kocur Napisano 17 Maj 2005 Autor Napisano 17 Maj 2005 Przyjedźzie tutaj zanim złomiarze wszystko rozkradną ...;-)Pozdrawiam kocur !
kocur Napisano 18 Maj 2005 Autor Napisano 18 Maj 2005 Przyjedź - to zobaczysz ! W sumie najlepszy okres do zwiedzania jest w okresie zimowym - kiedy nie ma liści na drzewach i krzaki sa rzadkie. Ale w dalszym ciągu Twierdza to imponujące dzieło architektury fortyfikacyjnej - niestety już mocno ograbione ....POzdrawiam - kocur !
fiku Napisano 27 Maj 2005 Napisano 27 Maj 2005 A można by prosić o jakieś bliższe wskazówki. Co roku jadąc nad morze mijam napis Twierdza Modlin", raz nawet skręciłem w bok z trasy ale na nic ciekwego nie trafiłem. Niestety byłem z rodziną i nie było czasu na chodzenie po krzakach. W tym roku też będe jechał i chętnie bym co nieco zobaczył. Może wskazałbyś sposób dotarcia do kilku sztandarowych" obiektów, najlepiej do miejsc gdzie łatwo dotrzeć autem. Będę ze znajomymi więc przy śniadanku (akutrat będziemy tam wczesnym rankiem) zrobiłbym im i sobie małe spotkanko z historią.
witek Napisano 27 Maj 2005 Napisano 27 Maj 2005 Tutaj masz mape topograficzna z zaznaczonymi fortami:http://www.forty.hg.pl/home/index.php?page=modlin&sub=spis&nr=1Polecam wizyte na F VII (7) i F I (1). No i oczywiscie sama Cytadela twierdzy. Do koszar wejsc nie mozna ale zajrzec sie da na Wieze Tatarska i okolicznych prochowni (a takze podziemia dzialobitni Dehna). No i do dzialobitni na koronach.
J23 Napisano 27 Maj 2005 Napisano 27 Maj 2005 A czy na Twierdzy Modlin są jescze nasze JW.Kiedyś to było sporo( lata 70-80) naszego wojska.Kto teraz tam gospodarzy jest to z tego co patrzyłem na plany spory obiekt.Tylko szkoda iż menele i złomiarze go okradaja.Ja tam nie byłem ale może latem , jak tam sprawa wygląda z chodzeniem z wykrywka (ganiają), czy można spoko.Pozdrawiam !
witek Napisano 27 Maj 2005 Napisano 27 Maj 2005 Jesli chodzi o sama Cytadele to wojsko jest w odgrodzonym niewielkim fragmencie kolo Wiezy Tatarskiej. Mieszcza sie tam chyba jakies zaklady elektroniki. Reszta koszar stoi pusta ale na szczescie juz zamknieta i zabezpieczona. Niestety wszystko zostalo zabezpieczone dopiero na przelomie roku 2003/2004. Do tego czasu zlomiarze wyniesli ze srodka wszystko co sie dalo. Zniknely grzejniki, rury, kable, sprzet z kuchni, nawet klepki podlogowe i drzwi. Teraz do srodka dostac sie juz nie mozna ale i tak juz tam nic nie ma. AMW wynajela firme ochroniarska do pilnowania wszystkiego *jakby w Kazuniu bylo za malo wojska).Na terenie samej twierdzy jest jeszcze jednoska wojskowa ale robi raczej tylko za magazyn i skladowisko sprzetu z demobilu (np. http://plfoto.com/zdjecia/537828.jpg). Nie zajmuja prawie zadnych obiektow fortecznych, moze jedna czy dwie prochownie.W zeszlym roku skradziono wiele pancerzy (glownie drzwi) z prochowni wokol Cytadeli. Oczywiscie nikt nic nie widzial, ale sprawcow zatrzymano... i wypuszczono ze wzgledu na problemy finansowe sprawcow i ciezka sytuacje zyciowa (bez komentarza).Jesli chodzi o forty twierdzy to wojsko jest we wladaniu fortu III, VIII, XV i chyba II (jest tam wojsko albo jakas firma). Na forcie I jest jakas spoldzielnia przetworstwa owocow ale mozna wejsc i wszystko obejrzec. Chyba 3 lata temu stamtad takze skradziono wszystkie drzwi do przeciwskarpy. Takze nikt nic nie widzial mimo ze teren jest ogrodzony i zawsze ktos pilnuje bramy. Niestety kolo fortu gmina Zakroczym zrobila wysypisko smieci i ma zamiar wybudowac spalarnie odpadow.Forty Xa, XIb, XIVb, XVI, XVII sa otoczone ogrodkami dzialkowymi i sa dostepne w mniejszym lub wiekszym stopniu. Reszta stoi samotnie w lesie lub w polu.Wojsko zajmuje jeszcze duzy teren w Kazuniu i tamtejsze fortyfikacje. Takze na Wyspie Szwedzkiej jest teren wojskowy.Co z piszczalka to nie wiem - na razie nie posiadam.
J23 Napisano 27 Maj 2005 Napisano 27 Maj 2005 Dzieki witek za informacje,na tej fotce to są Stary 660 przystosowane do przewozu mostów(przęseł).Potocznie w armi nazywane pszczółkami".Szkoda ze obiekty te nie maja prawdziwego" gospodarza.Pazdrowienia!
witek Napisano 27 Maj 2005 Napisano 27 Maj 2005 Mosty tez gdzies tam sie walaja. A Pszczolek" troszke przybylo od czasu zrobienia tego zdjecia, ale niewiele.Odnosnie gospodarzy w Modlinie. W poprzedni weekend (20-22.05.05) w Modlinie miala byc wielka impreza militarna, forteczna i wogole super piknik dla wszystkich. Wyszla jedna wielka kicha, czyli grill i piwo na prywatnym terenie. Niejaki Pan Janson kupil fragment twierdzy (ten gdzie krecono CK Dezerterow") i staral sie wypromowac. Kiepsko mu to wyszlo. Ale sa tez pozytywne pomysly - Pan Prentki (wlasciciel fortu w Henrysinie) kupil Brame Ostrolecka w Modlinie i terz ja remontuje. Ma zamiar zrobic w niej restauracje z domem weselnym. Na razie skasowal przejazd przez brame i poprawia bruk. Mam nadzieje, ze mu sie uda bo w Henrysinie odwalil kawal dobrej roboty.
witek Napisano 27 Maj 2005 Napisano 27 Maj 2005 Chyba musze znowu przeczytac slownik ortograficzny, przepraszam.
bulldozer Napisano 27 Maj 2005 Napisano 27 Maj 2005 Panowie, a może zorganizujemy małe co nieco i sprawdzimy, czy da się w trawie popiszczeć?
armen Napisano 18 Październik 2005 Napisano 18 Październik 2005 czesc kolego dzemie tam jeszcze kilka ciekawych tematow 'bylem tam kilka dni troche to miejsce przebadalem
fbatekb Napisano 19 Październik 2005 Napisano 19 Październik 2005 Byłem w Modlinie kilka razy. Ostatni raz kilka tygodni temu z moja dziewczynką:). Pozostałości Twierdzy nadal robią ogromne wrażenie,niestety faktycznie widać również działalność szabrowników. Na mnie zawsze będąc w Modlinie duże wrażenie robi znajdujący sie naprzeciwko Twierdzy(po drugiej stronie rzeki) ruina Spichlerza", do którego można się jednak dostać jedynie drogą wodną ponieważ na terenie na którym się znajduje z tego co wiem nadal stacjonuje wojsko.
J23 Napisano 20 Październik 2005 Napisano 20 Październik 2005 Pisząc iż w Modlinie byłem z dziewczyna nie masz chyba na myśli Piszczałki".Trafiłeś coś ciekawego(chyba możesz napisać?).Pozdrowienia dla tajemniczej dziewczyny fbatekb!!!!!!!!!!!!
tombak Napisano 20 Październik 2005 Napisano 20 Październik 2005 wiecie coś na tema giełdy kolekcjonerskiej w modlinie 11-12 listopad.pozdrawiam
kocur Napisano 20 Październik 2005 Autor Napisano 20 Październik 2005 www.twierdzamodlin.pl - tam sie dowiesz wszystkiego pozdrawiam - kocur !
tombak Napisano 21 Październik 2005 Napisano 21 Październik 2005 dzięki za linka najprawdopodobniej się tam wybiorę.pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.