28) .Były to samoloty szkolne ,kupiona je w celach szkoleniowych w 1924 r wraz z licencją na ich produkcję.Stąd podwójna numeracja typu, samoloty sprowadzone miały oznaczenie HD-14 , licencyjne wytwarzane przez WWS i CWL miały oznaczenie H-28.
Pozdrawiam!
lokfan
P.s. jeśli intresują Cię dokładne dane to daj znać.
Napisano
Hanriot był oczywiście marką Francuską. Dostawa z Francji wynosiła 70 sztuk samolotow, a w Polsce,na licencji wyprodukowano:
WWS(Wojskowe Warsztaty Szybowcowe w Krakowie)- 144 sztuki
CWL (Centralne Warsztaty Lotnicze ) 75 szt.
Pozdrawiam!
lokfan
Napisano
Pozwolę sobie sprostować nazwę: WWS" to w tym przypadku nie Wojskowe Warsztaty Szybowcowe, ale Wielkopolska Wytwórnia Samolotów Samolot" S. A.

Założona 11 VIII 1923 na Ławicy, dzierżawiła budynki od tamtejszego 3. plot i z Hanriottów, wg A. Morgały (Samoloty Wojskowe w Polsce 1924-1939", Warszawa 2003), wybudowała: 120 szt. szkolnych H-28, 50 szt. takichż H-19 i 30 szt. 30 H-19a, a ponadto 16 szt. sanitarnych H-28S.
Napisano
Z moich inforamcji wynika, ze CWL (pozniejsze PZL)wyprodukowaly w latach 1925-26 75 sztuk H-28, zas w Wielkopolskiej Wytoworni Samolotow Samolot" wyprodukowano w latach 925-1928 160 samolotow, w tym 16 w wersji H-28S gdzie S oznaczalo wersje sanitarna, ale faktycznie zrodlo, ktore cytuje sqh podaje nieco inna liczbe i podobno trwaja spory miedzy znawcami, co do rzeczywistej produkcji.
Napisano
Moze jeszcze jeden szczegol.Smiglo tego samolotu wyprodukowane zostalo najprawdopodobniej przez firme Integral (widac wyraznie kalkomanie na lopacie), a robily je dwie firmy, wspomniany Integral i Szomanski i S-ka, ale te drugie mialy kalkomanie w ksztalcie oktagenu (osmiokatne).
Napisano
No oczywiście sqh" ma rację co do wytwórni WWS ,sam nie wiem skąd wziął mi się ten Kraków(moze patyiotyzm lokalny lub też dzisiejsze słonko za bardzo przygrzało)WWS Samolot" Poznań - Ławica.
Pozdrawiam!
lokfan
Napisano
Super - niebywale jest to ze po kawalku smigielka, skrzydel i czyms tam jeszcze mozecie dopisac prawdziwa historie.
Dziadka postawie na szafce z militariami w swoim biurze - babci juz nie ma to nie bedzie krecic glowa..
Dzieki raz jescze - niech zyje forum odkrywcy
Andrzej Lisowski
WWII Polish Army Historical Ass'n
USA

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie