Duncam Napisano 17 Maj 2005 Share Napisano 17 Maj 2005 Panowie, a ten wasz bunkier (tu widzę nerwowe mlaskania koneserów, wszak unkier" to magazyn na wyngiel, a to jest SCHRON) to gdzie właściwie stoi? Np patrząc od samej Dąbrówki? Byłem w tych okolicach tyle razy, ale jego nigdy nie widziałem :-)Problem dla poszukiwaczy polega na tym, iż pozycje 73 DP znajdowały się na WSCHÓD od linii kolejowej, natomiast na zachód od niej zaczynały się dopiero koło Janowa. W lesie na zachód od linii kolejowej Niemcy nie mieli pozycji obronnych. Centralnym rejonem obrony 73 DP była Kołbiel, natomiast na zachód od niej o miejscowe lasy ocierał się I batalion 170 Pułku Piechoty. Miał on wsparcie kilku moździerzy. Kolejny problem, to że walki o tę pozycję trwały tylko 28 i 29 lipca, zatem fantów dość mało, zwłaszcza zaś nieśmiertelników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koń Napisano 17 Maj 2005 Share Napisano 17 Maj 2005 Bunkry znajdują się w lesie między Pogorzelą a Janowem i może dlatego pozostały. Te przy trasach komunikacyjnych wysadzili rosjanie.Praktycznie całe przedmoście przstało istnieć.Zostało kilka małych.Z poważaniem koń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 7 Czerwiec 2005 Share Napisano 7 Czerwiec 2005 Duncan a czyje są odcinki okopów po 20-30 metrów wzdłuż czerwonej drogi Pogorzel-Biała Góra w sam raz dla drużyny piechoty z słupkami od zasieków na przedpolu(dawniej bo zabrałem :)) obficie obłożone ogniem pocisków kalibru 122-152 mm? ps w tą sobotę na 100% będe na drugim schronie,w zeszłym tygodniu musiałem pilnie do pracy pomykać ,jeżeli ktoś nie zastał to Bardzo Przepraszam!!! Lokalizacja dla Duncana: wzgórze 116 potocznie zwane Białą lub Dąbrowiecką Górą przechodzi przez nią czerwony szlak z Otwocka Wlk (nie mylić z kolejowym) do Pogorzeli Warszawskiej Jeżeli masz możliwość i ochotę aby nas nawiedzić to można się zgrać w sobotę w Otwocku będe zmotoryzowany. kontakt niestety tylko przez telefon komórkowy,stacjonarnego nie posiadam a dostęp do Netu utrudniony. Nr tel 506276053 dzwonić całą dobęPozdrawiam Hubert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 7 Czerwiec 2005 Share Napisano 7 Czerwiec 2005 Koniu ocalałoy jeszcze dwa schrony 501 bierny pod Góraszką i obserwacji artylerii bez kazamaty flankującej na terenie WITU w Zielonce + kilkanaście obiektów pierwszowojennych (jeden pod Zagórzem odkopaliśmy w zimę) wykorzystanych bojowo w drugiej wojnie a wczesniej w 1920 dochodzą też obiekty z poligonu zwłaszcza jeden z śladami ostrzału i wbitymi w ściany pociskami Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DjOLO Napisano 21 Czerwiec 2005 Share Napisano 21 Czerwiec 2005 No no szkoda że w Tychach nie ma takiej współpracy" :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 14 Lipiec 2005 Share Napisano 14 Lipiec 2005 Duncam! Udalo Ci sie odnalezc schrony?W niedzielke 24 jest kolejny (2)Piknik, ekipa kopiaca ( choc pewnie nie cala:( ) bedzie juz w sobote od rana+nocleg jakbys zaszedl to mozemy w koncu podyskutowac o liniach obronnych 73 dyw piechoty WH.Fajnie byloby pogadac z kims kto pomogl nam poznac i zrozumiec kilka faktow dotyczacych walk w naszej okolicy.Mile widziani beda wszyscy ktorzy beda chcieli pomoc przy stawianiu szalunkow 23 lipca, moze zawiaze sie jakas silniejsza ekipa poszukiwawczo-restauracyjna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duncam Napisano 14 Lipiec 2005 Share Napisano 14 Lipiec 2005 Oj, poczytałem teksty do mnie po 2 miesiącach... :-(Postaram się przyjść. Z małą niespodzianką :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.