bjar_1 Napisano 15 Maj 2005 Autor Share Napisano 15 Maj 2005 Panowie proszę o pomoc. Wczoraj na jednym stryszku koło Kielc trafiła się sklejkowa kolba od karabinka 98k z kompletem okuć (szkoda że bez żelastwa...) no i mam problem - jest strasznie wyschnięta ,sklejka się rozpaździerza... W czym to moczyć ,żeby doprowadzić kolbę do sensownego stanu?pozdrawiambjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 15 Maj 2005 Autor Share Napisano 15 Maj 2005 I zdjęcie jak to wygląda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 15 Maj 2005 Autor Share Napisano 15 Maj 2005 spód kolby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 15 Maj 2005 Autor Share Napisano 15 Maj 2005 trochę dziurek po kornikach...Proszę o pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 15 Maj 2005 Share Napisano 15 Maj 2005 Nie wiem jak to działa na sklejkę ale okładki tasaka którae były jak gąbka/styropian uratował mi preparat do konserwacji drewna Legia stock-care Browning. Dostępny w sklepach myśliwskich. Spray 200ml 21zł produkcji belgijskiej (zielone opakowanie).Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 15 Maj 2005 Autor Share Napisano 15 Maj 2005 No właśnie. Nie wiadomo jak to na sklejkę działa... ma ktoś jeszcze jakieś pomysły? :)Dzięki Cyrograf! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yasioo Napisano 17 Maj 2005 Share Napisano 17 Maj 2005 witam!!niestety nie wiem jak działa ta legia stock care, nie miałem tego w ręku, sklejka jest specyficznym materiałem który może się rozwarstwiać po latach w wilgoci czy brudzie. Jedyną radą pozostaje ewentualne naoliwienie całej kolby jakimś bardzo delikatnym olejem, pozostaje tu pytanie czy nie zagrozi to rozwarstwieniem?? Może ktoś jest w stanie opowiedzieć o konserwacji sklejki w aspekcie tego rozwarstwienia?? Czy ma sens wstrzykiwanie kleju na przykład?? Yasioo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beny Napisano 17 Maj 2005 Share Napisano 17 Maj 2005 Postaram się w najbliższym czasie zorientować co by było najlepsze (pracuje w warsztacie stolarskim).Jeśli gdzieniedzie sklejka się mocno rozwarstwiła możesz skleić (najlepiej Rakolem lub Wikolem). Dziury po kornikach można zamaskować są do tego różne wynalazki(np coś jak modelina termotopliwa w różnych kolorach).Całość pomalowałbym impegnatem bezbarwnym (używałem czegoś takiego do wykopków scyzoryków tylko było z bejcą ciemnobrązową.Z lakierównajepszy do tego byłby Delta.Najlepiej zapytaj w większym sklepie stolarskim.PzdrBeny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beny Napisano 18 Maj 2005 Share Napisano 18 Maj 2005 Zasięgnąłem porady fachowca, najlepiej po lekkim przeszlifowaniu np drobnym papierem,watą pomalować bejcolakierem, dziury po kornikach zaszpoachlować przed szlifowaniem oczywiście (jest duży wybór odcieni szpachli).Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 18 Maj 2005 Share Napisano 18 Maj 2005 Papier ścierny wciera brud lepiej cykliną czyścić. Bejcolakier fajnie wygląda ale przedmiot mocno traci na orginalności.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 20 Maj 2005 Share Napisano 20 Maj 2005 kolega nasaczal sklejkowa kolbe do mausera ze strychu ktora byla tak miekka, ze pod naciskiem palca robily sie dolki. nasaczal ja goracym olejem lnianym, kolba pila jak glupia a teraz wyglada jak nowka ! nie powiedzialbys ze kiedys byla w takim stanie jak twojasam kilka bagniakow konserwowalem tez olejem lnianym, to sprawdzony sposob. kiedys w ksiazce o konserwacji o nim wyczytalem i jestem bardzo zadowolonymalo tego, w wojsku polskim tak wlasnie konserowano kolby, gotujac je w oleju lnianymtylko pamietaj, podczas nasaczania kolba musi stac na stopie, zeby olej zplywal do szerszej czesci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 20 Maj 2005 Share Napisano 20 Maj 2005 jezeli o mnie chodzi, to smarowanie, klejenie, bejcowanie, szpachlowanie KOMPLETNIE ODPADA !!!!nie zrobisz z tej kolbynowki, a piekna ona jest wlasnie dzieki sladom starzyzny, ktore na niej wystepujana prawe polecam olej lniany. jezeli chcesz to moge podeslac ci fotki kolby po konserwacji wlasnie ta metoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beny Napisano 21 Maj 2005 Share Napisano 21 Maj 2005 W gruncie rzeczy to pan Frozzer ma rację ;).pzr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 25 Maj 2005 Autor Share Napisano 25 Maj 2005 Hmm... trzeba chyba spróbować z tym lnianym olejem. Frozzer - wyślij mi fotki tamtej kolby na maila.pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi!bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 25 Maj 2005 Autor Share Napisano 25 Maj 2005 Jeszcze pytanko - skąd wziąć olej lniany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 25 Maj 2005 Share Napisano 25 Maj 2005 Witam! Bjar, olej lniany znajdziesz w każdym sklepie drzewno- chemicznym, czy sklepie z farbami pod nazwą POKOST. Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 25 Maj 2005 Share Napisano 25 Maj 2005 pokost to nie jest olej lniany !!!!olej lniany znajdziesz w sklepach dla artystow - malarzy (sluzy do impregnacji plutna), w sklepach chemicznych, z lakierami, farbami badz nawet w sklepach spozywczych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 25 Maj 2005 Autor Share Napisano 25 Maj 2005 Okej temat uważam za zamknięty (narazie) ,pokombinuję i wstawię kiedys fotki :)dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.